iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Onun adı THK-13'tü!

2 Mayıs 2012 15:28 tsi
Onun adı THK-13'tü! Kim durdurdu ki bunları? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Bugün, Takvim Gazetesi’nde Emin Pazarcı, “ABD kazığını yeni çıkarıyoruz” başlıklı köşe yazısında, “ İnanılması güç ama ABD'nin Irak'ta kullandığı o teknoloji harikası ‘hayalet uçakları’ ilk biz ürettik” cümlesini kurdu!

Doğrusu bu cümlenin ve iddianın ilgi çekmemesi mümkün değil. Haberin o kısmını “hayaletlere” bırakırsak, zarif ve unutulmuş bir öyküyü anımsattı bizlere. (Esasen Pazarcı, THK Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılacak olmasına vesile yapmış bu konuyu. Ancak 2010 yılında Uğur Cebeci tarafından Hürriyet Gazetesi’nde de yayınlanmıştı.)

Öykünün özeti şu…

Bugün yerli otomobil yapılması konusunda iş adamlarını sıkıştırıyoruz ama 1930’dan 1950 yılına kadar bir çok modelde uçak üretmiş hatta başka ülkelere satmış bir ülkeyiz.

Sonra araya Marshal Planı’dır, ABD’dir giriyor, “biz yapıp veririz size boş verin” diyor. Kısaca aynı “devrim arabaları” öyküsünün “uçak” versiyonu. 

İşte bunlardan biri 1948'de üretilen "uçan kanat"! Modeli gerçekten de “hayalet uçak”ların aynısı. Projelendirilmiş ve uçmuş! Emin Pazarcı, Uçan Kanat’ın öyküsünü burada kesiyor ve haberine yani Uzay Bilimleri Üniversitesi’nin önemine dönüyor.

 

Biz onun bıraktığı yerden devam edelim. Bu iyi bir öykü çünkü…

THK-13!

“Uçan Kanat”ınh evi Türk Hava Kurumu Etimesgut Uçak Fabrikası. Planör olarak tasarlandı ve uçuruldu. Adı da THK-13!

Eğer işte yukarıdaki sebepler olmasaydı, önce pervaneli sonra motorlu modeli yapılacaktı. Tabii o tarihte böyle bir başarının sonunu siz düşünün.

Uğur Cebeci’nin kaleminden devam edelim… “Askerliğini tamamlayıp 1947 sonunda THK Uçak Fabrikası’ndaki görevine dönen Yüksek Mühendis Yavuz Kansu, farklı bir uçak projesi geliştirmek istediğini yönetime bildirmişti. İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra fabrikada görevli Polonyalı mühendisler ülkelerine dönmeye başlamıştı. Bu projeyle Türk mühendislerinin yapabilecekleri ortaya konulacaktı.”

“… Ana tasarım ve teknik hesaplamalar hızla tamamlandı. Planör, hafif olması için ahşaptan imal edilecekti. Tek pilotun oturduğu kokpitin üstü açıktı. Hemen altında ana iniş takımı bulunuyordu. Planör uçakla veya otomobille çekilerek havalanacak şekilde tasarlanmıştı.”

“Yaklaşık 8 ay süren çalışmalar sonrasında prototip olarak adlandırılan THK-13 tamamlanmıştı. İlk uçuş 20 Ağustos 1948’de Test Pilotu Kadri Kavukçu tarafından gerçekleştirdi. Pistte küçük zıplamalarla başlayan denemeler kısa uçuşlarla devam etti.”





“Paris Havacılık Fuarı’nda sergilenen ve yurtdışında ilgi gören proje, kazadan sonra geliştirilemedi. Büyük heyecanla başlayan THK-13, tarihin tozlu yaprakları arasında kayboldu gitti.”

THK-13

Kalkış Ağırlığı: 520 kg
Kanat Alanı: 34.5 metrekare
Kanat Açıklığı: 20 metre
Yükseklik: 1,94 metre
Gövde Uzunluğu: 5,04 metre
Seyir Hızı: 106 km/saat
Süzülme oranı: 1/24
Uçuş Ekibi: 1 pilot

www.iyibilgi.com



Bu haber 7,459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs