En Sıcak Konular

Doğu Avrupa'dan işgücü

1 Mayıs 2012 14:16 tsi
Almanya, bundan tam bir yıl önce 1 Mayıs'ta, AB üyesi Doğu Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına istihdam piyasasını açmıştı. Bu ülkelerden gençler Almanya'da meslek eğitimi alma olanağına da sahip.

25 yaşındaki Pawel meslek eğitimi almak için Almanya'ya gelen gençlerden birisi. "Almanya'da çalışmak benim açımdan iyi. Polonya'da bu kadar iş olanağı yok, tabi bu maaş da. Almanya'da herşey farklı. Burada para daha fazla ve ben daha iyi koşullarda yaşayabiliyorum. Bu nedenle bunu hayatımın fırsatı olarak görüyorum" diye konuşuyor.

Polonya'da işsizlik büyük sorun

Polonya'da gençlerin dörtte biri işsiz. Pawel'in meslek eğitimi yaptığı şirketteki Alman ustabaşı Rüdiger Galle, Cottbus'daki bir proje ile Polonya'daki işsiz gençlerin meslek eğitimi alma şansına sahip olduğuna dikkat çekiyor ve "Meslek eğitimindeki durumun son yıllarda 180 derece değiştiği sır değil. Eskiden meslek eğitimi verecek yer bulamıyorduk. Şimdi ise yer çok, buralara başvuracak kişi bulamıyoruz" diye konuşuyor.

Gençlerin çoğu pes etmiş

25 yaşındaki Polonyalı Pawelda meslek eğitimi için memleketi Zielona Gora'yı bırakıp Almanya'ya gelen 21 gençten biri. Cottbus'da birçok işletme şart koştuğu için önce Almanca öğrenir. Bir yıllık sürede ise meslek eğitimi için gelen gençlerin sayısı 6'ya düşer. Bazıları kendi istekleriyle, bazıları ise eğitimlerine devam etmedikleri ya da yetersiz Almanca bilgisine sahip oldukları için Polonya'ya dönmek zorunda kalır. Pawel, çalışkanlığının karşılığını almaktan memnun. Pawel, "Dil aslında hâlâ bir sorun. Her gün biraz daha öğreniyorum, daha iyi Almanca konuşuyorum. Okulda da sorunum var. Birçok terimi sözlükte bulamadığım için zorlanıyorum. Arkadaşlarıma soruyorum. Ama okulda iyi arkadaşlarım var ve bana yardım ediyorlar" diye konuşuyor.

Pawel meslek eğitimi çerçevesinde çalıştığı inşaatta da Alman arkadaşlar edinmiş. Hatta ilişkiler o kadar iyi bir hâle gelmiş ki zamanla kültürel değiş-tokuş başlamış. Pawel bu durumdan memnun. Bazı Alman arkadaşlarının kendisiyle Polonya'ya geldiğini, annesinin pişirdiği geleneksel Polonya yemeklerini tattıklarını söylüyor.

"Uyum şart"

Pawel'in meslek eğitimi ile ilgilenen Zanaatkârlar Odası yetkilisi Sebastian Szajek da Polonyalı gencin Almanya'ya kolay uyum sağladığını söylüyor ve şöyle konuşuyor:

"Uyum çok önemli. Burada başarısız olup Polonya'ya dönen gençlerin ya yeterince arkadaşı, ya da çevresi yoktu. Elbette bunların birçoğu dille ilgili. Diskoda ya da dışarıda biryerlerde birlikte bira içerken arkadaşlarıyla dil bilmediği için konuşamayanlar, kendilerini yabancı hissediyor."

Ancak tek sorun dil değil. Kültürel farklılıklar da önemli bir sorun teşkil ediyor. Polonyalı Pawel meslek eğitimine başlarken Alman ustası Rüdiger Galle ile birbirlerine alışmaları kolay olmamış. Örneğin Pawel'in ustasına haber vermeden tatile çıkması sorunlara yolaçmış. Almanlar'ın çalışma disiplini de. Rüdiger Galle bunu, "Başlangıçta işe beş dakika geç geliyordu. Ya yanında getirmesi gereken alet-edavat, ya da ufak tefek şeyler eksikti. Ancak zamanla bize uyum sağladı ve buradaki işleyişe dahil oldu" sözleriyle açıklıyor.

Proje devam edecek

Ustabaşı Galle için meslek eğitimi yapanların geldiği ülkenin bir önemi yok. Önemli olan motive olmuş bir biçimde, gayretle çalışmaları. Cottbus Zanaatkârlar Odası meslek eğitimi verebileceği 700 genç arıyor ancak yeterli başvuru alamıyor. Bu nedenle yeni projeler hazırlanıyor. Bu kapsamda sonbaharda Polonya'dan 18 genç daha meslek eğitimi almak üzere Almanya'ya davet edilecek

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,756 µs