En Sıcak Konular

İstanbul, ‘yapay' nükleer için sonun başlangıcıydı

30 Nisan 2012 16:43 tsi
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İstanbul’daki toplantılarının ‘yapay' nükleer dosya meselesi için sonun başlangıcı olduğunu söyledi.

Salihi, Ermeni mevkidaşı ile birlikte katıldığı ortak basın toplantısında, basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

Bir gazetecinin İran ve 5+1 Grubu arasında yapılacak olan müzakereler ve bir Amerikan gazetesinin, ‘ek protokol’ün İran tarafından kabul edilmesi halinde, Amerika’nın, İran’ın % 5 oranında uranyum zenginleştirmesini kabul edebileceği hakkındaki haberiyle ilgili sorusuna cevaben, bu konuyla ilgili yeterince konuşulduğunu, bir ay sonra yapılacak müzakerelerle ilgili gerekli hazırlıkların İran Milli Güvenlik Yüsek Konseyi Sekretaryası yardımcılığı ve Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu’nun tarafından hazırlanacağını söyledi.

IRNA'da yer alan habere göre, İstanbul’da yapılan İran ve 5+1 Grubu müzakerelerinin, Bağdat müzakerelerinin de başarılı olması konusunda ümit verici olduğunu belirten Salihi, İran’ın nükleer dosyası hakkında İstanbul’da bir adım ilerleme sağlandıysa, Bağdat’ta bir kaç adım atılacağını, İstanbul’daki toplantıların nükleer dosya için sonun başlangıcı olduğunu ve de yakın bir gelecekte de bu ‘yapay' nükleer dosya meselesinin kapanmasına tanık olunması konusunda ümitli olduklarını söyledi.

Salihi, İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasındaki Viyana’da düzenlenecek müzakerelere de işaret ederek, bu müzakerelerin de Tahran’da ele alınan konuların devamı olup belirli bir çerçevenin ve tarafların faaliyetlerinin açıkça ortaya konması hedefiyle yapılacağını belirtti.

Salihi, dün Rusya’nın yeni İran büyükelçisiyle yaptığı görüşme ve elçinin getirdiği Rus Dışileri Bakanı Lavrov’un sözlü mesajı konusuna da değinerek, bu mesajın ikili ilişkiler hakkında olduğunu ve İran ve Rusya’nın son aylarda ilişkilerinin geliştiğine şahit olunduğunu belirtti ve bu ilişkilerin derinleşmekte olduğunu söyledi.

Rusya ile birçok konuda görüş birliği içinde olduklarını belirten Salihi, Rusya ile bölgesel gelişmelerde de ortak bir tutum sergilediklerini belirtti ve bu mesajı da iki ülke ilişkilerini güçlendirecek ve ortaya çıkması mümkün küçük sorunları ortadan kaldırabilecek şeklinde değerlendirdiklerini söyledi.



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs