En Sıcak Konular

Haberal düzenlemesi Meclis'ten geçti

27 Nisan 2012 08:09 tsi
Haberal düzenlemesi Meclis'ten geçti
Kamuoyunda ''Haberal'' teklifi olarak bilinen, tutuklunun hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kamuoyunda ''Haberal'' teklifi olarak bilinen ve tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda, kabul edilerek yasalaştı.
 
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye; jandarma refakatinde, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek.
 
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler dışındaki hükümlü, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşinin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için de yol süresi dışında 1 güne kadar izin alabilecek.
 
İzin, hasta olan her kişi için bir defa verilecek.
 
-Hükümlü ve tutuklu yurtdışına çıkamayacak-
 
Hükümlü, izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde, cezaevinin olmaması durumunda ise kolluk tarafından güvenli görülen yerde kalacak. Hükümlünün hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek.
 
Hükümlü için getirilen hasta ziyareti izni, tutuklu için de uygulanacak. Buna göre, tutukluya; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak ağır hasta olduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi durumunda, soruşturmanın güvenliği bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla, jandarma refakatinde yol süresi dışında, hasta ziyareti için 1 güne kadar izin verilebilecek. Tutukluya, her bir ağır hasta yakını için bir defa izin verilecek.
 
Tutuklu da hükümlü gibi izin süresi içinde gece konaklaması gerekirse bulunduğu yerdeki cezaevinde, cezaevinin olmaması durumunda ise kolluk tarafından güvenli görülen yerde kalacak. Tutukluya, hasta ziyareti için yurtdışına çıkmasına izin verilmeyecek.
 
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler, bu düzenlemeden yararlanamayacak.
 
-Avukat yasağına ilişkin madde çıkartıldı-
 
Teklifin birinci maddesinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın düzenlemeden yararlanmamasını öngören madde, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergeyle teklif metninden çıkartıldı.
 
Önergenin gerekçesinde, ''Meşru amaca yönelik kullanılan yöntem ile ulaşılması istenen amaç arasındaki makul orantısallık bağının gerekliliği ve hakkın özünü kullanılamaz hale getiren normatif düzenlemelerin özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM mevzuatına ve hukukun genel ilkelerine uygunluğunun sağlanmasını teminen, teklifin birinci maddesinin kapsamlı biçimde değerlendirmek üzere metinden çıkarılmasının uygun olacağı öngörülmüştür'' denildi.
 
Kanundan çıkartılan maddede, hükümlünün, görüştüğü kişiler aracığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği konusunda somut olguların tespiti halinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hakiminin kararıyla, avukat ve diğer kişilerle görüşmesi 6 aya kadar sınırlandırılması öngörülüyordu.
 
-''Daha kapsamlı değerlendirilecek''-
 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin maddeler üzerindeki sorularını yanıtladı. Ergin, ''terör örgütü elebaşı Öcalan'ın, avukatlarıyla görüşmesine sınırlama getiren'' maddenin, daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmek üzere çekildiğini söyledi.
 
Bakan Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının önerge verilmesinde etkisi olduğunu düşünmediğini ifade etti.
 
Kadın tutukluların sevki sırasında askerlerin muayeneye katıldıklarının ifade edildiğini anımsatan Ergin, ''Bizim 'üçlü protokol' dediğimiz, Sağlık, İçişleri ve Adalet bakanlıklarıyla imzalanan protokol ile konuya ilişkin yakın tarihte değişiklik yaptık. Bu protokol, güvenlik görevlilerinin, muayenelerde bulunamayacağına dair hüküm içeriyor. Bir tek istisnası var; doktor güvenlik endişesi yaşaması halinde ve talep etmesi durumunda güvenlik görevlisi içeride olabilir'' diye konuştu.
 
Pozantı'daki cezaevinden Sincan'da bulunan cezaevine nakledilen çocuklara ilişkin bir soruyu yanıtlarken Ergin, ''Çocukların, söz konusu olayların yaşandığı o cezaevinin tabelasının altında girip çıkmalarını istemedik. Bunun çocukların ruh sağlıkları ve gelecekleri için sakıncalı olduğunu düşündük'' dedi.

aa

Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,166 µs