En Sıcak Konular

28 Şubat'ta bunu da yapmışlar!

1 Mayıs 2012 10:06 tsi
28 Şubat'ta belediye başkanına 'az ceza' veren hakimi sürdüler...

28 Şubat sürecinde yargıya yapılan baskının somut örneklerinden biri de Konya'da yaşandı.

Dönemin Selçuklu Belediye Başkanı İsmail Öksüzler, Mevlânâ'nın 725. vuslat yıldönümü etkinliklerinde, 'Herkes mütevazı olacak, vali de başkan da paşa da haddini bilecek.' sözlerini sarf edince Konya Garnizon Komutanı Tümgeneral Kenzi Süner tarafından mahkemeye verildi. Ağır ceza mahkemesinde yargılanan Başkan Öksüzler, 5 ay 25 gün hapis cezasına çarptırıldı, ancak 6 aydan az ceza aldığı için başkanlığı düşmedi. Bundan sonra davaya bakan hakim de mağdur haline geldi. Ağır ceza hakimi Y.Y, "Az ceza verdin" denilerek tenzil-i rütbe ile düz hakim olarak sürgün edildi.

Konya'daki ilginç yargılama, 1998'de yaşandı. Mevlânâ'nın 725. vuslat yıldönümü etkinliklerinde bir konuşma yapan kapatılan Fazilet Partili belediye başkanı İsmail Öksüzler, Mevlânâ'nın tevazu içeren sözlerine atıf yaparak, "Herkes mütevazı olacak, vali de başkan da paşa da haddini bilecek." dedi. Bu sözler salonda bulunan Garnizon Komutanı Kenzi Süner'i kızdırdı. Süner Paşa, ayağa kalkarak "Sen bana haddimi bildiremezsin, TSK'nın komutanına da hakaret edemezsin." tepkisini gösterdi. Belediye Başkanı Öksüzler, konuşmasında hiçbir şahsı veya kurumu hedef almadığını söylese de Tümgeneral Süner'i ikna edemedi. Özür dileyen Öksüzler'in özrünü de kabul etmeyen Garnizon Komutanı 'Gerekeni yapacağım.' diyerek belediye başkanı hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açtı.

Öksüzler, ağır ceza mahkemesinde Türk Ceza Yasası'nın 159. maddesinde yer alan "hükümetin manevi şahsiyetini, bakanlıkları ve devletin askerî kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif etmek"le suçlandı. Başkan Öksüzler, bu konuşmayı gerekçe göstererek görevden alınmak istendiğini belirterek, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: "Bana dava açan Süner Paşa, benim 6 ay hapis cezası alarak hapse girmemi ve böylelikle belediye başkanlığımın düşmesini bekliyordu. Aldığım cezadan tatmin olmayan 28 Şubat aktörleri, mahkemenin kararından tatmin olmayınca kısa bir süre içinde ağır ceza hakimi Y.Y'yi tenzil-i rütbe ile düz hakim olarak Kocaeli'ne sürgün ettiler. Çünkü 6 aydan az ceza almam onlar için benim kurtuluşumdu."

Yargılama sonucunda 5 ay 25 gün hapis cezası alan Öksüzler, dönemin ağır ceza mahkemesi hakimi Y.Y.'nin manevi baskı altında bu karara imza attığına işaret ediyor. Öksüzler, "Seneler sonra karşılaştığım hakim benden hakkımı helal etmemi istedi. Ben de kendisine 'Estağfurullah, hangi şartlar altında bu kararı verdiğinizi biliyorum.' dedim." şeklinde konuştu.

zaman










Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs