En Sıcak Konular

Rusya ile Tacikistan arasında askeri üs

2 Mayıs 2012 16:32 tsi
Rusya'nın, Tacikistan'da bulunan askeri üssün kullanım süresi ve şartlarına ilişkin taraflar arasında karşılıklı kabul edilebilir çözümün bulunacağına inandığı bildirildi.



Tacik basınında yer alan haberlere göre, Çin'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkeleri savunma bakanları toplantısına katılan Tacikistan Savunma Bakanı Şerali Hayrullayev, Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ile bir araya geldi.

Serdyukov ile Hayrullayev arasında yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki askeri-teknik işbirliği ve Tacikistan'daki Rus askeri üssün durumu ile ilgili konular ele alınırken, görüşme sırasında Hayrullayev, Rus mevkidaşı Serdyukov'u Tacikistan'daki Rus askeri üssünün kullanım süresi ve şartlarıyla ilgili anlaşmanın hemen hemen hazır olduğu ve bununla ilgili verimli çalışmanın devam ettiği konusunda bilgilendirdi.

Hayrullayev'in, Duşanbe'de Rus askeri üssünün kullanım süresi ve şartlarıyla ilgili anlaşmanın Cumhurbaşkanlığı Divanında görüşülmekte olduğunu söylediği bildirildi.

Duşanbe'de geçen ay temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Tacikistan yönetiminin, ülkedeki Rus askeri üssünün varlığını sürdürmesinden yana olduğunu dile getirdiğini belirtmişti.

Bugüne kadar herhangi bir ücret ödemeden ülkede bulunan söz konusu üs için, Rusya'nın bundan sonra da Tacikistan'a ücret ödeyip ödemeyeceği konusu hala netlik kazanamamışken, bölge basını ise Tacikistan'ın askeri üs için Rusya'dan yıllık 300 milyon dolar kira bedeli istediğini, Rusya'nın ise bu ücrette indirim yapmaya çalıştığını yazıyor.

Tacikistan'da bulunan Rus askeri üssünün durumu ile ilgili 10 yıllık anlaşma, Ekim 2004'te dönemin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Duşanbe'ye yaptığı ziyaret sırasında imzalanmış, geçen yıl Duşanbe'de bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev de Rus askeri üssünün 49 yıllığına Tacikistan'da bulunmasıyla ilgili anlaşmanın, 2012 yılının ilk çeyreğinde imzalanacağını kaydetmişti.

Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,539 µs