En Sıcak Konular

Kadına şiddete Avusturya modeli

30 Nisan 2012 08:21 tsi
Polis, can güvenliği riski taşıyan şiddet mağduru kadınlar hakkında "resen" koruma kararı alabilecek.

Avusturya'dan alınan bu model sayesinde mahkeme kararı aranmaksızın kadın derhal koruma altına alınacak.
 
İstatistiklere göre 2011'de 95 bin 742 kişi şiddet mağduru oldu. Geçen yılki aile içi şiddet vakalarında 98 kadın hayatını kaybetti. Şiddet mağdurlarının yüzde 82'sini kadınlar, yüzde 12'sini erkekler, yüzde 6'sını ise çocuklar oluşturdu.
 
Bu yılın ilk üç ayında ise emniyete 14 bin 987 aile içi şiddet vakası yansıdı. 2011'in aynı dönemine göre 2012'deki şiddet olaylarında bir düşüş yaşanmasına karşın üst üste meydana gelen cinayet, yaralama ve kötü muamele vakaları gözleri Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna çevirdi.
 
POLİSE KORUMA YETKİSİ
 
Hazırlanan yönetmelik taslağında polise, şiddet mağduru olan ve hayati tehlike riski taşıyan kadın ya da aile fertlerine "resen" geçici koruma tedbiri alma yetkisi tanınacak. Avusturya'da 15 gün olan bu yetkinin Türkiye'de bir hafta olması öngörülüyor.
 
KOCA EVDEN UZAKLAŞTIRILACAK
 

Yani polise başvuran bir kadının risk değerlendirilmesi hemen yapılacak. Tahkikat sonrası hayatının tehlikede olduğuna kanaat getirilen kadın mülki amir ve da mahkeme kararı aranmaksızın derhal koruma altına alınacak. Suç işlemesi şüphesi bulunan eş ya da sevgili ise aynı süre içerisinde "zorla" evden uzaklaştırılacak. Bu sürenin uzatılmasına mahkeme karar verecek. Polis, hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişinin eve dönme ihtimaline karşı gerekli güvenlik önlemlerini alacak.
 
GPS'Lİ MÜDAHALE
 
Şiddet mağduru kadınlar kolye, bileklik şeklinde dağıtılacak acil çağrı butonu ya da cep telefonunun bir tuşuna basarak polisten yardım isteyecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, acil çağrı sistemi konusunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile GSM şirketleri ile görüşmelere başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü de resmi ekip otolarına GPS takmak için harekete geçti.
 
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
 

Can güvenliği endişesi taşıyan bir kadın cep telefonu ya da acil çağrı butonuna basacak. Polis, entegre sistemde acil çağrı sinyali gönderen kişinin adresini tespit edecek. Daha sonra dijital haritadan bölgeye en yakın polis ekibi GPS'ten belirlenip olay yerine sevk edilecek. 2-3 dakika gibi kısa bir süre içerisinde polisin olaya müdahale etmesi planlanıyor.
 
16 BİN YARALAMA
 

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2011'de yaşanan 95 bin 742 aile içi şiddet vakasının, 16 bin 494'ünü yaralama, 18 bin 418'ini aile fertlerine kötü muameleden oluştu. Vakaların 141'ini eziyet, 26'sını fuhşa zorla teşvik, 136'sını cinsel saldırı, 67'sini cinsel taciz, 317'sini hürriyetten yoksun kılma gibi olaylar oluşturdu.
 
85 BİN KADIN MAĞDUR OLDU
 

2011 yılındaki olaylarda; 85 bin 172 kadın, 6 bin 558 erkek ile 4 bin 12 çocuk "mağdur" olarak emniyete başvurdu. Öldürülen, yaralanan ve ya kötü muameleye maruz kalan kadınlar kocaları tarafından cinsel saldırı ya da cinsel tacize de uğradı. Eşleri ya da erkek arkadaşları tarafından zorla fuhşa teşvik edilen kadınlardan intihara teşebbüs edenlerin de olduğu öne sürüldü.
 
bugün


Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs