En Sıcak Konular

Irak Türkiye'nin 1 numarası olacak

3 Mayıs 2012 09:45 tsi
Türkiye'nin ihracat liginde 7 yılda 5 basamak birden yükselen ve birinciliğe göz diken Irak, dünyaya İstanbul'dan açılıyor. Meclis Başkanı Al-Nujaifi, Türk işadamlarını "Size gelecek vaat ediyoruz" sözleriyle Irak'a davet etti.

Ekonomisi hızlı bir büyüme sürecine giren Irak, dünyaya Türkiye ile açılmayı planlıyor. Zengin petrol ve doğalgaz kaynağını yeni yatırımlara yönlendiren ülkenin gündeminde geleceğini Türkiye ile inşa etmek var. Son dönemde hızla gelişen ikili ilişkilerle birlikte ekonomisinde büyük bir canlanma yaşanan Irak'ta iş yapan Türk şirketlerinin sayısı bin 200'ü, yaratılan istihdam ise 40 bini aşmış durumda. Ülkedeki yabancı şirketlerin yüzde 57.2'sinin Türk firmaları olması da bu yakınlaşmanın daha fazla artacağının bir göstergesi. Türkiye tarafına bakınca da ihracat verileri Irak'ın önemini net bir şekilde gözler önüne seriyor. 1990'lı yıllarda 100 milyon dolarlarla ifade edilen Irak'a ihracatımız şimdilerde aylık milyar dolarlar seviyesine yaklaştı. Ülke Türkiye'nin ikinci büyük ticari ortağı durumuna geldi. Daha 7 yıl önce Irak, Türkiye'nin 7'nci ihracat ortağı konumundaydı. Örneğin 2005 Nisan ayında 245 milyon dolar olan ihracat rakamı 2012'nin aynı döneminde 798 milyon dolara çıktı. En büyük ihracat pazarımız konumunda olan Almanya ile arasındaki mesafeyi kapatan Irak'ın önümüzdeki birkaç yıl içinde birincilik koltuğuna oturacağı konuşuluyor.

İSTANBUL'DAN AÇILIYOR
Son dönemlerde ikili ilişkilerin daha da artırılması için Irak ve Türkiye hükümetleri, işadamlarını bir araya getirmek için adeta çöpçatan gibi çalışıyor. Irak yönetimi son olarak zengin enerji kayanaklarına sahip Musul'u dünyaya Türkiye'den açtı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan İstanbul'da dün başlayan ve Aktif Bank'ın da sponsorları arasında yer aldığı 1. Uluslararası Ninova Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada 2012'nin ilk 3 ayında Irak ile ikili ticaret hacminin yüzde 41 artışla 2.5 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

98 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR
Nüfusu 3.5 milyona ulaşan Musul'un günlük petrol üretim kapasitesi 200 bin varile yakın. Ülkedeki ekilebilir arazinin yüzde 40'ı, kükürt madenlerinin yüzde 95'i bu bölgede. 2019 yılına kadar bölgede 98 bin 816 konuta ihtiyaç duyulacağını dile getiren Irak Sanayi Bakanlığı Yatırım Bölümü Direktörü Abdul Ghani, sanayinin yanı sıra sağlık, spor gibi sosyal alanlara yönelik yatırımların da hızla artacağını vurguladı.

sabah

Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs