En Sıcak Konular

Ergenekon'da büyük buluşma

29 Nisan 2012 09:12 tsi
Ergenekon'da büyük buluşma 1'inci ve 2'nci Ergenekon'un tek çatı altında toplanmasıyla, İlker Başbuğ, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Mehmet Haberal, Doğu Perinçek, Veli Küçük gibi isimler ilk duruşmada bir araya gelecek.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sanıkları arasında yer aldığı "İnternet Andıcı" dosyası 5 Mart'ta, 2'nci Ergenekon davası ile birleştirilmişti. 2'nci Ergenekon davası da önceki gün İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararla ana dosya olarak görülen 1'inci Ergenekon'la buluştu. Birleştirme kararıyla birlikte, daha önce farklı dosyalarda yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Emniyet Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında yer aldığı 61'i tutuklu 256 sanık, tek dava çatısı altında toplandı. Örgütün yönetici ve alt kademelerinde gösterilenlerle, silahlı ve sivil (lobi) kanadında yer aldığı iddia edilenler, artık bir arada yargılanacak. Birleşme sonrası ilk duruşma 7 Mayıs'ta görülecek.
 
86 SANIKLA BAŞLADI
 
Ergenekon davası, 20 Ekim 2008'de 86 sanık ile başladı. Zaman içinde bu dava ile 7 dosya birleştirildi. Davada en son Veli Küçük ve Doğu Perinçek'in aralarında yer aldığı 29'u tutuklu 108 kişi yargılanıyordu. En son 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen TİKKO, PKK ve İBDA-C itirafçılarının yargılandığı 4 sanıklı Şile kazıları davasının birleşmesi konusunda iki mahkeme uzlaştı. 1'nci Ergenekon davası ile Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması, Hakan Saraylıoğlu cinayeti, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Davası, Alparslan Arslan'a glock temin edilmesi, Savcı Zekeriya Öz'e tehdit davası, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'a suikast iddiası davası birleştirilmişti.
 
BAŞLAMADAN BİRLEŞTİ
 
56 kişilik 2'nci Ergenekon iddianamesi ile 52 kişilik 3'üncü Ergenekon iddianamesi, davanın başında birleştirilerek, "2'nci Ergenekon Davası" adıyla görülmeye başlandı. İkinci Ergenekon davasının ilk duruşması 20 Temmuz 2009'da başladı.
 
İkincide birleşenler
 
İkinci Ergenekon davası şu dosyalarla birleştirildi: Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler'e suikast planına ilişkin dosya. Aynı dosyaya ilişkin İbrahim Şahin ve Garip İrfan Torun hakkında açılan ikinci dosya. Avukat Yusuf Erikel ve yayıncı Hayri Bildik'in aralarında bulunduğu 8 sanıklı dosya. Başbuğ'un da sanıkları arasında yer aldığı 29 sanıklı "İnternet Andıcı", "İrticayla Mücadele Eylem Planı" ve "İlker Başbuğ" olmak üzere 3 iddianameden oluşan bir dosya. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, İbrahim Şahin ve ona bağlı olduğu iddia edilen suikast timleri ile eski rektörler Faih Hilmioğlu, Mustafa Abbas Yurtkuran da bu davada yargılanıyordu. Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek'in yargılandığı dava, Oyak Güvenlik davası, OdaTV ve Poyrazköy davalarının da birleşitirilip birleştirilmeyeceği merak konusu.

sabah



 

Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs