En Sıcak Konular

İsrail, Müslümanları da askere alacak

30 Nisan 2012 11:47 tsi
İsrail, Müslümanları da askere alacak İsrail hükümeti yeni askerlik yasası önerisiyle sarsılmaya başladı. Başbakan Netanyahu, Müslümanların da askere alınmasını öneren yasayı kabul edeceklerini açıkladı.

İsrail’de ne Türkiye ile yaşanan “özür” geriliminin, ne de iflas noktasındaki ekonominin çökertebildiği koalisyon askerlik krizi yüzünden ciddi bir çatlak yaşıyor.

60 yıl önce çıkarılan Tal Yasası, “yeşiva” denen dini okullarda eğitim gören ve sayıları o zamanlar 400 kadar olan öğrencileri zorunlu askerlikten muaf tutuyordu.

Ancak son yıllarda onbinlerce gencin kendisini dini okul öğrencisi gibi göstermesi üzerine orduda asker açığı oluştu. Toplumda tepkiler artarken, kendilerine “Frayerim (Kerizler) Kampı” adını veren ve herkesin askere alınması için mücadele veren bir grup, 300 bin imza toplayarak dün Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Netanyahu, “Bu zamana kadar olan artık olmayacak. Tal Yasası değişecek. Daha doğru ve eşit şekilde. Ben de onu meclise getiren kişi olacağım. Gerekirse erken seçime giderim” dedi. Netanyahu’nun bu sözleri önceki gün Tal Yasası’nın değişmesi halinde koalisyondan çekilme tehdidinde bulunan aşırı sağcı Evimiz İsrail Partisi lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a da cevap oldu.

KADİMA: EKİMDE SEÇİM OLABİLİR

Lieberman’ın, Netanyahu’nun dün yaptığı açıklamada “Nüfusun yüzde 20’sini oluşturan İsrailli Araplar da artık askere alınacak” sözleriyle tatmin olup olmayacağı belirsiz. Muhalefetteki Kadima’nın lideri Şaul Mofaz’a göre ekimde erken seçimlere gidilecek.
Yeşiva okullarının temel hedef kitlesi, Yahudiliğin en katı yorumuna göre yaşayan “harediler.” İsrail’de halkın yüzde 72’si haredilerin de askere alınmasını istiyor. İsrailli erkekler, 18 yaşından itibaren 3 yıl zorunlu askerlik yapıyor.



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,133 µs