En Sıcak Konular

Tutuklu milletvekilleriyle ilgili açıklama

30 Nisan 2012 17:00 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu milletvekilleriyle ilgili süreci Meclis Başkanlığı'nın yürüttüğünü belirterek, ''Biz bu konuda belirleyici değil, gelişmeleri takip eden konumundayız'' dedi.

TOBB ETÜ Üniversitesi'nde düzenlenen Milletlerarası Tahkim Semineri'nin açılışına katılan Ergin, çıkışta gazetecilerin tutuklu milletvekilleriyle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtladı. Ergin, ''Süreci Meclis Başkanlığı yürütüyor. Biz bu konuda belirleyici değil, gelişmeleri takip eden konumundayız. Gelişmeleri hep birlikte değerlendireceğiz'' dedi.

Seminerin açılışında konuşan Ergin, küresel bir sorun haline gelen nüfus artışı ve ekonomik problemlerin yargıya intikal eden uyuşmazlık sayısını giderek artırdığını, bunun sonucu yargının işleyişinin yavaşladığını, geciken adalet nedeniyle de başka uyuşmazlıklar doğduğunu söyledi.

Uyuşmazlıkların mahkemeler yerine, taraflarca belirlenen hakemlerce çözülmesini amaçlayan tahkim kurumunun, dünya genelinde yaygın olarak uygulanan yöntemlerden biri haline geldiğini vurgulayan Ergin, tahkimin, uyuşmazlığın, hakem tarafından taraflarca verilen yetkiye dayanarak belirli bir şekilde çözülmesi olduğunu hatırlattı.

Tahkimde taraf serbestisi ilkesinin geçerli olduğunu, bu ilke gereğince uyuşmazlıkların, taraflarca belirlenen hakemler ve yine taraflarca belirlenen yargılama usulüyle çözüme kavuşturulduğunu anlatan Ergin, ayrıca tahkimin, yargının iş yükünün azaltılmasına, adalete erişimin hızlandırılmasına, adalet hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesine de büyük katkı sağladığını kaydetti.

-İstanbul'a tahkim merkezi-

Bakan Ergin, tahkim müessesesinin usul ve esaslarının 6100 ve 4686 sayılı kanunlarda düzenlendiğini, kurumsal bir tahkim merkezinin kurulmasına yönelik yapılan çalışmaların ise devam ettiğini ifade etti. Bu çerçevede, Adalet Bakanlığı'nca İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu Tasarısı taslağı hazırlandığını anımsatan Ergin, taslakla İstanbul'da, bağımsız ve özerk yapıya sahip, milletlerarası alanda rekabet edebilecek düzeyde, kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulmasının, arabuluculuk sisteminin etkin bir şekilde kullanılmasının amaçlandığını belirtti. Ergin, taslağın 1 Mart 2011'de Başbakanlığa sevk edildiğini, halen Başbakanlık'ta bulunduğunu bildirdi.

Uyuşmazlıkların mahkeme dışında çözülmesine yönelik yapılan ve alternatif çözüm yolu olarak nitelendirilebilecek çalışmaların en önemlilerinden birinin de ''Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı'' olduğunu ifade eden Ergin, tasarıyla uyuşmazlıkların daha basit, hızlı, en az giderle ve etkin bir biçimde çözülmesinin amaçlandığını anlattı.

Adalet Bakanı Ergin, şunları kaydetti:

''Tahkim ve genel olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yolları; iş, çalışma ve ticaret hayatımızın gelişiminde ve bu alanlarda ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümünde oldukça faydalı yöntemlerdir. Ayrıca, adalet duygusunun tatmini bakımından da bu yöntemler çok önemli unsurlar olarak görülmektedir. Öte yandan, bu kurumların hukuk hayatımızda yer alması, mahkemelerin iş yükünün azaltılmasında etkili olacağı gibi, uyuşmazlıkların barışçıl çözümünün yargı kültürümüzün bir parçası haline getirilmesi bakımından da önemli katkılar sağlayacaktır. Böylece, toplum içinde uzlaşma kültürünün yaygınlaşması ve toplumsal barışın güçlenmesinde önemli bir rol oynayabilecektir.''



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,801 µs