En Sıcak Konular

MGK'da iki Suriye senaryosu

2 Mayıs 2012 08:20 tsi
MGK'da iki Suriye senaryosu Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 2 buçuk saat süren son toplantısının ayrıntılarına ulaşıldı.

Ağırlıklı olarak Suriye konusunun görüşüldüğü Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 2 buçuk saat süren son toplantısının ayrıntılarına Sabah ulaştı.

Alınan bilgilere göre, toplantının yaklaşık 1 buçuk saatlik kısmında Suriye ile ilgili iki senaryo tartışıldı:

Türkiye'ye gelebilecek mülteci sayısının 500 bine kadar çıkma olasılığı ile Suriye'nin üç parçaya bölünmesi durumu. Buna göre toplantıda, Suriye'deki gerilimin daha ileri boyutlara taşınması durumunda üst sınır olarak düşünülen "100 bin kişilik göç" hazırlıklarının yetersiz kalacağı, Suriye'den Türkiye'ye kaçışların daha yüksek rakamlara çıkabileceği tespiti yapıldı.

Suriye'den Türkiye'ye olası göç senaryoları 250 bin ve 500 bin kişi olarak revize edilerek, böyle bir gelişme durumunda ne yapılacağı sorusuna yanıt arandı. Her türlü acil durumla ilgili değişik olasılıklara göre yeni senaryolar geliştirildi. Hatay ve Kilis'teki kampların durumu da bu çerçevede ele alındı. Ayrıca Suriyelilere insani yardım ulaştırılması konusunun da gündeme geldiği toplantıda Suriye birliklerinin geçtiğimiz ay Türkiye sınırını ihlal ederek kaçan Suriyelilere ateş açması da değerlendirildi.

MGK'nın gündemindeki ikinci konu ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın başarısızlığa uğrayacağına inandığı zaman devreye sokmayı planladığı "bölünme senaryosu" oldu. Devletin ilgili kurumlarının, çatışmaların uzaması halinde en kötü senaryo olarak Esad'ın ülkeyi üçe bölme planı yaptığı endişesini taşıdığı bildirildi. Buna göre Esad, muhaliflerin saldırılarının durmaması ve uluslararası toplumun baskıyı artırması halinde, Baas rejimine yaşam alanı olarak gördüğü iç kısımlarda sadece Nusayrilere ait olacak bir devlet kurmayı planlıyor. Esad'ın sahil kesiminden Şam'a doğru uzanan bir hatta böyle bir yapılanmaya gitmek istediği değerlendirmesi yapılarak bu durumda atılacak adımlar da MGK'da gözden geçirildi.

Yahya Bostan - Sabah



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,345 µs