En Sıcak Konular

35 yıl sonra 1 Mayıs'ta ilk Bakan

1 Mayıs 2012 16:16 tsi
İstanbul'da 1977'de meydana gelen kanlı 1 Mayıs olaylarından sonra ilk kez bugün bir Bakan kutlamalara katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Çelik, 1977'de Taksim Meydanı'ndaki olaylı mitingin ardından kutlamalara katılan ilk bakan oldu.

Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Tandoğan Meydanı'nda Hak-İş ile Memur-Sen tarafından düzenlenen mitinge katıldı.

Bakanlık yetkilileri, 1977'de Taksim Meydanı'ndaki olaylı mitingin ardından ilk kez bir bakanın 1 Mayıs kutlamasına katıldığını belirtti. Miting alanına Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ile gelen Çelik, alandakilere, ''Hukuk diyen, insan onuru diyen, Türkiye'nin her alanda normalleşmesi için Tandoğan'ı dolduran işçiler, memurlar, çalışanlar, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum'' diye seslendi. ''Bugün 1 Mayıs. Bugün, emeğin ve alın terinin dayanışma günüdür. Bugün, hak arama mücadelesinin sembol günüdür. Bugün tüm emekçilerin bayram günüdür'' diyen Çelik, herkesin bayramını kutladı.

1 Mayıs'ın kendiliğinden doğmadığını, sınırsız kazanma arzusuyla emeğin sömürülmesi neticesinde tüm emekçilerin dünyadaki haykırışı ve sendikalaşması neticesinde ortaya çıktığını anlatan Çelik, ''Ülkemizde, 1977'deki karanlık güçlerin senaryosu neticesinde 32 yıl 1 Mayıs'ı kutlamak yasaklandı. Çok şükür bizim hükümetimize, bu kardeşinize 1 Mayıs'ı tatil etmek nasip oldu'' diye konuştu.

Birilerinin konuştuğunu ama kendilerinin gereğini yaptığını anlatan Çelik, darbelerin, sıkıntıların, antidemokratik süreçlerin yaşandığını ancak bunların bir bir geride kaldığını dile getirdi. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran düzenlemenin yasalaştığına işaret eden Çelik, ''Allah'a ne kadar hamd etsek azdır'' dedi.

Bakan Çelik, alandakilerin ''Yüzde 3'e hayır, yüzde 16'' şeklinde slogan atmaları üzerine, ''Teşekkür ediyorum. Mesajınızı aldık, sağ olun'' dedi.

Alandakilere ''Evren gitsin ama eserleri kalsın mı'' diye soran Çelik, ''Hayır'' yanıtını alınca, ''O halde darbeciler yargılanıyorsa onların eserlerinin yürürlükte olması kesinlikle kabul edilebilir şey değil'' diye konuştu.

Darbe döneminin ürünü olan 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nu, TBMM'nin gündemine getirdiklerine dikkati çeken Çelik, bu meselenin karanlık odalarda konuşulamayacağını, kimin ne düşüncesi varsa söylemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, ''Bu darbe yasalarının ürünü olan, endüstriyel ilişkilerimizi baltalayan 2821 ile 2822'yi hep beraber çöp sepetine atmalıyız'' dedi.

Alandakilerin ''Yasamızı istiyoruz'' sloganı üzerine Çelik, düzenlemenin Meclis'in gündeminde olduğunu hatırlattı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun konuşmalarında ''Sayın Çalışma Bakanı duysun'' dediklerini belirten Çelik, ''Duydum ve geldim, huzurlarınızdayım. Kaçmak yok'' diye konuştu.

Çelik, İş sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın TBMM'de komisyonlarda görüşüldüğüne işaret ederek, işçi kayıplarını önleyecek bu düzenlemeyi de haziran ayı sonuna kadar Meclis'ten geçirecekleri kaydetti.

Bakan Çelik, dün ilk kez, memur sendikalarıyla toplu sözleşme masasına oturduklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Bugüne kadar toplu görüşme olarak devam eden ve sonunda bakanın, hükümetin, Meclis'in zamlarıyla gerçekleşen kamu çalışanlarının ücret zammı dönemi artık kapandı. Yeni dönemde masada oturacağız, dün itibariyle oturduk. Demokrasinin gereği olarak sizler isteyeceksiniz bizler vermeye çalışacağız, az vereceğiz, çok vereceğiz, bu işi çözeceğiz inşallah.

İlk gün oturduk, dün komisyonlar kuruldu çalışmaya başlandı. Önce hizmet kollarında şu anda 5 gün yoğun bir çalışma olacak. Hizmet kollarındaki arkadaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar nelerse bunları bir bir masada konuşacağız. Ayın 9'unda geneli üzerinde konuşma yapacağız ve umuyorum ki sizi de hoşnut edecek bizi de. Dünya ekonomileri içerisinde büyümemizi, gelişmemizi sağlayacak bir uzlaşı noktasına 21 Mayıs'ta geleceğimize kalben inanıyorum kardeşlerim. Buradan, Bursa'ya, bütün emekçilere, İstanbul'daki emekçilere selam ediyorum. El ele, gönül gönüle geçirdiğiniz bu anlamlı günün, milletimiz, çalışma hayatımız açısından hayırlı olmasını diliyorum.''

'MİTİNGLERDE ENTERESAN SLOGANLAR OLUYOR'

Mitingden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı.

Çelik, ''Bugün 1 Mayıs, alanlardasınız, bu bir ilk mi'' sorusu üzerine şunları söyledi: ''Benim aldığım bilgiye göre, Salim Bey daha deneyimli, bunun ilk olduğunu söylüyor, 'ilk kez bir bakan katılıyor' diyor. Son derece iyi, güzel bir katılım var. 1 Mayıs'ın ruhuna uygun Emek ve Dayanışma Günü anlamında kutlanıyor. Son derece iyi. Umarım diğer illerdeki etkinlikler de bu çerçevede devam ediyordur. Buradan diğer illerdeki tüm etkinliklere selamları gönderiyoruz. Bildiğiniz gibi dün toplu sözleşme görüşmesi olduğu için Ankara'da kalmak durumunda kaldık yoksa Bursa'da olsaydık, oraya da katılırdık. Bir ayrım falan söz konusu değil. Fevkalade olgun bir düzeyde geçiyor.''

Miting alanında ''Erbakan'ın memurlara yüzde 50 zam verdiği, Erdoğan'dan da yüzde 50 zam beklendiği'' yönünde sloganlar atıldığının belirtilmesi üzerine Çelik, mitinglerde çok enteresan sloganların ortaya çıktığını söyledi.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın o dönemde memurlara yüksek zam verdiğini ifade eden Çelik, ''Bir şeyi daha görelim, o dönemde enflasyon da çok yüksekti. Enflasyona ezilen çalışanlar vardı. Bugün çok şükür o enflasyonist politikadan kurtulduk. O düzeylerde ne zam talep edelim, yüzde yüzlerde, yüzde ellilerde. Ne de öyle bir enflasyon olsun ne de öyle bir ekonomi olsun. Olması gerekenler olsun. Biz de şimdi onun peşindeyiz'' dedi.

Çelik, ''Bundan sonraki 1 Mayıslara da katılacak mısınız'' sorusu üzerine 1 Mayıs'ı AK Parti Hükümeti'nin tatil ettiğini, kendisinin de o sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğunu belirterek, ''Bunun gereği, bu toplantılara bizim katılmamız gerekiyor. Bundan sonra da devam edecek'' diye konuştu.

Sıhhiye'deki mitinge de katılıp katılmayacağı sorulan Çelik, Gazi Hastanesi'nde taşeron işçilerle bir araya geleceğini bu nedenle Sıhhiye'deki etkinliğe katılamayacağını kaydetti.

Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,691 µs