En Sıcak Konular

'Reytingler gen yapısını değiştiriyor'

27 Nisan 2012 15:36 tsi
'Reytingler gen yapısını değiştiriyor'

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, yılan hikayesine dönen 'reyting ölçümleri' hakkında ilginç açıklamalar yaptı...

Reyting ölçümlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmadığı anladıklarında sistemden çıkmaya karar verdiklerini aktaran Şahin, sistemin Türkiye'nin gen yapısını değiştirdiğini savundu.

İbrahim Şahin, Amasya'da Yeşilırmak Sanayici ve İşadamları Derneği (YESİAD) öncülüğünde düzenlenen 'Günümüzde Başarıyı Getiren Yönetim Stratejileri' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Saraydüzü Kışla Binası'nda düzenlenen konferans, TRT'nin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi ile başladı.

Göreve başladığı günden bu zamana kadar birçok çalışma yaptıklarını kaydeden İbrahim Şahin, "Ülkemizde medya alanında rekabet çok acımasız geçmekte. Dolayısı ile bizim işlerimizin ne kadar zor olduğu sizler daha iyi anlarsınız. Rahmetli Turgut Özal'ın izin vermesinden sonra gereğinden fazla özel televizyon kanalın açılmış, bundan sonrada bu açılan televizyonları ayakta tutabilmek içi çok ciddi mücadeleler verilmiş." dedi.

Türkiye'deki reyting ölçümlerinin sağlıklı bir ölçüm olmadığına değinen Şahin, "Müdürlüğe başladığım sıralarda bana reyting ölçümleri gelmekteydi. Bakıyordum, TRT'nin izlenme oranı yüzde 0,9 yani yüzde 1 bile değil izlenme oranımız. Oysaki Anadolu'ya çıktığınızda herkes TRT izliyor. Belki sevilmez beğenilmez, küsmüştür ama bu böyledir. Bana raporları getirenlerin söyledikleri, 'efendim bu böyle, bizlere verilen rapor bu şekilde' diye ifade ederlerdi. Ben de bu duruma binaen reyting konusunu öğrenmeye karar verdim." diye konuştu.

Reyting ölçümüyle ilgili eleştirilerini sürdüren Şahin, şöyle devam etti: "Ölçüm şu şekilde yapılıyor, evlere cihazlar koyuyorlar, bu cihazlar yerleştirirken kapıyı tıklıyorlar. Daha sonra 'sizin evinize ölçüm cihazı yerleştirmek istiyoruz' deniliyor. Eve giren ölçümcüler, diyelim ki evdeki duvarda Arapça harfler ile ayetler veya evin bir köşesindeki duvarda kılıfında asılı bir Kur'an-ı Kerim varsa bir şeyi bahane edip tekrar gelmiyorlar. ve yahut sizin evde olmadığınız bir vakti takip edip, 'işte biz size bu saate geldik, siz evde yoktunuz dolayısı ile artık sizin eve cihaz koyamıyoruz' şeklinde ifadeler kullanıyorlar."

Reyting ölçüm cihazlarının belirli bir kesimin evlerine yerleştirildiğini kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonra da bu adresler film yapımcıları tarafından tespit ediliyor, daha sonra o evlere filmlerin gösterildiği gün ziyarete gidiliyor. Bazen fritöz götürülüyor bazen küçük bir hediye bazen de başka bir şey götürerek işi bitiriyorlar."

Reyting ölçümlerin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını anlayınca ölçüm işleminden çıkmaya karar verdiklerini vurgulayan Şahin, "Bu sistem Türkiye'nin gen yapısını değiştiriyor. Düşünün ki bir ensest ilişki yayınlandığı akşam, ölçümlerde zirve yapıyor. Ama bu filmi gazeteler bir gün önceden yazıyorlar. Diyorlar ki 'akşam şu dizide şu sahne var.' Veyahut ailece izleyemeyeceğiniz bir sahneyi gazetelerin ikinci sayfasına veya arka sayfasına 'bu akşam şu kanalda şu filmde şu sahneler var' diyorlar. Bakıyorsunuz ki o akşam aynı film yüzde 30 reyting almış." şeklinde konuştu.

TRT bünyesinde bir ölçüm sistemi geliştirdiklerini hatırlatan Şahin, "TRT'nin ölçüm sistemi Batı standartlarına daha uygun, devlet güvencesi altında, güvenilir ve yüksek teknolojiye dayanmakta. Bugüne kadar bizim sistemimizi görüp de eleştiren tek bir kişi çıkmadı. Geçmiş yıllarda AGB sisteminde TRT'nin tek bir kanalı ölçülüyordu bugünse AGB'ye verdiğimiz paranın yarısıyla tam 12 kanalımızın ölçümünü yapıyoruz ve veriler hakkında tek bir şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.

cha



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,489 µs