En Sıcak Konular

Türk futbolu kendini temize çıkardı!

30 Nisan 2012 13:39 tsi
Türk futbolu için önemli bir dönüm noktası. TFF "somut iddia bulunamadı" kararı aldı. Uzmanlara göre ise UEFA Türkiye aleyhine ağır kararlar alabilir

Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören "Şike girişimlerinin sahaya yansımaması bizi rahatlattı dedi. Demirören, 22 maçta adı geçen kulüpler PFDK'ya sevk edildiğini ve 58. maddenin bugün itirabiyle değiştiğini açıkladı.

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Etik Kurulu'nun ardından Antalya'da açıklamalarda bulundu.

Demirören'in açıklamalarından satırbaşları:

"Göreve geldiğimizden bu yana çabamızın çoğunu şike sürecine ayırdık. Türk futbolunu en iyi yerlere çıkarmak için de çalıştık. Hazırlıklarımızı da tamamladık. Türk futbolunda yeni bir sayfa yakalamak, güven ortamını yaratmak amacındayız. Azim ve kararlılık ile görevimize sarıldık. Kimsenin hiçbir şeyden tereddüt etmemesi için çalıştık.

Futbol dünyasındaki tüm sağduyu sahibi yöneticiler gibi bizleri de rahatsız etmektedir. Futbolumuzun her türlü spekülasyondan geride tutulması önceliğimizdir.

SOMUT İDDİA BULUNAMADI

Sevinerek söylemeliyim ki; bahse ilişkin hiçbir unsur yoktur. Etik Kurulu da bu yönde bir bulgu olmadığını belirtti.  Türkiye'de amaç sebebi bahis olsun ya da olmasın futbolun temiz kalması, dolayısyla futbolu futbol yapan özelliklerin korunmasıdır.

TFF'nin taviz vermesi düşünülemez. 6222 sayılı yasanın bu adıyla değil de şike yasası olarak anılması en büyük üzüntümüzdür.

Unutulmasın ki disiplin yargısı ile genel yargının teknikleri birbirinden farklıdır. Bugün itibariyle süratli bir karara varılmasına çok yaklaşılmıştır.

22 MAÇ PFDK'YA SEVK EDİLDİ

Etik Kurulu çalışmasını iki kısıma ayırmış. Öncelikle Süper Lig takımları hakkındaki incelemesi ile ilgili çalışmasını yaptı. Kurulumuz her yönüyle raporu değerlendirdi.

22 maçla ilgili olarak adı tüm kulüpler Disiplin Kurulu'na sevk edilme kararı alınmıştır. Tüm kulüplerin sevki kararının nedeni kulüplere yargısal haklanma hakkı vermektir.

Türk futbolunu korumak için ben TFF Başkanı olarak PFDK'ya sevk edilen kulüplerimiz suçlu değildir. "

3 Temmuz 2011'den bu yana disiplin yaptırımların ağırlığı, bilhassa teşebbüse getirilen cezaların ağırlığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Sporda şiddet yasasının ağırlığının dünyada eşi benzeri olmadığı ve bunun değiştirilmesi gerektiği gündemimizdeydi.
Güncel iddialar varken mevcut yapının değiştirilmesi, bazı bireylerin lehine olacağı endişeleri çıktı. Ancak yanlıştan dönmek erdemdir. Türk futbolunun menfaatleri önemlidir.

58. MADDE DEĞİŞTİRİLDİ

58. madde revize edildi: En az 12 puan indirme cezası eklendi

Ağır Şike teşebbüsü ile ilgili olarak en az 12 puan indirme cezası 58. maddeye eklendi,

Şike ve teşvik primi yeni maddede sert şekilde cezalandırılmaktadır. Teşebbüs halinde ise bağımsız kurullar o dosyaya ilişkin yaptırımlara hükmedebilecektir. Yeni düzenlemelerin konuya uygunluğu, diğer ülkelerin uygulamalarına paralelliği konusunda hiç bir endişemiz yoktur.

Futbol hepimizindir, onu ileriyi taşımak hepimizin görevidir. Fair play hepimizin görevidir. Hep birlikte sporculardan beklediğimiz fair play'i her adımda hayata yansıtmalıyız.

Türk futbolunun içinde bulunduğu istenmeyen durumdan bir an evvel çıkması için Türk halkının destek vereceğinden şüphemiz yoktur. Euro 2020'nin en büyük adayı olarak gelin hep birlikte görevimizi yapalım.

UZMANLAR: UEFA'NIN YAPTIRIMLARI AĞIR OLUR

TFF'nin kararı futbol camiasında büyük tepkilere neden oldu. Özellikle Türk futbolunun Avrupa yolunda büyük bir darbe alabileceğinden çekinen uzmanlar kararın son derece tehlikeli olduğunu savunuyor. Özellikle 58. maddenin değiştirilmesine UEFA'nın sert tepki verebileceği konuşuluyor.

UEFA yetkilileri ilk toplantılarda, 58. Madde’nin değiştirilmesine karşı çıktılar. Gerekçeleri ise şuydu; “Yönetim disiplin talimatını değiştirme yetkisine sahip olmasına rağmen, bu maddeyi soruşturma devam ederken değiştirmek, kamuoyunda soru işaretlerine neden olur. İleride diğer ülkelerde de kötü niyetli olarak bu yöntem kullanılabilir.”



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,420 µs