En Sıcak Konular

6 milyon kişinin gözü bu pazarlıkta

30 Nisan 2012 09:39 tsi
Memur, memur emeklileri, yaşlı ve özürlüler ile gazi, köy korucusu ve muhtarlardan oluşan yaklaşık 6 milyon kişinin merakla beklediği zam pazarlığı, bugün başlıyor.

Toplu sözleşme masasının kurulduğu tarihten itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararının alınması da dahil olmak üzere 30 gün içinde sonuçlandırılması gereken görüşmelerin, 29 Mayıs’a kadar sürmesi ve bu tarihte tamamlanması bekleniyor. Görüşmelerin 29 Mayıs’ta tamamlanması halinde memurlara 15 Haziran’da 6.5 aylık maaş farkı ile birlikte ödeme yapılması öngörülüyor.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan toplu sözleşme görüşmeleri henüz yapılamadığı için 2.5 milyon memur ile zamları memur maaşına endeksli olan 1 milyon 900 bin memur emeklisi, 1 milyon 400 bin yaşlı ve özürlü, 105 bin gazi, şehit yakını ve köy korucusu ile 53 bin muhtar 2012 yılı zamlı maaşlarına henüz kavuşamadı.

Toplu sözleşme masasının kurulması için bugün sendikalar ile hükümet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında biraraya gelerek maaş zammını belirlemek üzere pazarlıklara başlayacak.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak toplu sözleşme ile 2012 ve 2013 yılları için geçerli olacak zam oranları belirlenecek ve zamlar 6 aylık dönemler için ayrı ayrı tespit edilecek. Maaş zamlarının yanı sıra toplu sözleşme masasında, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile diğer mali ve sosyal haklar belirlenecek.

Bakan Çelik, toplu sözleşme görüşmelerinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidilmemesi halinde görüşmeleri 29 Mayıs’ta tamamlamayı hedeflediklerini açıklamıştı. Görüşmelerin 29 Mayıs’ta sonuçlanmasıyla birlikte ise memurlar zamlı maaşlarını en erken Haziran ayında alabilecek.

Memur-Sen kamu çalışanlarının maaşlarına 2012 yılı için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 oranında zam yapılmasını istiyor. Taban aylığa 2012 için 120, 2013 için ise 80 TL artış yapılmasını talep ediyor.

Türkiye Kamu-Sen yüzdelik artış olarak 10+10 olmak üzere 2012 yılı için yüzde 20 zam istiyor. Ayrıca tüm kamu görevlilerine ve emeklilerinin taban aylığına yansıtılmak üzere 100 TL ve ayrıca özel hizmet tazminat puanlarının artırılarak 100 TL artış talep ediyor. KESK de yüzde 30 zam yapılmasını istiyor.

 haberturk

Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs