En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu Bektaşi Tekkesi'ni gezdi

27 Nisan 2012 12:31 tsi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki günlük Bosna Hersek gezisi kapsamında Sarı Saltuk (Bektaşi) Tekkesi'ni gezdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek gezisini tamamlayarak Türkiye'ye döndü. İki günlük seyahatte Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulundu. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Baki İzzetbegoviç'u makamında ziyaret eden Kılıçdaroğlu, daha sonra Avrupa Barış Gücü (EUFOR) bünyesinde Bosna Hersek'te görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'na gitti. Basına kapalı gerçekleşen ziyarette Kılıçdaroğlu, öğlen yemeğini de burada yedi. Kılıçdaroğlu'nun Sosyal Demokrat Partisi(SDP)'nin lideri de olan Zlatko Lagumciya ile görüşmesi Uluslararası Saraybosna Havaalanı'nın VİP salonunda gerçekleşti.
 
Hava yolu ile Saray Bosna'dan Mostar şehrine geçen Kılıçdaroğlu, burada tarihi Mostar Köprüsü'nü gezdi. Köprü hakkında bilgiler alan Kılıçdaroğlu, gazetecilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Kılıçdaroğlu, Blagay'daki tarihi Sarı Saltuk Tekkesi'ni ziyaret etti. Burada çay içen Kılıçdaroğlu, gördüğü manzarayı beğendiğini ifade etti.
 
Sarı Saltuk Tekkesi'ndeki restorasyon çalışmaları ise devam ediyor. Restorasyon bitince tekke turistlerin ziyaretine açılacak. Sarı Saltuk; Anadolu ve Rumeli'nin fethi sırasında önemli rol oynayarak efsaneleşen bir halk kahramanı. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin talebelerinden Mahmud Hayran'ın müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed Er Rufai'nin takipçisi, 16. yüzyılda ise Kanuni Sultan Süleyman'ın meşhur Şeyhülislamı Ebussuud Efendi tarafından çıkarılan bir fetva ile Hristiyan bir keşiş olduğu öne sürülen, Türkmen-Bektaşi-Alevi inanç önderi.
 
Efsanevi şahsiyet kimliğini daha yaşarken elde ettiği söyleniyor. Hayatını anlatan Saltukname Destanı, bu 13. yüzyıl alpereninin savaşlarını ve çeşitli kerametlerini konu alıyor. Hacı Bektaş-ı Veli'nin müritlerinden olan Sarı Saltuk'un Anadolu ve Balkanlar'da çok sayıda türbesi bulunuyor. Bu türbelerin bazıları Müslümanların yanı sıra Hristiyan ahaliler için de ziyaret yeri konumunda. Saltukname'de Sarı Saltuk'un on iki mezarı olduğu belirtiliyor.
 
Sarı Saltuk, beylerin ve kralların mezarına sahip çıkmak isteyeceklerini söyleyerek her isteyene verilmek üzere birer tabut hazırlamalarını vasiyet ediyor. En ünlü Sarı Saltuk Türbesi halkının 13. yüzyılda İslamiyet'e geçmesine önayak olduğu rivayet edilen İznik'te bulunuyor. Saltukname'nin çeşitli yerlerinde Sarı Saltuk'un yer altından şifalı sular çıkardığı anlatılıyor. Bosna-Hersek Balagay şehrinde bulunan tekkesi, Buna Irmağı'nın çıktığı, gözenin bulunduğu büyük bir kayanın dibinde.
 
Asıl mezarının Romanya'nın kuzeyinde Dobruca bölgesindeki Babadag kasabasında olduğu tahmin ediliyor. Kendisine bağlı Bektaşilerin yaşadığı Türkiye'de İznik'in yanı sıra Diyarbakır, Tunceli, Bor (Niğde), İznik, Rumelifeneri (İstanbul), Babaeski; Makedonya'da Ohri, Arnavutluk Manisa'nın Alaşehir ilçesinin Yeşilyurt kasabasında ve Bosna-Hersek'te türbeleri bulunuyor

cihan


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs