En Sıcak Konular

Akaryakıttaki Kültür Vergisi kaldırılacak

2 Mayıs 2012 10:25 tsi
Ham petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle benzin fiyatlarının 4,5 lirayı, motorinin ise 4 TL'yi aşması ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

Maliye Bakanlığı ilk kez bir dolaylı vergiden vazgeçerek akaryakıttan alınan 'Kültür Vergisi'ni kaldırmak için çalışma başlattı. Konuya ilişkin hazırlanan kararname, Başbakanlık'a gönderilirken son karar Bakanlar Kurulu tarafından verilecek. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı sebebiyle tahsil edilen toplam tutar 22 milyon lirayı aşmış durumda. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi'ne kaynak sağlamak amacıyla, Haziran 2008'de, benzin türlerinde 1,5 kuruş, motorin türlerinde ise 1 kuruşluk ÖTV artışına gidilmişti. Bakanlar Kurulu'nun onay vermesi halinde 95 oktan kurşunsuz benzinden litre başına alınan ÖTV 1,8915 liradan 1,8765 liraya gerilerken indirim oranı yüzde 0,79 olacak. Motorinde ise aynı rakam yüzde 0,77'lik indirim oranı ile 1,3045 TL'den 1,2945 liraya gerileyecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Avrupa Kültür Vergisi'ne ilişkin daha önce yapmış olduğu açıklamada geçici bir uygulamanın olması durumunda gözden geçirip gereğini yapacaklarını ifade etmişti. Akaryakıttan alınan Kültür Vergisi'nin kaldırılmasına yönelik çok sayıda milletvekili de girişimde bulunmuştu. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı'na Maliye Bakanı Şimşek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Özgündüz, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın 30 Haziran 2011 tarihinde tasfiye edilerek faaliyetlerine son verildiğine, ancak ajansın harcamalarını finanse etmek için 1 Temmuz 2008'den geçerli olmak üzere akaryakıta konulan ÖTV'nin hâlâ kaldırılmadığına dikkat çekmişti. 

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,381 µs