En Sıcak Konular

Türkiye dünya ekonomisini sarstı

2 Mayıs 2012 22:20 tsi
Krizle boğuşan Avrupa ülkelerinin, 2008 yılından önceki gücüne dönebilmesi için en az 4,5 yıla ihtiyacı var...

Krizin vurduğu Avrupa'nın 2008'den önceki gücünü kazanmak için en az 4.5 yıla ihtiyacı var. İtalya 15 yıl sonra eski gücüne dönebilecek. Türkiye ise kayıp yaşamayan 6 ülke arasında.

DÜNYA EKONOMİLERİNİ SARSAN HABER

2008 yılından beri süregelen kriz dünya ekonomilerini kasıp kavururken, Türkiye'yi 'teğet' geçti. Geçmiş yıllarda yaşamış olduğu krizlerden ciddi dersler çıkaran ve AK Parti Hükümeti'nin ekonomi politikaları sayesinde 'kriz'e çelme takan Türkiye, göstermiş olduğu başarı grafiği ile Avrupa Birliği ülkelerine 4.5 yıl fark attı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin, 2008 yılında Lehman Brothers'ın batmasıyla başlayan finansal kriz öncesine dönmesi için yıllar geçmesi gerekecek. Süreçten kuşkusuz en çok etkilenen ülkeler sırasıyla İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan olurken, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) içerisinde yer alan Türkiye, Şili, Polonya, Slovakya, İsrail ve İsviçre'nin ise kriz kaybı bulunmuyor.

Yunanlar'a 11 yıl gerekli

The Economist'in Uluslararası Para Fonu (IMF), OECD ve Birleşmiş Milletler verilerinden derlediği habere göre, 2011 yılının son çeyreğinde 34 OECD ülkesinin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 1995-2007'de yakalamış olduğu ortalama yüzde 2.7 büyüme oranına göre yüzde 6.8 daha düşük seviyelerde kaldı. IMF tarafından 17 Nisan'da yayımlanan son ekonomik büyüme tahminlerine göre OECD ülkelerinin ekonomik anlamda kriz öncesi seviyeye ulaşmaları en az 2 yıl 7 ayını alacak. Tahminlere göre krizin derinden etkilediği ülkelerin başında İtalya geliyor. Ülkenin kriz öncesi refahına ve ekonomik büyüklüğüne kavuşması için en az 15 yıl gerekiyor. Kriz sürecinde kişi başına milli geliri 6 bin 851 dolar azalan Yunanistan'da bunun telafisinin 11 yıl 6 ay olması beklenirken, İrlanda'da bu yıl için öngörülen yüzde 2.6'lık büyüme tahmini dahi ülkeyi kurtarmaya yetmiyor. Geçen 4 yıllık süreçte kişi başına düşen milli geliri 11 bin 857 dolar azalan İrlanda'da toparlanma süreci ülkenin 11 yıl 2 ayına mal olacak.

İNGİLTERE VE FRANSA

İngiltere ve Fransa ise süreçten kısmen daha az sarsıntıyla sıyrılmış gibi görünseler de bu ülkelerin de kayıplarını geri almaları sırasıyla 5 yıl 5 ay ve 4 yıl 3 ayını alacak. Öte yandan Euro Bölgesi üyesi 23 ülkenin küresel kriz sürecinden kaybı 5.5 yıl ve Avrupa Birliği'ne üye 29 ülkenin kaybı 4.5 yıl iken, Türkiye'nin de aralarında olduğu 6 ülke ise bu süreçte göstermiş olduğu trend dışı büyümeyle listede yer almıyor.

Star




Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs