En Sıcak Konular

Kriz, Maliki'yi yalnız bıraktı

29 Nisan 2012 11:36 tsi
Kriz, Maliki'yi yalnız bıraktı Irak'ta diktatörlük kurmakla suçlanan, Türkiye'yi de düşman gören Başbakan Maliki'nin rakibi liderler, Erbil'de bir araya geldi. Tahran'da Maliki ile görüşen Şii din adamı Sadr ise arabulucu oldu.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer siyasi liderler arasında uzun süredir devam eden siyasi kriz, Kuzey Irak'ta bulunan Erbil'de masaya yatırıldı. Siyasi liderler arasında ortaya çıkan krize çözüm bulmak için arabulucu olan Şii din adamı Mukteda El Sadr önceki gün Erbil'de kırmızı halı ile karşılandı. Dün aynı kentte yapılan toplantıya, Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, El Irakiye Lideri İyad Allavi ve Meclis Başkanı Usame Nuceyfi katıldı.

PRENSİPTE ANLAŞILDI

Basına kapalı yapılan sabah toplantısının ardından yayınlanan bildiride, siyasi işbirliğinin devam ettirilmesi, ülkenin çıkarlarının en üst seviyede tutulması ve ülkenin istikrara kavuşturulması için gerekli adımların bir an önce atılmasını gerektiği belirtildi. Demokratik gelişmeyi hızlandıracak ve karışıklığı giderecek mekanizmaların çalıştırılması konusunda anlaşıldı ve krizin çözümü için toplantı sonucunun temel alınması gerektiği ifade edildi. Açıklamada Başbakan Maliki ile Tahran'da görüştükten sonra arabulucu olarak Erbil'e giden Sadr'ın ortaya koyduğu prensipler üzerinde anlaşıldığı belirtildi.

KRİZ NEDENLERİ

Kürt yönetimi ile Irak merkez yönetimi arasından çözüm bekleyen 18 başlık görüşmelerin ana teması oldu. Petrol gelirlerinin paylaşımı ve peşmergelerin durumu çözüm bekleyen konular arasındaydı. Ayrıca Maliki'nin otoriter yönetimi de krizin nedenleri arasında gösteriliyor. Kürt yöneticilerin bütün gücü elinde toplayarak diktatörlük kurmakla suçladığı Başbakan Maliki ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi arasında kriz çıkmıştı. Terör suçlaması ile tutuklanmasına karar verilen Haşimi, Erbil'de bir süre kaldıktan sonra Türkiye'ye gelmişti.

Arabulucu Sadr Kürt liderlerle görüştü

ABD'nin çekilmesinin ardından Irak'ta patlayan siyasi kriz Başbakan Maliki'nin rakiplerini bir araya getirdi. Arabulucu olarak gelen Sadr, Talabani ve Barzani ile görüştü.

sabah

Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs