En Sıcak Konular

MEB'den 19 Mayıs için yeni düzenleme

30 Nisan 2012 12:28 tsi
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim’in nasıl kutlanacağını yerel yönetimlerle vatandaşa bırakan yeni bir yönetmelik üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay’ın 19 Mayıs Genelgesi’nin yürütmesini durdurması kararına ilişkin “Bundan sonra Türkiye’de bütün bayramları modern dünyanın anlayışına göre ve yeni bir paradigmayla, yeni bir yaklaşım tarzıyla kutlamaya ihtiyaç var. Bu sebeple biz çok kapsamlı bir yönetmelik çıkarıyoruz” dedi. Dinçer, İstanbul’da katıldığı Ağrılılar Gecesi’nde 19 Mayıs’ı kutlama etkinliklerinin hiçbir genelgede ve hukuki düzenlemede yer almadığını söyledi.

Dinçer şöyle dedi:

Sovyetler bile terketti

“Bir kere 1940’lı yıllarda daha otoriter devletlerin diğer toplumlara karşı kendi gücünü göstermek ve otoriter rejimlerini halkın nezdinde meşrulaştırmak için yaptığı bir uygulamadır. Bunu icat eden Almanya ve İtalya gibi ülkeler. Aslında bu uygulamaları 1980’li yıllarda tamamıyla bırakmışlardır. Biz onları örnek aldığımız halde hala devam ettiriyoruz. Daha sonra SSCB’ye bağlı ülkeler de bu uygulamayı 1992’den itibaren terk ediyorlar.” Dinçer, Türkiye’de bu uygulamanın aslında 1980’li yıllardan önce gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “Bu yöntem, halkın belirlediği değil de yukarıdan nasıl, ne şekilde kutlanacağının belirlendiği bir yöntem. Bunu yaptığınız zaman vatandaşlar bunu benimsemiyor, içselleştiremiyor”‘diye konuştu. Bayramların, halkın tümüyle katıldığı ve coşkuyla kutladığı bayramlar haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Dinçer, “Sadece devlet protokolünün yer aldığı katılımlarla sönük geçen bir bayram olmaktan çıkarmalıyız” dedi.

Bütün bayramlara düzenleme

Dinçer, getirdikleri yönetmeliğin, daha modern uygulamaları kapsadığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Bugün Danıştay’ın iptal kararı hakikaten çok garip, tuhaf bir karar. Genelgenin yürütmesinin durdurma kararını verirken ‘üst hukuk normunda her şey ayrıntısıyla belirlenmiş, bunun için bir idari düzen tesis etmeye gerek yok’ diyor. Çok doğru. Zaten biz de bunu yaptık. ‘Yönetmeliğin gereğine uyun’ dedik. Madem ki Danıştay böyle bir karar verdi, biz şimdiye kadar sadece 19 Mayıs’ı gözden geçiren bir düzenleme yapmıştık, çünkü 23 Nisan ile ilgili hazırlıklar bitmek üzereydi, o kadar hazırlık heba olsun istemedik. Öyleyse bundan sonra Türkiye’de bütün bayramları modern dünyanın anlayışına göre ve yeni bir paradigmayla, yeni bir yaklaşım tarzıyla kutlamaya ihtiyaç var. Bu sebeple biz çok kapsamlı bir yönetmelik çıkarıyoruz. O yönetmelikle artık sadece 19 Mayıs’ı değil, 23 Nisan’ı, 30 Ağustos’u ve 29 Ekim’i nasıl kutlayacağımıza dair bir genel çerçeve oluşturacağız. Ama bu çerçevenin esas özü, bu kutlamayı yerel yönetimlere ve vatandaşlara bırakan bir yaklaşım tarzında olacak. Artık vatandaşlar, öğrenciler, veliler ve öğretmenler nasıl istiyorlarsa öyle kutlama yapacaklar, devletin emrettiği şekilde değil.”

Şeyh Sait ile ilgili hiç bölücülük ifadesi yok

MİLLİ Eğitim Bakanı Dinçer, İnkılap Tarihi derslerinde ve ders kitaplarında Şeyh Sait’le ilgili bölücülük ifadeleri olmadığını söyledi. Dinçer, Şeyh Sait isyanının derste sadece çağdaş demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı tepki olarak adlandırıldığını açıkladı. Dinçer, BDP’li Altan Tan’ın soru önergesine verdiği yanıtta, İlköğretim TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. sınıf Dersi Öğretim Programı Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararıyla uygulamaya konduğunu söyledi. Dinçer, şunları söyledi: “Programın 4. ünite ve 10. kazanımda ‘Şeyh Sait İsyanını çağdaş, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’ne karışı tepkiler ve uluslararası ilişkiler açısından değerlendirilir’ ifadesi yeralmaktadır. İddia edildiği gibi bölücülük içeren ifadeler İlköğretim TC Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8.sınıf dersi öğretim programında yer almaktadır.”

STAR GAZETESİ

Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs