En Sıcak Konular

Esed karşıtı gösterileri KCK bastırıyor

30 Nisan 2012 08:06 tsi
Esed karşıtı gösterileri KCK bastırıyor Suriye'nin pek çok bölgesinde operasyonları sürdüren ve muhaliflere nefes aldırmayan Esed yönetimi, Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde kontrolü terör örgütü KCK'ya bıraktı.

Rejim karşıtı gösterileri örgüt militanlarının bastırdığı iddia edilirken, KCK ve Esed karşıtı Kürtler, muhalefet saflarına katılıyor.
 
Suriye'deki Esed rejiminin Kofi Annan'ın barış planını kabul etmesine rağmen ülkenin birçok bölümünde muhaliflere yönelik katliamları sürerken, Kürt bölgelerinde rejim karşıtı gösterilerin terör örgütü KCK tarafından bastırıldığı iddia edildi. İddialara göre, KCK ve siyasî uzantısı PYD militanları, kontrolü ele geçirdikleri yoğun Kürt nüfuslu Arfin ve Hasaka şehirlerinde Esed karşıtı göstericilerin üzerine ateş açıyor. Militanlar, bıçak ve çivili sopalarla gösteri yapan muhaliflere saldırıyor. Yine son dönemde, Esed ve KCK muhalifi birçok Kürt siyasetçi ve aktivist de suikastlara hedef oldu. PYD militanları, öldürülen Kürt siyasetçi ve aktivistler için "Türkiye ve Barzani ajanı" yakıştırması yapıyor. Nisan ayı başında Suriyeli bir Kürt siyasî aktivistin de teröristbaşı Abdullah Öcalan'a hakaret ettiği gerekçesiyle kurşunladıktan sonra başı kesilerek öldürüldüğü iddia ediliyor.

Suriye'de geçen yıl başlayan gösterilere rejimin şiddetle karşılık vermesinin ardından Ankara-Şam ilişkilerinde ipler kopmuştu. Bunun ardından Türkiye'yi cezalandırmak isteyen Şam yönetiminin Abdullah Öcalan'ın ülkeden çıkarıldığı 1999 yılından sonra yeniden terör örgütüne kucak açtığı biliniyordu. KCK'nın saldırılarını engellemek isteyen muhalif Kürtler ise, Özgür Suriye Ordusu saflarına katılıyor. Muhaliflere katılan Suriyeli Kürtler, KCK militanlarıyla çatışıyor. Özgür Suriye Ordusu Bölge Koordinatörü Ebu Ahmed kod isimli Suriyeliye göre muhaliflere en fazla katılım Kürt bölgelerinde yaşanıyor.

Esed rejimi, Afvin ve Kamışlı gibi yoğun Kürt nüfuslu bölgelere askerî birlik sevk etmek yerine az sayıda yerel polis gücünü görevlendirdi. Esed polis gücüyle ortak hareket eden KCK ve PYD, Halep'e bağlı 400 bin nüfuslu Afrin kenti ile Kamışlı'nın bazı bölgelerinde kontrolü tamamen ele geçirdi. KCK militanları şehrin giriş ve çıkışlarında oluşturdukları kontrol noktalarında dışarıdan Suriyelilerin girişine de izin vermiyor. Tamamı silahlı olan PYD militanları, Kürtlerin Suriye'deki gösterilere katılmaması için kimlik kontrolleri yaparak halkı tehdit ediyor. Bölge halkı tarafından "Kürt Şebbihalar" diye nitelendirilen militanların baskısı nedeniyle bölgede rejim karşıtı gösteriler neredeyse tamamen sona erdi.

zaman


Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,820 µs