En Sıcak Konular

Güney Sudan'a 8 milyar dolarlık Çin yardımı

30 Nisan 2012 15:07 tsi
Önümüzdeki iki yıl içinde yapılacak yardımlar yol, altyapı, tarım, baraj yapımında kullanılacak. Projeleri Çinli şirketler tarafından gerçekleştirilecek.

Çin, petrol zengini Güney Sudan'a 8 milyar dolar altyapı yardımında bulunmayı kararlaştırdı. Anlaşma, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir'in geçtiğimiz hafta Çin'i ziyareti sırasında sağlandı.

Anlaşmaya göre önümüzdeki iki yıl içinde yapılacak yardımlar yol, altyapı, tarım, baraj yapımında kullanılacak. Projeleri Çinli şirketler tarafından gerçekleştirilecek. Her ne kadar anlaşma metninde petrol boru hatları inşası bulunmasa da, Güney Sudanlı yetkililer, yardımların dolaylı olarak bu projeyi de destekleyeceğini ifade ediyor.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında bağımsızlığını kazanan ve gelirlerinin yüzde 98'i petrole bağlı olan Güney Sudan, bu kaynaklarını sadece Sudan üzerinden pazarlayabiliyor. Ancak Sudan'ın boru hatlarının kullanılmasına karşılık gelirlerin en az yüzde 25'ini talep etmesi, iki ülke arasında krize sebep olmuş, Güney Sudan da petrol üretimini durdurmuştu. Denize kıyısı bulunmayan Güney Sudan, aylardır Sudan'ın Port Sudan Limanı'na alternatifler arıyor.

Zaman'ın haberine göre, geçtiğimiz aylarda Güney Sudan, Uganda, Kenya liderleri bir araya gelerek yeni boru hattı inşası da dâhil 25 milyar dolarlık bir proje konusunda anlaşmaya varmıştı. Projede yeni demiryolu ve otoban inşaatları da bulunuyor.

Güney Sudan'ın Kenya'nın yanı sıra Cibuti'ye uzanacak bir boru hattı konusunda da görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor. Çin'in sağladığı yardımlarla projelerin kısa sürede bitirilmesi durumunda Güney Sudan'ın Kuzey'e olan bağımlılığının tamamen sona ereceği ve gerçek bir ayrılmanın ancak o zaman gerçekleşeceği ifade ediliyor.



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs