En Sıcak Konular

Polis bombaların üstünde çalışıyor

1 Mayıs 2012 08:11 tsi
Polis bombaların üstünde çalışıyor Binlerce polisin yanı başlarında her an 'patlama' riski bulunan bombaların üzerinde görev yaptığı anlaşıldı.

Ele geçirilen binlerce mühimmatın emniyet müdürlüklerinde depolandığı anlaşıldı. “Hepsini acil dışarı çıkarın” emri verildi.

Binlerce polisin yanı başlarında her an 'patlama' riski bulunan bombaların üzerinde görev yaptığı anlaşıldı. Özel odalar bulunmadığı için hizmet binalarındaki sıradan odalarda incelenen bombalar Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürü bombalar için özel odalar yaptırılması talimatı verdi.
 
Polislerin etkisiz hale getirilen ya da terör örgütlerinden elde edilen bomba ve düzeneklerinin depolandığı emniyet müdürlüklerinde "patlama" riski altında görev yaptığı ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda incelenmek üzere el konulan bombaların İstanbul ve İzmir emniyet müdürlüklerinde patlaması sonucu 2'si bomba uzmanı 6 polis şehit olmuş, iki poliste yaralanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü, geçmişteki acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması için harekete geçti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, 81 il emniyet müdürüne "bomba inceleme odası" ve "patlayıcı madde deposu yaptırılması" konusunda bir genelge yayımladı. Genelgede, incelenen ya da depolanan patlayıcı maddelerin hizmet binaları dışında ayrı yerde muhafaza edilmesi emri verildi.
 
MÜFETTİŞLER RAPOR ETTİ

 
Polis başmüfettişlerince yapılan denetimlerde birçok il emniyet müdürlüğünde özel olarak dizayn edilmiş bir bomba inceleme odası ve deposu olmadığı tespit edildi. Müfettişler raporlarında bu eksikliğin bir an önce giderilmesi için konuyu Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı'na bildirdi.
 
Ancak, Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi'nin İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde bomba inceleme odası ve patlayıcı madde deposu yaptırılması konusunda bir ödeneğinin olmadığı anlaşıldı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, illerde bu eksikliğin "ivedilikle" giderilmesi için Genel Müdürlük bütçesinden gerekli ödeneğin sağlanması talimatı verdi.
 
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
 
Genel Müdür Kılıçlar, patlayıcı maddeler üzerinde gerekli incelemelerin yapılması için bomba  imha uzmanlarının kullanımına tahsis edilmiş bomba inceleme odası/deposu olmasının hayati önem taşıdığına işaret ederek şöyle dedi: "Geçmiş yıllarda yaşanan acı tecrübelerle de sabit olduğu üzere patlayıcı maddeler üzerinde yapılacak inceleme ve muhafaza işlemlerinin bu amaç için özel olarak dizayn edilmiş inceleme odaları ile patlayıcı madde depolarında yapılması hayati önem taşımaktadır.
 
Ancak, birçok Emniyet Müdürlüğümüz bünyesinde halen bomba uzmanı personel tarafından bomba müdahale işlemlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş olan patlayıcı madde ve kapsül vb. gibi tehlike arz eden patlayıcılar ile operasyonlar sonucu ele geçen ancak mahkemeler tarafından henüz imha kararı verilmemiş olan bomba yapım malzemeleri ile patlayıcı maddelerin geçici olarak muhafaza edileceği bir patlayıcı madde deposu bulunmamaktadır. Bomba olaylarında alınacak emniyet tedbirleri çerçevesinde; incelenmek ya da muhafaza edilmek amacıyla emniyet binalarına getirilen patlayıcı madde ve mühimmatların tehlike arz ettiğinden hizmet binalarının dışında, uygun yerlere patlayıcı madde deposu ve bomba inceleme odasının yapılması hayati önem taşımaktadır."
 
6 POLİS ŞEHİT OLDU
 
1991'de Türk-Amerikan Derneği'ne konulan bomba İstanbul Emniyeti'ne götürülüp incelenmek istediği sırada infilak etti. Patlama sonucu 2 bomba imha uzmanı ile 3 polis memuru şehit oldu. 2008'de İzmir Emniyeti'nde incelenen bir patlayıcı madde kimyasal reaksiyona girerek patladı. Bomba Bürosu'nun duvarı yıkıldı, iki bomba uzmanı hafif yaralandı. 2009'da ise İzmir Aliağa İlçe Emniyeti'nde görevli bomba uzmanı Bilal Konakçı, kaçak balıkçılardan ele geçirilen potasyum klorat karışımlı bombayı emniyete götürdüğünde patlama oldu. Konakçı'nın bir eli ve üç parmağı koparken, gözlerinden birini kaybetti. Bomba İmha ve İnceleme Şubeleri İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'da emniyet binaları dışına taşındı.
 
13 BİN 226 OLAY YANSIDI
 

Emniyetin Bomba Bilgi Merkezi'ne bugüne kadar 13 bin 226 olay yansıdı. Sadece 2011'de bin 111 olay intikal etti. Bunlardan; 455'ini patlamış bomba, 460'ını patlamamış bomba 39'unu bomba yapım malzemeleri ile 257'sini molotof kokteyli oluşturdu. Bombalı olaylarda; 37 kişi öldü, 271 kişi yaralandı. Soruşturmalarda 587 zanlı yakalanarak tutuklandı. Türkiye çapında ikisi bayan 303 bomba imha uzmanı görev yapıyor.
 
bugün


Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,936 µs