iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Kürtler Suriye'den umutlu mu!

1 Mayıs 2012 12:54 tsi
Kürtler Suriye'den umutlu mu! İnce narince...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Suriye liderliğinin tahminlerden daha mukavim çıkması, “oyuna” fiilen katılmayan Suriye Kürtleri’ne yönelik davetkar bir bakış yaratmış gibi.

Suriyeli Kürtler’in Esad yönetiminden memnun olduğunu söylemek imkansız ama bu onların muhalefete katılımlarını sağlama noktasında yeterli olmayabilir.

Genel kanı Kürtler’in muhalefete destek vermesi halinde dengelerin hayli değişeceği yönünde. Ancak bu fikir sıklıkla Batı kaynaklı analizciler ve medya tarafından dillendiriliyor. Öte yandan Şam da zaten Kürtler’in işin içine karışmaması için uyanık davranıyor.

Kürtler’in bir tür “bekleme” pozisyonunda kalmasının birden çok nedeni var. Örneğin şu anki Suriye muhalefeti ile anlaştıkları söylenemez. İki açıdan dolayı: anımsanacağı gibi İstanbul’da gerçekleşen toplantıda Kürtler taleplerinin karşılanmaması nedeniyle muhalefete katılmamışlardı.

Öte yandan Suriye muhalefetinin milliyetçi ve Müslüman Kardeşler gibi unsurları da onları rahatsız ediyor. İşin doğrusu, bu iki kesimin de onlara bakışı tarafsız denemez.

Durum böyle olsa da, herkesin aklına iç gıcıklayan şu soru geliyor: Suriye iktidarının devrilmesi ihtimalleri açısından Kürtler’in muhalefete katılımı ne ifade edebilir? Belirttiğimiz gibi bir çok Batılı kaynak “iyi olur” noktasında.

Suriye Kürtleri açısından ise başka açmazlar söz konusu: bir yandan İslami ağırlıklı bir yönetimin altında kalmaları ihtimalinden diğer yandan, "sadece izlemeleri" durumunda yeni iktidarın kendilerini dışlamasından çekiniyorlar.

Tabii daha derin sorunlar da var: Suriye Kürtleri birlik değil. Hayli dağınık bir siyasi yelpaze oluşturuyorlar ve içlerinde nispeten güçlü olanları varsa da, derlenmeleri zor görünüyor.

Tabii bu okumaların hepsi Suriye Kürtleri üzerinden yapılıyor. Bir de işin örneğin Kuzey Irak boyutu ve onlara etkisi var. Ve elbette Türkiye. Ankara da bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyor ve Barzani-Kürtler denkleminde belirleyici olmaya çalışıyor. Doğrusu öyle de gözüküyor.

Ankara’nın hassasiyeti garipsenmemeli. Çünkü bu süreçte her kesim tarafından sık tekrarlanan bir soru var: Şam’ı değiştirmek için Suriyeli Kürtler’i düşünmek iyi bir fikir mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,155 µs