En Sıcak Konular

Arı sokmasına dikkat

27 Nisan 2012 14:42 tsi
Medical Park Özel Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğrul Korukoğlu, yazın en tatsız olaylarından biri olarak başımıza gelen arı sokmalarında antibiyotiğe gerek olmadığının altını çizdi.

Arı soktuğunda ilk önce iğnenin çıkartılması gerektiğini belirten Dr. Tuğrul Korukoğlu, iğnenin derinde olması durumunda cımbızla da çekilebileceğini, ancak mutlaka yara yerinin sabunlu suyla temizlenerek buz tatbik edilmesi gerektiğini söyledi. Korukoğlu, "Arının soktuğu bölge mutlaka yukarıda tutulmalıdır. Böylelikle şişme azalacaktır. Enfeksiyon olmaz, ancak alerji ilaçları ya da ağrı kesici verilebilir. Daha ciddi reaksiyonlarda yani nefes darlığı, güçsüzlük, bulantı gibi durumlarda en kısa zamanda hastaneye gitmek gerekir. Çünkü damardan mutlaka iğne yapılması şarttır. Alerji ve nefes açıcı ilaçların damardan serumla verilmesi gerekir. Hafif reaksiyonlar ağrı kesicilerle geçer. Arının soktuğu yeri 10-14 gün geçene kadar incelemeliyiz" diye konuştu.

Arı sokmalarında iki tür reaksiyon gelişebileceğine dikkat çeken Koruoğlu, "Bu reaksiyonlar lokalize ve generalize reaksiyonlardır. Lokal reaksiyonlar, sokma yerinde meydana gelen şişmedir. Komşu eklemi etkileyebilir. Ama bütün vücudu etkileyen şikayetlere sebep olmazlar. Ciddi lokal reaksiyonu olan bir kişiyi arı tekrar sokarsa ciddi sistemik reaksiyonlar gelişebilir. Hayatı tehdit edebilir. Toksik reaksiyonlar ise birden fazla arının ısırması ile gelişir. Gerçek alerjik reaksiyonlarda görülenlere benzer etki gösterirler. Nefes darlığı ve ürtiker yapmazlar, ama mide barsak sistemi ile ilgili şikayetlere sebep olurlar. Sistemik veya anaflaktik reaksiyonlar ise hafiften ölüme kadar değişen gerçek alerjik reaksiyonlardır. Sokmadan sonra ne kadar kısa sürede şikayetler gelişirse o kadar ciddidir. İlk şikayetler olarak gözlerde kaşınma, ürtiker, öksürük gelişir. Olayın ilerlemesi ile solunum sıkıntısı ve tansiyon düşmesi, kalp durması olabilir. Arı sokmasından bazen 10-14 gün sonra gecikmiş reaksiyonlar da görülebilir. Ateş, huzursuzluk, baş ağrısı ve üritiker, lenf bezlerinde şişme ve eklemlerde ağrılar kendini gösterir" dedi. 

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs