En Sıcak Konular

'Poyrazköy' davasında ara karar açıklandı

3 Mayıs 2012 09:04 tsi
''Kafes eylem planı'', ''Amirallere suikast'', ''Gölcük'te ele geçirilen belgeler'' ile ''ÇYDD ve ÇEV yöneticileri hakkındaki iddialar''a ilişkin dosyaların birleştiği 11'i tutuklu 85 sanıklı ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat''

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan tutuklu sanık emekli Binbaşı Levent Bektaş, ''(Kafes eylem planı vardır) diyenler omurgasız müfterilerdir. Bu planın orijinali nerede? Fotokopi belge üzerinden yargılama yapabilir misiniz? Bu planın ıslak imzalı orijinalini getirin de görelim. Bu mümkün değil, çünkü gerçekte böyle bir plan yok. Üstelik planın fotokopisi bile yok, fotokopisinin dijital fotoğrafı var'' dedi.

Bu davanın müdahillerinin bile gerçekleri gördüklerini ve artık duruşmalara gelmediklerini belirten Bektaş, müdahillerin, sanıkların samimi ifadelerini dinlediklerini ve davada olanları gördükten sonra duruşmalara katılmaktan vazgeçtiklerini söyledi.

-''Yeniden inceleme yaptırın''-

Bektaş, ''Mahkeme olarak avukatlarımızın sunduğu bilirkişi raporlarını inceleyin. Mahkemenin yapması gerekeni, maddi gerçeği ortaya çıkarmak için, cebimizden bu kadar para döküp biz araştırıyoruz. Raporları aldırıyoruz, ama mahkeme yalnızca TÜBİTAK'ı dikkate alıyor. TÜBİTAK bağımsız değil sayın Başkan. Bilimsel yeterliliği bile yok. El konulan dijitallerin imajlarını bile kaç kez yanlış aldılar. Üniversitelerden, bağımsızlardan yeniden bilirkişi raporu alıp, inceleme yaptırın'' şeklinde konuştu.

Bektaş'ın avukatı Hüseyin Ersöz de adli bilirkişi Tevfik Koray Peksayar'ın, bu davada suçlamalara ilişkin delil olarak gösterilen 1 numaralı CD ile 3 numaralı DVD imajlarına yönelik bilirkişi raporunu mahkeme heyetine sundu.

Bu arada, duruşmaya ara verilmesi sırasında avukat Hüseyin Ersöz, duruşma salonunda evlilik teklifinde bulunduğu kız arkadaşı televizyon muhabiri Yeşim Kam'a, sanık ve sanık yakınlarının alkışları eşliğinde söz yüzüğü taktı.

-''Gezer mühimmatlar''-

Duruşmada söz alan bu davanın tutuksuz, ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanığı Tuğamiral Fatih Ilğar da Ankara Gölbaşı'nda yapılan aramalarda bulunduğu belirtilen 12 sis kutusunun fotoğraflarının dosyada olduğuna dikkati çekerek, tutanaklarda ''Gölbaşı'nda 11 sis kutusu bulunduğunun'' yazıldığını kaydetti.

Polislerin 400 gün sonra düzenledikleri bir tutanakla, Gölbaşı'nda bulunan 12 kutuyla ilgili ''sehven 11 olarak yazıldığını'' belirttiklerini ifade eden Ilğar, ''Gölbaşı'nda kaybedilen 1 adet açık yeşil renkte sis kutusu, daha sonra Zir Vadisi'nde ortaya çıkmıştır. Poyrazköy'de yapılan aramalarda bulunmuştur. Mühimmatların Gölbaşı, Zir Vadisi ve Poyrazköy arasında gezdiklerini tutanakları incelediğimizde fark ettik'' dedi.

Söz konusu mühimmatın ayrı yerlerde yapılan kazılarda bulunmasıyla ilgili bilgisayar aracılığıyla yaptığı sunumunu, slayt gösterisi olarak mahkeme heyetine gösteren Ilğar, soruşturmalarda asıl hedefin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TSK olduğunu iddia ederek, ''Balyoz Planı'' ve ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat'' davaları başta olmak üzere 280 askerin tutuklu olduğunu ve Deniz Kuvvetleri'nden 250 subay hakkında işlem yapıldığını hatırlattı.

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklar ile avukatları tahliye talebinde bulundu.

-Ara karar-

Verilen aradan sonra ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini, üzerlerine atılı eylemlerin vasıf ve mahiyeti, suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve devam etmesi, atılı suçların CMK'nın 100/3 sayılı maddesinde yazılı katalog suçlardan olması ve sanıkların üzerlerine atılı suçların yasada öngörülen olası cezalarının sınırını dikkate alarak reddetti.

Kimi sanıkların talepleri gereğince duruşmada dinlenilmesi için bazı tanıklara davetiye çıkarılmasına karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan teğmenler Sinan Efe Noyan ve Faruk Akın'ın duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, bu davayla birleşen ''ÇYDD ve ÇEV yöneticileri hakkındaki iddialar''a ilişkin dosyanın firari sanığı Gülseven Yaşer hakkında çıkarılan kırmızı bültenin akıbetinin sorulmasına da hükmederek, duruşmayı 2 Temmuz'a erteledi.

aa


Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,800 µs