En Sıcak Konular

Bakan Eker, Kırgızistan'da

29 Nisan 2012 14:50 tsi
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te çalışma ziyaretinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türk, Kırgız ve Alman ortaklığında kurulacak büyükbaş yetiştirme çiftliğinin temel atma törenine katıldı.

Başkent Bişkek'e 40 kilometre mesafede bulunan Çuy eyaletinin Petrovka köyünde Türk, Kırgız ve Alman ortaklığıyla kurulacak büyükbaş yetiştirme çiftliğinin temel atma törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e, Kırgızistan Tarım Bakanı Askarbek Janıbekov, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Büyükelçiliğin Ticaret Müşaviri Behzat Erten ve iş adamları eşlik ediyor.

Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada, genç bir cumhuriyet olan Kırgızistan'ın parlamenter demokrasi ile yönetilmesiyle ekonominin de kalkınacağını söyledi. Türkiye olarak, Kırgızistan'ın her alandaki çabalarına destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini vurgulayan Eker, Kırgızistan'da hukuk devletinin teşekkül etmesi ve parlamenter yönetimin oturması ile güven ortamı yaratılacağını ve sermayenin geleceğini ifade etti.

Eker, başka bir ülkede yatırım yapmak isteyenlerin öncelikle "Ben burada yatırım yapacağım, benim geleceğim ne olacak" diye sorduğunu anımsatarak, Kırgızistan'ın çok zengin toprakları bulunduğunu, burada kurulacak örnek çiftliklerin ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, bundan sonra geriye yatırım havasının oluşturulmasının kaldığını söyledi. Eker, ekonominin gelişmesiyle halkın refahının da paralel olarak gelişeceğini vurguladı.

Tarım Bakanı Janıbekov, Türkiye'nin Tarım Bakanı'nın Kırgızistan'ı iş adamlarıyla birlikte ziyaret etmesi ve bugünkü örnek çiftliğin temel atma törenine katılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Kırgız ve Türk halkların derin ortak tarihe sahip olduğuna dikkati çeken Janıbekov, Osmanlı ile Türkiye'nin Anadolu topraklarında şehit olan Kırgız kahramanların yattığı İznik'teki türbesini hatırlattı.

Janıbekov, Kırgızistan ile Türkiye arasında tüm işbirliği alanlarının çok iyi geliştiğini belirterek, Kırgızistan'da açılan çok sayıda lisenin ve Türk üniversitelerinin buna örnek olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. İki ülkenin bakanları, niyetlerin yer aldığı broşürü, kendi iyi dileklerini ekleyerek yere bıraktı.

Daha sonra arazide hazırlanan Kırgız çadırlarında konuklara bölgeye özgü yemekler ikram edildi. Yemeğin ardından Türkiye'den gelen konuklara Kırgız kalpağı giydirildi.

Başkente tekrar dönen Bakan Eker, önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla temeli atılan bir binanın inşaatında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Eker, Bişkek'teki temasları çerçevesinde Tarım Bakanı Janıbekov ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanlığı Konutunda Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile bir araya gelecek.

aa


Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs