En Sıcak Konular

Tunus’ta ilk ‘devrim cezası’ kesildi

2 Mayıs 2012 10:28 tsi
Tunus’ta 2011 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen devrimde sivilleri öldürenler cezaya çarptırılmaya başlandı. Bu bağlamda iki polise 20 yıl hapis ve tazminat cezası verildi. Öte yandan Kurucu Meclis’teki muhalifler yeni mali yasayı onaylamay

Tunus Askeri Mahkemesi, Tunus’un Sfax İli’ndeki Kerkennah Adası’nda Tunus Devrimi sırasında bir genci kurşun sıkarak öldüren iki polise 20 yıl hapis cezası verdi. Böylece ülkede devrimde halka karşı işlenen suçlardan ötürü ilk ceza verilmiş oldu.
Geçtiğimiz Salı günü Resmi bir kaynak Sfax İli’ndeki Askeri Yargı Mahkemesi’nin Pazartesi gecesi geç bir saatte Polis İmran Abdulali ile meslektaşı Muhammed Said Hulude’yi Selim El Hıdri isimli genci öldürmekten suçlu bulunmalarının ardından 20 yıla mahkum ettiğini açıkladı.

Mahkeme ayrıca iki polise maktulün ailesine (babası ve iki kardeşine) 80 bin dinar (40 bin Euro) tazminat ödemelerini emretti. Maddi tazminatı içişleri bakanlığının üstlenmesi bekleniyor. Mahkeme bu davada kararı 12 kez ertelemişti.
Sfax Şehri’ndeki askeri mahkeme 27 Mart 2012 tarihinde iki polise 5, Ulusal Muhafızlar Birliği’nden iki kişiyi öldürmekten suçlu bulunduktan sonra kaçan diğer ikisi için de 15 yıl hapis cezası vermişti.

BM istatistiklerine göre Tunus Devrimi sırasında 300 vatandaş öldürülürken 700’ü yaralandı, bazıları sakat kaldı.

Maliye yasasında anlaşmazlık

Öte yandan Kurucu Meclis’teki muhalif kitleler, mevcut haliyle 2012 Maliye Yasası’nı onaylamayı reddetti. Muhalifler yasanın bu şekliyle 14 Ocak 2011 devrimi ile düşürülen Eski Başkan Bin Ali rejimi tarafından sürdürülen politikalardan kopuk bir görüntüsü olmadığını savundu.

Cumhuriyetçi Parti Koalisyonu’na liderlik eden Demokratik İlerici Parti lideri Ahmet Necip Eş Şabi 2012 yılı mali yasasını mevcut haliyle onaylamayacağını söyledi.

Eş Şabi şöyle dedi: ‘Hamadi El Jibali hükümeti, Bin Ali dönemindeki hükümetin yöntemlerinin aynısını izliyor. Tunusluların beklentilerine cevap verecek, devrimin hedeflerini gerçekleştirecek türden; eski rejimin siyaseti ile alakayı kesmiş, gelişimsel ve siyasi bir vizyon ortaya koymuyor.’

Tunuslu önde gelen muhaliflerden olan Eş Şabi sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Geçen aylar geçici hükümetin çalışmalarında izlediği yöntemlerde eski rejime kıyasla hiç de değişiklik olmadığını gösterdi.’

Başbakan Hamadi El Jibali 2012 senesi için kurucu meclise kalkınma ve siyaset planı sunmuştu. Bu planın öncelikleri arasında güvenlik ve istikrarın sağlanması, geçiş döneminde adalet gibi konular yer alıyor.

Plan çerçevesinde 2012 yılında yüzde 3 ila yüzde beş oranında bir büyüme sağlanması, aynı şekilde ek istihdam oluşturulması yoluyla şu anda sayıları 750’den fazla olan işsiz sayısının azaltılması, mağdur bölgelerde ve halk mahallelerinde yüzde 25’i bulan yoksulluk oranının düşürülmesi hedefleniyor. 

Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs