En Sıcak Konular

Nar binbir derde deva!

3 Mayıs 2012 10:05 tsi
Nar binbir derde deva! Prof.Dr. Erkan TOPUZ yazıyor...

Nar suyunun içindeki polifenoller ve diğer bileşenler çok yararlıdır. Narın faydalarıyla ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Klinik veriler; ateroskleroz (Damar duvarının esnekliğini kaybedip sertleşmesi), kanser ve diyabet gibi Batı dünyasının önde gelen ölüm nedenlerine karşı, geniş spektrumlu savunma aracı olarak narı göstermektedir.

Narın suyu da, çekirdekleri de, çiçeği de, kanser ve diyabetle mücadelede etkin rol oynuyor. İçeriğinde bulunan faydalı bitkisel kimyasallar nedeniyle nar; pek çok bilimsel araştırmanın merkezinde duruyor.
...

Nar suyunun içindeki polifenoller ve diğer bileşenler çok yararlıdır. Nar suyu, fitokimyasal özellikleri nedeniyle kanser gelişimini birçok aşamada bozabilir. Narın meyve olarak tüketilmesi ise prostat kanserinde kanserli hücrelerin büyümesini engeller ve yavaşlatır.

18 ARAŞTIRMA YAPILDI

Bilim adamları, narın antimikrobiyal (mikrobiyal büyümeyi önleyen kimyasal ya da biyolojik maddeler) potansiyeline de odaklanmıştır. Narın içerdiği polifenoller; patojenik (hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde) bir dizi bakteri, mantar ve parazitlerin büyümesini de engeller.

Obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar; küresel salgın olarak son yıllarda hızlı artış göstermektedir. Yapılan 18 yeni çalışma ise nar çiçeğinin güvenli, düşük maliyetli oluşu nedeniyle antidiyabetik ilaçlara yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Narın içeriğindeki maddeler diyabeti kontrol ettiği için şeker metabolizmasını düzenleyerek, kanserin en önemli sebebi olan şekeri kontrol altına alıyor. Bu oluşum da kansere karşı en önemli savunma mekanizması olarak karşımıza çıkıyor.

KALBİMİZİ KORUYOR

Nar, klinik olarak kalp ve damar sağlığında olumlu etkiye sahiptir. Flavonoid içeriği, damarların korunmasına yardımcı olur.

Nar polifenollerinin; kan damarlarını korumak, aterosklerotik lezyonların boyut ve sayısını azaltmak, arter duvarlarının kalınlaşmasını ve düşük kan basıncını önlemek gibi kalbimizle ilgili önemli etkileri bulunmaktadır.

ÇİÇEĞİNİN ÖZLERİ ŞEKERİ DENGELER

Hintli araştırmacılar, farelerdeki kan şekeri ayarını narla kontrol ederek, diyabetik farelerin reaksiyonunu dengelemiştir. Avustralyalı araştırmacılar ise 2005'te yaptıkları bir çalışmada, narçiçeği özlerinin; obez farelerde, altı haftalık glikoz yüklemesi sonrası kan şekeri artışını engellediğini ortaya koydu.

TÜMÖRLERİ KÜÇÜLTÜYOR

Nar, karaciğer hastalıklarında da koruyucudur. İyileştirme savaşçısı olan bu meyve; meme ve prostat kanserlerinden de korur. Yapılan hayvan çalışmalarında tümörleri küçülttüğü görülmüştür.

Nar kabuklarının çay olarak içilmesinin ise kemoterapi tedavisine bağlı ishallerin önlenmesinde etkili olduğu belirlenmiştir.
 
TIP DERGİLERİ YARARLARINI DUYURUYOR

Nar ekstresinin, tümör dokularının büyümesini yüzde 67 oranında durdurduğu Cancer Prevention dergisinde yayınlanmıştır.

Nar yağının, meme kanseri üzerindeki faydalı etkileri ise Breast Cancer Research and Treatment dergisinin 2007 yılı Şubat sayısında yayımlanmıştır.

SPERM ARTIRIR

2009'un Şubat ayında J. Oncology dergisinde yayımlanan yazılarda; prostat kanserli hastalara radyoterapi ve cerrahi sonrası nar verilmesinin faydalı olduğu gösterilmektedir.

Narın, farelerde sperm sayısını artırıp sperm kalitesini düzelttiğiyle ilgili araştırma sonuçları ise 2008'in Ocak ayında The American Journal of Clinical Nutrition'da yer almıştır.


TOHUMU DA FAYDALI

Bilim adamları, narın sayısız faydaları üzerinde durmaktadır. Son dönemde keşfedilen yeni kaynak ise nar ağacının çeşitli botanik bileşenleri, özellikle tohum ve çiçeklerdir. Bilimsel kanıtlar; narçiçeği özü ve tohumunun yaşlanmaya karşı çok güçlü bir antioksidan olduğu yönündedir. Narçiçeği özü ve nar tohumu, birçok hastalıkla mücadelede güçlü bir savaşçıdır. Bu yazımızda sizlere narın sayısız faydaları ile ilgili bilimsel kanıtlar sunuyoruz...

DESTEKLEYİCİ GÜÇ

2009'da yapılan bir çalışma narın damar sertliğini yüzde 70 oranında azalttığını göstermiştir. Kan yağ ve glikoz düzeylerinin de düştüğü tespit edilmiştir.

Nar suyunun polifenolik (Bitkilerin renklenmesinden sorumlu olan polifenoller, antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına faydalıdır) içeriği, tarihsel olarak en büyük bilimsel kanıttır. Nar, yoğun antioksidan kapasitesiyle sağlık için destekleyici bir güçtür.

Yapılan son analizlerde, narın inhibe edici (baskılayıcı) özelliği; prostat kanseri hücrelerini uyarıcı androjen reseptörlerinin üretimini bloke etmektir. Kolesterol kontrolünde, özellikle de HDL'nin (iyi kolesterol) regülasyonunda (düzenlenmesinde) nar eşsiz bir rol oynamaktadır.

Prof.Dr. Erkan TOPUZ
Sorularınız İçin: etopuz@istanbul.edu.tr 

Bu haber 982 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,825 µs