En Sıcak Konular

Çocuğunuz yemek seçiyorsa çaresi var

30 Nisan 2012 14:12 tsi
Baştan kabul etmeniz gereken bir gerçek var: Hiç kimsenin çocuğu mükemmel yemek yemez, sizinki de yemeyecek.

Süt içmeyi reddediyorsa…

Süt, çocuğunuza dört ana besin sağlar: Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve D vitamini. Bu besinler çocuğunuzun vücudunun, yani kemiklerinin gelişip kuvvetlenmesine yarar. Çocuklukta yeteri miktarda süt tüketen, yetişkinlikte daha sağlıklı kemiklere sahip olur ve kemikteki mineral oranı içmeyenlere kıyasla daha yüksek bulunur. Üstelik çocuk süt içerek olması gereken kiloya rahatlıkla ulaşabilir.

Telafi edin: Çocuğunuzun kalsiyum ihtiyacını başka yiyecek ve içeceklerle karşılayabilirsiniz. 1-3 yaşındaki çocukların ihtiyacını 4 yemek kaşığı yoğurt, bir dilim yağsız çedar peyniri ve bir bardak portakal suyu ile karşılayabilirsiniz. 4-8 yaşındaki çocuklar ise bir kâse yulaf ezmesi, bir dilim beyaz peynir, 4 kaşık yağsız yoğurt ile günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Peynir ve yoğurtta potasyum ile magnezyum bulunuyor. Vücudun kalsiyumu emmesine yarayan D vitamini ise bu yiyeceklerle sağlanamıyor. Balık, yumurta gibi yiyecekler tüketmesi gerekli. Eğer çocuğunuz süt içmeyi tümüyle reddediyorsa, ek olarak D vitamini verebilirsiniz. Doktorunuzla görüşün.

Beyaz ekmekten başka ekmek yemiyorsa…

Tam tahıllı ekmeklerin yüzde 25 daha fazla protein, yüzde 78 daha fazla lif ve yüzde 93 daha fazla E vitamini içerdiğini biliyor muydunuz? “Ekstra lif çocuğunuzun kabız olmasını engelliyor. Tam tahıllı ekmeğin içeriğindeki protein daha uzun süre tok kalmasını sağlıyor” diyor Minnesota Üniversitesi’nden Prof. Dr. Joanne Slavin. 8-13 yaş arası çocuklarda yapılan araştırmalara göre, tam tahıllı ekmek tüketen çocuklarda astım oranı yüzde 54 azalıyor. Telafi edin: Çocuğunuz esmer ekmekten hoşlanmıyorsa, günlük tükettiği ekmek miktarının en azından yarısının tam tahıllı olması yetecektir. Eğer hiç yediremiyorsanız, akşam yemeklerinde esmer pirinç, sabah kahvaltılarında tahıl gevreği verebilir; onu “zebra” ile tanıştırabilirsiniz: İnce bir dilim beyaz ekmeğin yanına ince bir dilim esmer ekmek koyun, birkaç sıra böylece devam edin.

Tüm sebzelerden nefret ediyorsa…

Sebzeler, içeriği çok zengin, kalorisi çok fakir yiyeceklerdir. Üstelik A ve C vitamini gibi bağışıklık sistemimiz açısından çok önemli besinler içerirler.

Araştırmalara göre, günlük beslenmelerinden kızarmış yiyecekleri çıkaran ve koyu yeşil ile sarı renkte sebzeler yiyen çocukların vücuttaki yağ oranları azalıyor, kas oranları çoğalıyor. Brokoli, havuç, patates gibi yiyecekleri tercih ederek içeriklerindeki potasyum ile çocuğunuzun kemiklerini güçlendirebilirsiniz. Telafi edin: Çocuğunuzun sevdiği sebzeleri pişirmeye ağırlık verin. Sebze olarak nitelendirdiği şey bir meyve bile olsa itiraz etmeyin. Ayrıca patates, sebze olarak görülmese de içerik açısından oldukça zengindir. Kızartma olmadığı takdirde sık sık patates yemesinde bir sakınca yok. Baskı yapmadan tüm sebzeleri ona sunun. Rutin bir şekilde tabağına koyun ya da sadece sebze yemeği pişirin. Eğer hiçbir şekilde ağzına götürmüyorsa, sakin kalın.
Dip sosların sebze yedirme işini kolaylaştıracağını unutmayın. Yemekten önce, tam da çocuğunuz çok açken düşük yağlı bir sos hazırlayın, dilim dilim kesilmiş ızgara sebzeleri sosa batırıp yemek hoşuna gidebilir. America Penn State Üniversitesi’nin bir araştırmasında 3-5 yaşlarındaki çocuklara hem yemekten önce hem de yemek sırasında havuç servis edilmiş. Tahmin etmek zor olmasa gerek: Çocuklar yemekten önce yemiş, yemek sırasında ağızlarına bile sürmemişler.

Bu çabalarınıza rağmen sebze yediremiyorsanız, eksiklerini meyvelerle gidermeye çalışın. Ispanak kadar mango ve kayısı da iyi birer A vitamini kaynağıdır mesela. C vitamini açısından zengin brokoli ve bezelyenin yüzüne bakmıyorsa, siz de şansınızı çilek ve ananasla deneyin.

Her şeye ketçap sıkıyorsa…

Ketçap hem tuzlu hem de şekerli bir yiyecek. Bir yemek kaşığı ketçap, bir tatlı kaşığı şeker ile bir avuç cips kadar potasyum içeriyor.

Zararı boyundan büyük olsa da, birçok çocuğa bazı gıdaları yedirmekte yardımcı. Telafi edin: İsim veremesek de bazı ketçap markaları tuz ve sodyum içermiyor. Bırakın istediği her yiyeceğin üzerine sıksın. Eğer sebze, balık ya da diğer yararlı yiyecekleri yemesini sağlıyorsa, inanın o yiyeceklerden alacağı besinler ketçabın zararlarından çok daha fazla. Ama sade yiyebileceği yemeklerin üstüne sıkmaması konusunda ısrarcı olun.

Sadece tadını sevmediklerinde kullansın. Tadı keskin ve yenmesi zor sebzeler için ketçap yerine akça ağacı şurubu da kullanabilirsiniz.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,863 µs