En Sıcak Konular

Gümrüklere PKK kancası

1 Mayıs 2012 13:03 tsi
Gümrüklere PKK kancası İstanbul ve Ankara başta olmak üzere dün birçok ilde düzenlenen hayali ihracat operasyonunda çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazcı'nın talimatı üzerine, hayali ihracat iddialarını soruşturmak için Yüksekova'daki Esendere Sınır Kapısı'na giden gümrük müfettişlerinin PKK terör örgütünce takip edildiği belirlendi.

Soruşturma süresince zırhlı araçlar ve Jandarma Özel Timleri nezaretinde güvenlikleri sağlanan müfettişlerin hazırladığı rapora göre, toplam 45 firma, Halkalı, Ambarlı ve Esendere gümrük müdürlüklerinden 400 milyon dolar tutarında hayali ihracat gerçekleştirdi.

AA muhabirinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, hayali ihracat operasyonlarının soruşturması, 2010 yılında gelen bir ihbar üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla başlatıldı.

Soruşturma için 3 başmüfettiş görevlendirildi. Müfettişler, olayları yerinde incelemek amacıyla 2010 yılı Mayıs ayında iddiaların merkezindeki Yüksekova'da bulunan Esendere Sınır Kapısı'na gitti.

PKK terör örgütü takip etti

Bu incelemeler sırasında müfettişlerin PKK terör örgütü mensuplarınca takip edildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine müfettişlere, Yüksekova Jandarma Komutanlığı tarafından, ilçede bulundukları süre içinde zırhlı araçlarla koruma sağlandı. Jandarma özel timleri nezaretinde gidiş-gelişleri sağlanan müfettişler, soruşturmalarını tamamladıktan sonra bir rapor hazırladı.

Rapora göre, Hakkari ve Yüksekova mükellefi olan 45 firmanın Halkalı, Ambarlı ve Hakkari/Esendere Gümrük Müdürlüklerinden 400 milyon dolar tutarında hayali ihracat yaptıkları tespit edildi.

Şebeke lideri Ankara'da

Bu firmaların Ankara'da şebeke lideri Y.H. tarafından kurulan paravan firmalardan sahte fatura temin ederek, hiçbir mal alım-satımı olmadığı halde varmış gibi düzenlenen faturalarla hayali ihracat yaptıkları belirlendi. Müfettişler, firmaların belge üzerinde ihraç ettikleri eşya için yurt içinden almış göründükleri tedarikçi firmalara bir ödeme yapmadıkları halde ödeme yapmış gibi sahte banka dekontları düzenlediklerini, bu dekontlarının büyük çoğunluğunda da özel bir bankanın isim ve logosunu kullandıklarını ortaya çıkardı.

23 milyon dolarlık KDV iadesi aldılar

Bu firmaların, Ankara'daki yeminli müşavirler M.A.Ç. ve A.K. ile anlaşarak, bu kişilerin düzenledikleri KDV İade Tasdik Raporları ile Yüksekova Malmüdürlüğü ile Hakkari Vergi Dairesi Müdürlüğü'nden haksız yere 23 milyon dolar tutarında KDV iadesi aldıkları belirlendi.

Soruşturma kapsamında toplam 123 kişi hakkında, sahte fatura düzenlemek ve hayali ihracat yapmak amacıyla suç örgütü kurmak, sahte fatura düzenlemek, hayali ihracat yapmak ve suç örgütüne yardım etmek iddialarıyla savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Haklarında suç duyurusunda bulunulan kişiler arasında yeminli mali müşavirler ve gümrük müşavirleri de yer aldı.

Esendere'de acilen önlem alınmalı

Müfettişler, raporda ayrıca Esendere Sınır Kapısının ve burada kurulan sınır ticaret merkezinin altyapı ve fiziki koşullarının uygun olmadığını, personelin terör korkusu ve baskısı ile görevlerini sağlıklı yapamadıklarını, acilen gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Söz konusu kaçakçılık işinde PKK terör örgütünün bulunduğuna, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda kaçakçılık olaylarının artabileceğine de raporlarında yer veren müfettişler, ayrıca Esendere Sınır Ticaret merkezinden İran'a yapılan birçok ihracat işleminin hayali olduğunu kaydettiler.

Raporların örnekleri MİT ve MASAK'a da gönderildi

Bu arada, hayali ihracatlardan elde edilen paranın, PKK terör örgütüne gitmiş olabileceği nedeniyle raporların bir örneği Şubat 2011 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı ile Mali Suçlar Araştırma Kuruluna gönderildi. Haksız KDV iadesini yapan vergi dairesi ve mal müdürlüğü personelinin soruşturulması için Maliye Bakanlığı'na da bilgi verildi.

Başmüfettişler ayrıca bundan sonra doğabilecek olası devlet zararının önüne geçilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı'na ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine yazı yazdı. Bu yazılarda, özellikle Yüksekova ve Hakkari firmalarının yapacakları ihracatların ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesi ve bu firmalara KDV iadesi yapılmadan önce sıkı bir denetim yapılması uyarısında bulunuldu. Müfettişler, hayali ihracat yapan bu firmalara yardım eden gümrük müşavirleri ile yeminli mali müşavirlere de disiplin cezası verilmesini önerdi.

Öte yandan, Hakkari ve Yüksekova firmalarınca yapılan diğer ihracatlar da halen müfettişlerce inceleniyor.

Bakan Yazıcı: ''Taviz yok''

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, gümrüklerin hızlı bir değişim geçirdiğini, rüşvet, yolsuzluk gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanlara asla taviz vermediklerini söyledi.

Operasyonların bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini anlatan Yazıcı, ''Soruşturmayı ve incelemeyi ilk olarak 2 yıl önce biz kendi içimizde başlatmıştık. Somut verilere ulaşınca güvenlik birimlerimiz operasyon için harekete geçti. Biz yasa dışı ticaret yapanlara göz açtırmayız, yolsuzluğa ve hukuksuzluğa da asla taviz vermeyiz'' dedi.

A.A.



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,023 µs