En Sıcak Konular

Suriye muhalefeti 'müdahale' diyor

30 Nisan 2012 11:48 tsi
BM gözlemcileri Humus’da incelemelerde bulunurken, Suriye muhalefeti, ülkedeki insani dramı sonlandırmak için ‘güvenli ve uçuşa yasak bölge’ talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri, Suriye’deki ateşkese iki tarafın da saygı göstermesini ‘ son derece önemli’ buldukları açıklamasını yapıp, Humus kentinde incelemelere devam ederken, Suriye muhalefi ise gözlemci heyetinin ülkedeki şiddeti sonlandırmada başarısız olduğunu ve ‘insani yardımın ulaştırılması için güvenli bölge yaratılması’ çağrısı yaptı.

Suriye muhalefetinin güçlü isimlerinden ve Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Direktörü Rıdvan Ziadeh, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, BM’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ‘“barış planı’nın yükümlülüklerin yerine getirmesine inanmada oldukça saf davrandığı” dile getiriken, “Esad’ın anladığı tek dil, O’na karşı güç kullanılması’ diye konuştu. Bu yüzden ülkede devam eden insani dramı sonlandırmak için güvenli bölge oluşturulması ve uçuşa yasak bölgenin yaratılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

BM gözlemcilerinin bölgeye gönderilmesi veya bunun gibi çabaların Esad’ın yürüttüğü şiddet siyasetini sonlandırmayacağını da vurgulayan Ziadeh, ‘güvenli bölge yaratılması’ için düğmeye basılmasını istedi. Rejim yanlısı medya organlarında yapılan yayınlarda da BM’nin ve diğer uluslararası güçlerin muhalifleri uluslararası hukuka aykırı bir şekilde desteklediği ve silah yardımında bulunduğu iddia edildi.

"Savaşı Suriyeliler bitirir"

Suriye'deki Birleşmiş Milletler gözlemcileri heyetinin başkanı Tümgeneral Robert Mood ise, ülkedeki savaşa ancak Suriyelilerin son verebileceğini belirtti, "Bin gözlemci bile çatışmaları durduramaz" dedi.

Mood Şam havalimanına gelişinde tarafları ateşkese uymaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye'ye 300 gözlemci gönderilmesine onay vermişti. Ülkede halihazırda 30 gözlemci görev yapıyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde bu sayının iki katına çıkarılması planlanıyor.

Rejimden BM’ye ağır suçlama

Suriye Devlet Televizyonu ise BM’yi eleştiren haberlere ağırlık vermeye başladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un isyancıların ‘terörist saldırılarnı hiç bir şekilde tartışmadığını bunun tersine onlara cesaret verdiği’ suçlamasında bulunuldu. Suriye Devleti’nin yarı resmi gazetesi Tishreen ise Ban Ki-Mun’u, şiddeti tartışmak yerine Suriye Hükümeti’nin davranışlarını ‘ölçüsüz ‘ bir şekilde isyancıların lehine eleştirme suçladı. Yazıda “Mun suç işleyen, ülkede terör yaratan bu grupları cesaretlendirmekten başka bir şey yapmıyor. Bunun sonucunu da Suriye vatandaşları kanıyla ödüyor’ denildi.

Öte yandan Lübnan Suriye’ye silah taşıdığından şüphelenilerek durdurulan gemide, Suriyeli muhalifelere teslim edilmek üzere Libya’dan gönderilen 3 konteyner dolusu silah ele geçirildiği öne sürüldü. Lübnanlı güvenlik güçleri, ele geçen silahlar arasında ağır mitralyözler, roketler, roketatarlar ve patlayıcılar bulunduğunu belirtildi. “Lutfullah 2” adlı geminin durdurulmadan ve Lübnan Donanması tarafından Beyrut’un 50 kilometre uzağındaki Selaata Limanı’nda aranmadan önce Libya’dan yola çıktığını ve Mısır’ın İskenderiye Limanı’nda mola verdiği ifade edildi. 

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs