En Sıcak Konular

MİT'ten casusluk dersi

27 Nisan 2012 09:28 tsi
MİT'ten casusluk dersi MİT artık yabancı istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerine karşı kamu ve özel kurumları da eğitiyor.

Bugüne kadar 200 kuruma 'casusluk' dersi verildi.

Kendine yeni bir vizyon çizen ve yeniden yapılanmaya giden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), sadece kendi personelini değil, stratejik gördüğü tüm kamu kurum ve kuruluşların personelini de ‘casusluk’ faaliyeti konusunda eğitiyor. MİT bugüne kadar 200 kuruma bu konuda brifing verdi. Brifinglerde istihbarat ajanlarının nasıl bilgi edindikleri ve buna karşı nelere dikkat edilmesi gerektiği işleniyor.

Hakan Fidan’ın 25 Mayıs 2010’da MİT Müsteşarı olarak atanmasının ardından kurumda yeni bir dönem de başladı. Kendine yeni bir vizyon çizen MİT, kamuyu ‘casusluk tedrisatı’ndan geçirmeye başladı.

MİT, yabancı istihbarat servislerinin Türkiye’ye karşı casusluk faaliyetlerini engellemek amacıyla özel bir program yürürlüğe koydu. Stratejik önemi bulunan kurum ve kuruluşların yöneticilerine ‘pasif karşı koyma’ eğitimi veren MİT, bürokratlara bir dizi öneride bulunuyor.

MİT’in brifing verdiği kurumlar arasında Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ASELSAN, Havelsan, TAİ, BOTAŞ ve TPAO da bulunuyor. Son dönemde verilen brifinglerle birlikte kurum sayısının 200’e ulaştığı ifade edildi.
 
Brifingleri İKK veriyor

İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Başkanlığı MİT içinde, yabancı devletlerin istihbarat servislerinin ülke içinde yürüttüğü bilgi toplama, ajitasyon, dezenfermasyon ve yönlendirme çalışmalarını tespit etmek ve karşı koymakla görevli olan birim.

Kamu ve özel sektördeki stratejik önemi sahip kurum, kuruluş ve kişilere yönelik yabancı istihbarat servislerinin çalışmalarının engellenmesi, tehdidi önleyici tedbirler alınması, bu yönde yöneticilerin ve kurumların ‘pasif karşı koyma’ konusunda bilinçlendirilmesi de İKK Başkanlığı’nın görevleri arasında yer alıyor.

Adım adım temel eğitim

* Ortam dinlemesi en yaygını. Özellikle, otel gibi sizden önce kimlerin konakladığını bilmediğiniz yerlerde dinlenme riski daha yüksek.

* Yabancı ülkelerin büyükelçiliklerinde çalışan kişilere ve bu büyükelçiliklerle samimi ilişkileri olan herkese karşı dikkatli olun. Gönül ilişkilerinden özellikle kaçının.

* Önemli belgelerin fotokopisini asla çekmeyin. Özellikle yeni nesil fotokopi makinelerinin görüntüyü hafızalarına kaydettiği unutulmamalı.

* Yurtdışına göreve çıkan Türk vatandaşları istihbarat servislerinin açık hedefi haline geliyor. Sakın stratejik toplantılarınızı otel gibi kamuya açık alanlarda düzenlemeyin.

* Dinlemede en popüler cihaz cep telefonları. Cep, gönderilen basit bir SMS ile dinleme cihazına dönüşebilir. Kapalı olması bile engel değil.

* Hediye cep ve bilgisayar almayın. Eğer ‘nezaketen’ kabul etmeniz gerekiyorsa kullanmayın. Verenden şüphe duyuyorsanız cihazlara dışarıdan müdahale edilip edilmediğini kontrol ettirin.

* Bilgisayarınızı tamir için verdiğiniz servisleri iyi seçin. Dizüstü bilgisayar ve hard disk gibi bilgi depoladığınız cihazları yanınızdan ayırmayın, mümkünse kilit altında tutun ve kargoya vermeyin.

* İnternet bağlantısı olması riski arttırır. Bilgisayarda yazılan yazılar silinse bile gerçekte silinmez. Geri dönüşüm programları ile geri getirmek mümkün.

radikal



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,075 µs