En Sıcak Konular

S&P'un notuna Arınç'tan tepki

2 Mayıs 2012 18:44 tsi
S&P'un notuna Arınç'tan tepki Hükümet Sözcüsü Arınç 'Kredi notunun durağana çevrilmesinin haksız ve yersiz oldunu beliterek "bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır'' dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirmesiyle ilgili olarak, ''Bu haksız ve yersiz bir karardır. Çünkü orada söz konusu edilen bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır'' dedi.
 
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine ''Bir tatil gününde birikmiş tüm meselelerin, neyse onlar, görüşülmesinden daha tabii hiçbir şey olamaz. Uzun sürmesi veya kısa sürmesine ayrıca bir anlam yüklenmesine bir ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim'' dedi.
 
Arınç, pazartesi günü yapılan MGK toplantısının beklentilerden farklı olarak kısa sürdüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
 
''Zamanı iyi kullandığınızda bu da mümkün olabiliyormuş demek ki. Artık Türkiye bunlara alışacaktır. Eskiden toplumun üzerine karabasan gibi çöken MGK toplantıları, izliyorsunuz bir süreden beri artık Türkiye'de yok. Onun yerine herkesin düşüncesini , görüşünü rahatlıkla ifade ettiği, tamamen demokratik ve özgür bir ortamda gerçekleşen MGK toplantıları var. O niye kısa sürdü de, bu niye bu kadar uzun sürdü? Bence bunlar çok ayrıntılardır. Ama 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanıyorken, bugünün tatil olmasından istifade ederek elindeki birikmiş işlere yönelmiş bir bakanımızın veya Başbakanımızın bu kadar niye uzun sürdü diye sorgulanması herhalde doğru değil.''
 
''27 Nisan bildirisi ile ilgili olarak sorumluların hesap vermesi konusunda bir çalışmanız olacak mı?'' sorusuna Arınç, ''Bu konuda bugün hiçbir şey konuşulmadı. 27 Nisan ile ilgili olarak da ben dahil bu konuya ilgi duyan bütün arkadaşlarımız düşüncelerini ifade etmişlerdi'' yanıtını verdi.
 
-Tutuklu milletvekilleri-
 
Tutuklu milletvekilleriyle ilgili yürütülen çalışmanın Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediğine ilişkin bir soruya Başbakan Yardımcısı Arınç'ın ''Bakanlar Kurulu gündemimizde tutuklu milletvekillerinin ismi geçmediği gibi, bu konuda bir kelime konuşulmadı'' cevabını verdi.
 
Konunun, TBMM'de görüşüldüğü için Bakanlar Kurulu'nda görüşülmemesinin doğal olduğunu belirten Arınç, ''Mesele Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geldiğinde, yine bu, hükümette konuşulacak konu değildir. Sanıyorum Merkez Yürütme Kurulu toplantısında söz konusu olabilir. Hazırlanan taslak, tasarı veya görüş ve düşüncelerin AK Parti'nin üst kurulunda değerlendirilmesi gerektiği herhalde düşünülecektir. Daha sonra bu konunun gerçekleşme şansını hep birlikte göreceğiz. Bakanlar Kurulu'nda kesinlikle görüşmedik'' dedi.
 
-''Bu haksız ve yersiz bir karardır''-
 

Arınç, kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirmesiyle ilgili de ''Bu konu üzerinde görüşüldü. Merkez Bankası Başkanımızın da sunumu vardı. Hazine ile ilgili Başbakan Yardımcımız, Maliye Bakanımız, Ekonomi Bakanımız bu konular üzerinde düşüncelerini ifade ettiler'' diye konuştu.
 
Arınç, şunları kaydetti:
 
''Şunu toplum iyi bilmeli ki Standard&Poor's isimli kredi derecelendirme kuruluşu kredi notunu görünümünü pozitiften durağana çevirmiştir. Yani kredi notu değişmemiştir Türkiye'nin. Sadece görünüm değişmiştir. Bu haksız ve yersiz bir karardır. Çünkü orada söz konusu edilen bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır. Yapılan açıklamada yer alan bazı maddi hatalarla ilgili olarak bizim kurumlarımız, Merkez Bankası ve Hazine de kendilerinden gerekli açıklamaları talep edeceklerdir. Mesela ihracat rakamları fevkalade yanlıştır. Evet, Türkiye'nin ihracatında, Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta nispi bir düşüş vardır. Bu, Avrupa'daki piyasaların daralmasıyla ilgili bir konudur. Ama Türkiye'nin başka ülkelere ihracatı o denli artmıştır ki biz son 10 yıllık periyotta en yüksek ihracat rakamlarına ulaşmış bulunuyoruz. Yani Avrupa bu ekonomik krizin kıskacında fevkalade zor günler yaşarken, Türkiye Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu ve ABD ile olan ihracatını artırmıştır ve o kadar yeni pazarlar bulmuştur ki Avrupa piyasalarındaki daralma Türkiye'yi etkilememiş, bilakis daha çok ihracat yapmasını da gündeme getirmiştir. Şimdi buna bağlı olarak Standard&Poor's'a bizim kurumlarımız tarafından sorular yöneltilecektir. Unutmayalım ki bu kuruluş iflas etmiş iki ülkeyi, yani İzlanda ve İrlanda'yı neredeyse yatırım yapılabilir ülke haline getirme çabası içindedir. Türkiye'de şartlar bu kadar pozitif ve olumluyken onu durağan görünüme çevirmek yanında, diğerleriyle ilgili verilen kararları herhalde kamuoyu ve ekonomistler çok iyi takdir edeceklerdir.''
 
Arınç, Standard&Poor's'un elindeki verilerin sağlamlığı konusunda sorgulama ihtiyacımız ortaya çıktı. Kendilerine sorulacak ve onların vereceği cevaplarla belki bu değerlendirme çok daha uygun bir hale getirilmiş olacaktır. Yani Standard&Poor's'un kredi notu görünümün pozitiften durağana çevirmesi hoş bir şey değil. Bu yanlışlıkları hem kamuoyuyla hem de bu kuruluşla paylaşacağız'' dedi.
 
-''Suriye'deki gelişmeler maalesef hala olumlu değil''-
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, Suriye'deki gelişmelerle ilgili sorulan bir soru üzerine de ''Suriye'deki gelişmeler maalesef hala olumlu değil. Yine kan dökülmeye devam ediliyor, şiddet devam ediyor. Aldığımız bilgiler, bazı şehirlerdeki öldürme olaylarının fevkalade kötü biçimde devam ettiğini gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Arınç, şunları söyledi:
 
''Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın gözetimle ilgili olarak aldığı kararların yeniden gözden geçirilmesinde bunun sayısının daha da arttırılmasında ve eğer belirlenen kararlara uymamakta Esed yönetimi devam ederse, BM Güvenlik Konseyi'nden daha radikal yatırımların alınması için Türkiye'nin ve ilgili ülkelerin mutlaka katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Suriye ile ilgili olarak yine ülkemizde barınma ihtiyacı duyanların sayısı 25 bin civarındadır. Türkiye bütün imkanlarını onlar için seferber etmiştir ve insani yardım konusunda da Türkiye açık bir taahhütte bulunmuştur. Bu da BM tarafından da diğer ülkeler tarafından da ibretle ve tekdirle izlenmektedir.''

aa
 

Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs