En Sıcak Konular

Saflar sıklaşıyor!

30 Nisan 2012 11:30 tsi
Saflar sıklaşıyor! 'Barzani, Türk sınırını seçer' Ya diğerleri?

K. Irak'ın en etkili gazetesi Rudaw'in yayın yönetmeni Wali'ye göre, İran ile Türkiye arasında 'Irak' mücadelesi yaşanıyor. Barzani Türkiye çizgisini temsil ederken, Talabani, Maliki ve PKK ise İran müttefiği. Kürt gazeteciye göre Irak, Sudan'a dönebilir 

Kuzey Irak’ın en etkili gazetelerinden olan, Avrupa’da da Kürtçe yayın yapan ve Barzani ailesiyle yakınlığıyla bilinen Rudaw gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Rebwar Kerim Wali bir toplantı için Türkiye’deydi. Wali, Türkiye ile Bağdat yönetimi arasındaki gerilimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin dile getirdiği eylül ayında bağımsızlık referandumu düzenlenmesi ihtimalini değerlendirdi:

- Barzani ile görüştüğümüzde bize ‘Bu anayasaya bağlı kalmak Irak’ın toprak bütünlüğüne bağlı kalmaktır. Şimdi referanduma gitmeyiz. Gelişme için çabalayacağız eğer çözüme ulaşamazsak bu yolu seçeceğiz’ dedi. Alternatif arıyorlar. 3 ay sonra da 6 ay sonra da bu gerçekleşebilir. Referandum olursa PKK bunu sabote edebilir. 1992’de ilk Kürt hükümetine PKK tepki göstermisti. Türkiye’den önce PKK tepki vermişti.

BARZANİ TÜRK SINIRINI SEÇER

- İki senaryo var. Ya anlaşmayla ayrılırız ya da çatışabiliriz. Anlaşmalı olursa referandum yapılır. Sudan’da olduğu gibi ayrılınır. Fakat iki sınırdan birini temin etmeleri gerek. Ya İran ya da Türkiye sınırını. Bence Barzani açıklamalarıyla Türkiye sınırını tercih ettiğini gösteriyor. Türkiye ile koordineli olunmalıdır. Çünkü diğer türlü o Kürdistan’ın yaşaması imkansızdır. Sudan gibi olabilir, sonradan çatışabiliriz.

- Türkiye Kürt açılımında başarısız oldu. PKK, Kürt sorunu değildir. PKK’nın bitmesiyle Kürt sorunu bitmez. PKK herkes için potansiyel bir tehdit. Türkiye son 10 yılda güneydoğuya herşeyi verdi, kimsenin hayal etmediği hizmetleri götürdü ama insanların kimliklerini vermedi. PKK ise onların herşeylerini aldı. PKK’nın Kürtler için yaptığı bir şey yok. Sadece onlara kimliklerini hatırlatıyor.

- Türk hükümeti bizi bile doğru tanımlamıyor. İster Kürt Yönetimi deyin, ister Kürdistan ya da Kuzey Irak. Türkiye’nin en büyük kusuru bugüne kadar orayı doğru tanımlamamasıdır. Bölgeyi doğru tanımladığında kendi Kürtlerini de doğru tanımlamayabilir.

SAFLAR BELLİ OLUYOR

- Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Barzani arasindaki arasındaki ayrım çok net. Maliki İran çizgisiyle, Barzani ise Türkiye çizgisiyle hareket ediyor. Saflar belirginleşmeye başlıyor. PKK ve Talabani, İran’ın müttefiği. Açık değil ama yaptıkları hareketler ve girdikleri pozisyonlar bunu gosteriyor. 90’lı yıllardan beri İran ve Türkiye farklı bölgelerde rekabet içindeler. Kürdistan bölgesi bu rekabete açık kaldı.

TÜRKİYE, SURİYE’DE BAŞARISIZ

Wali, “Suriye, Türkiye’nin dış politikada son hamlesidir. İran’da, Lübnan’da, Irak’ta hatta Kuzey Afrika’da başarısız oldu. Şu an Suriye bir meydan okumadır. Türkiye’nin Suriye konusunu iyi yönetemedigini herkes yavaş yavaş görmeye başlıyor. Ortada bir plan yok. Türkiye, Esad sonrasını düşünmemiş” dedi.

Vatan 



Bu haber 1,649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,079 µs