En Sıcak Konular

Öcalan niçin 'İlahiyat akademisi' istedi

30 Nisan 2012 15:03 tsi
Diyarbakır’da terör örgütü PKK’yı da bünyesinde bulunduran KCK davası duruşmasında, İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın 2008 yılında avukatları aracılığıyla verdiği ‘Şanlıurfa’ya ilahiyat akademisi kurun’

 Öcalan’ın 2009 yılında yapılacak seçimlerin kazanılması için böyle bir talimat verdiği duruşmada okunan delillerde belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın terör örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturması kapsamında 4 - 7 Ekim 2011 tarihlerinde gözaltına alınan ve 16’sı tutuklu 23 sanığın yargılanmasına Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Adliye çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmaya, BDPli Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, BDP eski Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin, BDP İl yöneticileri Ahmet İlan, Mehmet Nesip Gültekin, Mehmet Güzel, Burhan Karakoç, Resul Erkaplan, Atilla Koca, Mehmet Ermiş, Abdul Serdest Tan, Azadiya Welat Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Tayip Temel, BDP Genel Sayman Yardımcısı Salih Yıldız, Abdullah Bozkoyun, Hüsamettin Çiçek, Tuncay Ok ve Aygün Arat ile tutuksuz sanıklardan Necla Korkmaz, Mehmet Duman katıldı.

Duruşma, sanıkların kimlik tespitinden sonra başlandı. Mahkeme heyeti önceki duruşmada iddianamenin okunması için TRT Diyarbakır Radyosu’ndan iki spiker görevlendirilmesiyle ilgili yazılan yazıya cevap verildiğini ve bir spikerin gönderildiğini belirtti. Sanık avukatlarının isteği üzerine TRT spikeri tarafından okunan iddianamede KCK ve PKK yapısı, nasıl kurulduğu, KCK alanları gibi bilgilere yer verildi.

Duruşmada KCK ana davasında yargılanan Kamuran Yüksek’in evindeki harddiskten ele geçirilen belgelerde sanıkların KCK ve Öcalan’ın talimatları doğrultusunda çalıştıkları belirtildi. İddianamede Yüksek’in bilgisayarında ele geçirilen bir belgede, Öcalan’ın 2008 yılında avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada Şanlıurfa’ya acilen bir ilahiyat akademisinin kurulması gerektiği kaydedildi. Yüksek’in yazdığı belirtilen belgede şu bilgilerin yer aldığı ifade edildi: “Sayın Öcalan ‘Yahudiler de kökenlerini Harran'a dayandırıyorlar.

Daha önce de söylemiştim, neden bu su sadece Harran'a gidiyor diye sormak lazım. Bu projenin arkasında İsrail var. Ahmet Türk'ün Ceylanpınar'da arazisi var. Neden benim arazime su gitmiyor diye sormuyor mu? Diyarbakır'da demokratik siyaset akademisi kurulmalıdır demiştim. Bunun gibi Urfa'da demokratik siyaset ve ilahiyat akademisi kurulmalıdır. İlahiyat akademisi diyorum, Urfa peygamberler diyarıdır, biliyorum Urfa halkı inançlıdır, din doğru öğrenilmelidir. Bunun için bir ilahiyat akademisini oraya kurabilmeliler.’ demiştir. Bu önümüzdeki seçimler için de büyük bir fırsattır. Bunu kurup aşiretlerden oy alarak kazanabiliriz.”

Sanıklar hakkında ’Örgütün faaliyetlerini düzenlemek suretiyle örgütü yönetmek’, ’Örgüt üyesi olmak’, ’Örgüt propagandası yapmak’ ve ’Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek’ suçlamasıyla bir ile 20 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Duruşmayı BDP Milletvekili Aysel Tuğluk ile Yazar Nuray Mert de izledi.

Cihan 

Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs