En Sıcak Konular

Kıbrıs 'a sondaj vurduk

27 Nisan 2012 11:03 tsi
Rumların Akdeniz'deki doğalgaz çalışmalarına Türkiye, sondajla karşılık verdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kuzey Kıbrıs'ta Türkyurdu-1 adıyla ilk kara sondajına başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan İrsen Küçük'le birlikte sondaj kulesine çıkarak çalışmanın startını verdi. Yıldız, sondajın adada barış gerekçesi olacağını söyledi. TPAO, Kıbrıs'ta kara ve denizde paket olarak 400 milyon dolarlık doğalgaz ve petrol arama çalışması yapmayı hedefliyor.

KKTC'de ilk petrol sondajı dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla başladı. Bakan Taner Yıldız, KKTC'de sondaja başlanan ilk kuyunun önemine dikkat çekerek, "Petrol ve doğalgaz çıkmayabilir. Ama KKTC'nin bütün yeraltı haritasını ortaya çıkaracak bir çalışmadır." dedi. Petrol arama çalışması için gerekli malzemelerin 100 TIR ile taşındığını hatırlatan Yıldız, "Biz buraya çok önem veriyoruz.

Stratejik ve teknik gerekçeleri olduğu için önem veriyoruz." diye konuştu. Yıldız, Rumların Güney bölgede hak iddia ettiği 12 parselde ihaleye çıkma hazırlığını değerlendirerek, "Bölgede Rumların uluslararası hukuk açısından çalışmak istediği bölgelerle bizim KKTC ile aldığımız ruhsatlar çakışıyor. Çakışma aynı bölgelere denk gelebilir. Biz bunun gerginliğin aracı olmaksızın teknik çalışma olmasını temenni ederiz." dedi.

Yıldız, Rum şirketlerinin Türkiye aracılığı ile taşınması teklifleri olduğunu da belirterek, "Rum kesiminden bu projenin yapılmasına dönük bazı teklifler geldi. Ancak siyasî gelişmelerden arınmış teknik çalışmayı düşünmüyoruz." mesajı verdi. Yıldız, KKTC'de TPAO'nun petrol ve doğalgaz arama çalışmasıyla ilgili olarak, "Enerji kalemleri dünyada savaşın gerekçesi iken burada barışın gerekçesi olacaktır." değerlendirmesi yaptı. Sondaj çalışmalarının karada ve denizde sürdürüldüğünü belirten Yıldız, Karadeniz'de de çalışıldığını ancak, Akdeniz'de daha fazla çalışma yapıldığını söyledi.

Arama çalışmalarında denizde bir kuyuya 250-300 milyon doları bulan paraların ayrıldığı zamanların da olduğunu belirten Yıldız, "Karadeniz'den vazgeçmiyoruz, rotamızı Akdeniz'e çevirdik." diye konuştu. TPAO'nun arama çalışmalarındaki başarılarına da değinen Bakan Yıldız, "TPAO dünyada ilk 11'e giren derin deniz arama kabiliyetine kavuştu." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da sondaj çalışmasını KKTC'nin ekonomik sosyal ve siyasal haklarından vazgeçmediğinin göstergesi olarak yorumladı. Eroğlu, "Bu topraklar asırlardır Türk toprağıdır ve öyle kalacaktır. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Kimse de bizim toprağımızı gasbetmesin." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı Kıbrıs müzakereleri sürerken, petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamaması konusunda uyardığını ancak Hristofyas'ın bunu dinlemediğini; BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a Ada'da bulunacak doğalgaz ve petrolün komite kurarak bir anlaşmadan sonra iki halkın yararına kullanılması önerisinde bulunduğunu ancak Rum tarafının bunu da reddettiğini hatırlattı. Eroğlu, Hristofyas'ın vermeyi değil sadece almayı bildiğini söyledi.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, açılan bu kuyunun maliyetinin 10 milyon doları bulduğunu belirtti. Denizlerde 10 bin kilometrede 2 boyutlu, bin 500 kilometrede de 3 boyutlu sismik arama çalışma yapacaklarını dile getiren Uysal, tüm KKTC sondaj maliyetinin 400 milyon doları bulacağını kaydetti. Bunun 250-300 milyon dolarlık kısmının denizlerdeki aramayı içerdiğini de sözlerine ekledi.


Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,754 µs