En Sıcak Konular

Devlet kemer sıkacak

2 Mayıs 2012 10:12 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda kemer sıkma önlemlerini açıklayacak.

Teşvik paketi, bireysel emeklilik paketinden sonra şimdi de giderlere yönelik bir paket hazırlanıyor. Radikal'in haberine göre Mart ayında bütçenin sinyal vermesinden sonra Maliye Bakanlığı, giderlerin daha kontrollü götürülmesi, kamuda tasarruf sağlanması hedefiyle bir paket hazırladı. Hazırlanan paket bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gider tedbirlerine yönelik Bakanlar Kurulu'nda bir sunum yapacağını söyledi.

GECE 3'E KADAR ÇALIŞTILAR

Mart ayı bütçesinde 'açık' beklenenin üstünde geldi. Ortaya çıkan 5.5 milyar liralık bütçe açığının açıklandığı basın toplantısında Maliye Bakanı Şimşek, 'işi sıkı götüreceğiz' mesajı verdi. Artışta dönemsel faiz harcamalarının yanı sıra personel ödeneği de etkili oldu. Yılın başından itibaren eşit işe eşit ücret devreye girdi ve bir ek maliyet çıkardı. Geçen günlerde teşvik paketi açıklandı, bunun da net olarak 1.6 milyar liralık bir maliyet getirmesi bekleniyor. Bireysel emeklilik paketinin de yine 300-400 milyon lira arasında bir maliyeti olacak. Ayrıca memurlarla toplusözleşme görüşmeleri sona erdiğinde geriye dönük 5 aylık fark ve zamlı maaşların bir maliyeti olacak. Maliye de işi başından sıkı tutmak için bütçede giderlerin daha kontrollü götürülmesine yönelik çalışmalara başladı. Bunun için bürokratların gece 3'lere kadar çalışma yaptığı öğrenildi.

Bütçenin sadeleştirilmesi mantığından yola çıkarak harcamaların daha kontrollü gitmesini sağlayacak düzenlemelerin uygulanacağı belirtiliyor. Bu pakette aynı zamanda kamunun tasarruf sağlamasına yönelik adımların da atılacağı kaydedildi. Bunun için bazı radikal adımlar atılacağı ve bütçe yapısına yönelik değişikliklere gidileceği dile getirildi. Öte yandan Şimşek AK Parti döneminde verilen kredilere de dikkat çekerek 2002'den bu yana 204 bin 292 işletmeye 11,3 milyar lira tutarında kredi faiz desteği verildiğini bildirdi. Güneydoğu'da verilecek teşvikler için de konuşan Bakan, "Yatırımcı 100 lira yatıracak 116 lira destek vereceğiz bundan radikal ne olabilir?" dedi.

MEMURA 1 PUAN ZAM 1 MİLYAR LİRA

Hükümet memurlarla toplusözleşme için pazarlığa başladı. Memura yapılacak 1 puanlık zammın maliyetinin 1 milyar lira civarında olacağı belirtiliyor. Yıllık yüzde 10 zamma denk gelse maliyet 10 milyar lirayı bulacak. Aslında bütçeye memurlara yapılacak zam için bir ödenek konuldu. Ayrıca yedek ödenekte de tedbir amacıyla bir miktar kaynak yer alıyor. Ancak zammın tahmin edilenin üstünde olması halinde maliyet artacak. Ayrıca ocak ayından itibaren zam verilmediği için geriye dönük de zam farkı verilecek. Bu da topluca bir ödeme anlamına geliyor.

4 YIL SONRA AVRUPA KÜLTÜR VERGİSİ KALKIYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Kültür Vergisi'ni kaldıracaklarını açıkladı. İlk kez bir dolaylı vergiden vazgeçen Şimşek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi'ne kaynak sağlamak amacıyla, Haziran 2008'de, bazı vergilerin arttırıldığını hatırlattı. Bu çerçevede, benzin türlerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarının 1.5 kuruş, motorin türleri Özel Tüketim Vergisi tutarlarının ise 1 kuruş arttırıldığını kaydeden Şimşek, Meclis'te gündeme getirilen talepleri de dikkate alarak hazırlanan kararname taslağının, Başbakanlık'a gönderildiğini bildirdi.

sabah

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,456 µs