En Sıcak Konular

Yeni "büyükşehir"ler gelebilir!

27 Nisan 2012 15:50 tsi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 2014 seçimlerine 30 büyükşehir belediyesi ile girilebileceğini söyledi.

Türkiye'nin ölçek ve kalite sorunu olduğunu ifade eden Bakan Şahin, "Bir tarafta 14 milyonluk bir büyükşehir, bir tarafta 500 bin nüfuslu başka bir şehir, 50 bin nüfuslu bir mahalle ile 50 nüfuslu bir mahalle aynı kanun, yasa ve yetkilerle yönetiliyor. Aynı kanun, aynı düzen, aynı pozisyon, aynı yetki. Bu ölçek sorunu bizim hepimizin ortak sorunudur." diye düşünüyorum. Bu tabloyu sorgulayalım." dedi.

Marmara Belediyeler Birliği'nin 2012 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in de katılımıyla Kervansaray Otel'de gerçekleştirildi. Birliğe üye 230 belediyenin başkanı ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda, Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Ak Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve belediye başkanları hazır bulundu.

Genel kurulun açılışında konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, toplantıda geride kalan dönemin muhasebesini yapacaklarını söyledi.

Belediye başkanlarına seslenen Bakan İdris Naim Şahin, esprili bir şekilde "Gün yakınma değil, yakın olma devridir galiba." ifadesini kullandı. 2014 seçimlerine 29 veya 30 büyükşehir belediyesi ile girilebileceğini dile getiren Bakan Şahin şunları söyledi:

"Devam eden süreçte hayatın ve zamanın önümüze getirdiği yeni gündemler, yeni ihtiyaçlar olur, olacaktır da. Bugün geldiğimiz noktada, 2012'de artık 2005'in iyileştirmeleri, düzenlemeleri, Türkiye'yi, Türk toplumunu ve yerel yönetim camiasını tatmin edemez duruma gelmiştir. Hükümetimiz, bakanlığımız ve yerel yönetimler camiası bunun farkındadır. Bugün konu yerel yönetimlerimiz tarafından yeniden ele alınmak durumundadır. Zaman zaman Sayın Başbakanımızın da açıkladığı üzere Türkiye'de artık büyükşehir yapılanmasının yaygınlaştırılmasının arifesindeyiz. Bu sene gerçekleştireceğimiz yasal değişikliklerle 2014 genel seçimlerine Türkiye 16 yerine belki 29, belki 30 büyükşehir belediyesinin seçimini yaparak girecektir. Yine Türkiye belki 2014 seçimlerine büyükşehir belediyelerini oluştururken, sadece il merkezlerinde ki büyükşehir yapılanması ve yönetimini seçmek yerine o ilin tamamını büyükşehir hizmet alanı olarak kabul eden anlayışın ilk seçimini yapacaktır. Bu manada da İstanbul ve Kocaeli dışında, 14 büyükşehir ile birlikte yeni oluşacak büyükşehirlerimizin tamamında bu farklı seçimi ilk defa yapacağız. ve farklı seçimi ilk defa yaparak farklı hizmet anlayışı ile Türkiye'yi halkımızı tanıştırmış olacağız."

Yerel yönetimler ve merkezi yönetim olarak Türkiye'nin çoğu zaman çözemeyip her zaman yaşadığı iki önemli sorun olduğuna dikkat çeken Şahin şöyle devam etti: "Değişen bir Türkiye, değişen bir Türkiye'yi yönetirken yönetim yapısında ki düzenlemeleri yapmakta geciktik ve gecikiyoruz. O da ölçek sorunu. Artık 20 nüfuslu köyü yöneten, 10 nüfuslu mahalle yapısını sürdüren bir yönetim yapısı çok yerinde gözükmüyor. Bir tarafta 14 milyonluk bir Büyükşehir, bir tarafta 500 bin nüfuslu başka bir şehir, 50 bin nüfuslu bir mahalle ile 50 nüfuslu bir mahalle aynı kanun ve yasa yetkilerle yönetiliyor. Aynı kanun, aynı düzen, aynı pozisyon, aynı yetki. Bu ölçek sorunu bizim hepimizin ortak sorunudur diye düşünüyorum. Bu tabloyu sorgulayalım."

Şahin millet ve devlet olarak topyekun yaşanan diğer bir sorunun ise kalite sorunu olduğunu ifade etti. Şahin, "Özellikle bu konuda ağırlıklı olarak belediyeler olarak bu sorunla sıkça karşılaşırsınız. Kalite sorunu bizim başta altyapı olmak üzere, imalatta ve üst yapıda yaşadığımız sorundur. Kalite ve kalitesiz imalat sorunu Türkiye'nin ülkenin kaynaklarının verimli kullanılamaması sonucunu doğuran bir sorunumuzdur." şeklinde konuştu.

Bakan Şahin, Türk insanının sağduyusu, feraseti ve kalp temizliğine sonun kadar inandığını da kaydetti. Şahin'in, "Hepimizin ortak paydası var. Burada farklı partilerden belediye başkanları da var. Bir kısmını biliyorum bir kısmını bilemiyorum, bilmek zorunda da değilim. Bilmenin ve bilmemenin de benim açımdan hiçbir mahsuru yok. Ben burada belediye başkanlarımı görüyorum. Ben burada halkıma hizmet etmek için çırpınan insanları görüyorum. Halkımın teveccühünü almış, alkışlanacak yiğit kahraman belediye başkanlarını görüyorum. Onun ötesinde hiçbir şey görmüyorum, görmek de istemiyorum. Türkiye olarak bizim bu bakışa ve bu anlayışa ihtiyacımız var." şeklinde konuşması salonda gülüşmelere neden oldu.

cha



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs