iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail seçimleri?

30 Nisan 2012 11:38 tsi
İsrail seçimleri? Yıldız tarihi: 2012, Kaptan'ın seyir defterine ek... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

2012 pek çok şeye gebeydi ve hala da öyle ama doğrusu İsrail seçimleri meselesi gündemde yoktu. Bir başka zorlu yıl olacak 2013’ün ajandasında yer alıyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, genel seçimlerin 2013 yerine 2012'de yapılması için düğmeye bastığı haberi, öyle bir zamanlamaya denk düşüyor ki, belki de İsrail seçmenini ilgilendiren kısmı dahi geride kalabilir!

Uzun zamandır Tel Aviv’deki koalisyon iktidarının geçimsiz olduğu biliniyor. Bir çok defa da, “bu sefer gitti, gider” yorumları da yapıldı ve hepsi de haklı gerekçelere dayanıyordu.

Şimdi gelen bu haber, henüz kesin bir sonuca ulaşmamışsa da önemli. Ancak dediğimiz gibi tedbirli olmak lazım. Zira İsrail siyasetinde bu türden oyunlar sık oynanıyor ve ortağı yola getirme amacı taşıyor. Hele iktidara tam bağımlı bu türden koalisyonlarda.

Öte yandan, seçime gidileceğine iliştin ciddi emareler de mevcut. İsrail genel seçimlerinin Ekim 2013 yerine, bu sonbaharda yapılması yolunda hazırlıklardan söz ediliyor.

Muhalefet partileri açısından zaten sorun yok. Hatta onlar 16 Ekim gibi tam tarih bile öneriyorlar.

Sebep?

Peki ama Netanyahu hükümetini böylesi bir kararı alma noktasına getiren ne? Güçlü iddialardan bir tanesi askerlik yasası ile ilgili. İsrail’de dini okullarda eğitim gören öğrencilerin askere gitmesi gerekmiyor.

Fakat bu ayrıcalık zaman içinde İsrail’in asker ihtiyacında açık yaratmış durumda. Başbakan Netanyahu bu ayrıcalığın kaldırılmasını isterken, ortağı Dışişleri Bakanı Lieberman karşı çıkıyor. Bu da koalisyonu çatırdatıyor.

Böyle bir konudan iktidar ortaklığı bozulur mu diye sorulabilir ama İsrail’de bu konu gerçekten önemli. Fakat, erken seçim meselesi bundan daha büyük gerekçelere ihtiyaç duyuyor da olabilir.

İran-ABD?

Netanyahu-Lieberman koalisyonu özellikle dış politikada çok yıpranmış durumda. Ortadoğu’nun ana sorunu kabul edilen Filistin meselesi noktasında artık Batı bile kimi yaptırımlar uygulayabiliyor ve gelişmeleri de Obama sürüklüyor gibi.

Genel seçimin 2012 sonbaharına çekilmesi açıklamaları, İran’a saldırı sözlerinin İsrail’de yükseldiği bir döneme ama aynı zamanda ABD Başkanlık seçimlerinin hemen öncesine denk geliyor!

Bu önemli zira, Obama iktidarı ile arası iyi olmayan ama belki seçimlerde de kerhen demokratları destekleme zorunda kalacak İsrail hükümetinin yeniden ve “son kez” seçilmiş Obama’nın karşısında tutunamayacağı düşünülmeli!

Türkiye-İsrail yeniden! 

Bu nedenle, tazelenmiş ve İsrail halkının desteğini almış yeni bir iktidarın Tel Aviv’de bulunması hesaplanıyor. Belki seçimler Lieberman gibi dış politik sorunları parlatan bir liderden de kurtulma vesilesi olabilir.

Netanyahu’nun içinde bulunacağı bu şekilde rahatlamış bir iktidar başka açılımlara da yol açabilir. Ya da tamamen değişmiş yeni bir iktidar (!) İran sorununa çözüm bulabileceği gibi Türkiye ile barışma yoluna girebilir ki, zaten en önemli nokta da burası olsa gerek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,529 µs