En Sıcak Konular

Libya'da aslan payını Türkiye'ye

26 Nisan 2012 16:50 tsi
Libya Başkonsolosu Tarek El Azhari, Libya'da 2,5 yıl içinde 19 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirterek, "Bu yatırımlardan aslan payını Türkiye alacak." dedi. Azhari, iç karışıklıklarda Libya'yı terk eden Türk işadamlarının da geri dönmesinden



Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde 'Libya İnşaat, Gıda ve Sağlık Sektörleri İşbirliği Toplantısı' düzenlendi. ATSO'da gerçekleştirilen toplantıya Libya Başkonsolosu Tarek El Azhari, Türkiye-Libya Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Temsilcisi Haluk Atasoy, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Vücudi Özen, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaaddin Özyürek ve işadamları katıldı.

Toplantıda konuşan Tarek El Azhari, Libya'da yaşanan süreçte Türk işadamlarının hem insani hem de ekonomik açıdan büyük rol oynadığını söyledi. Geçiş sürecinde Türk şirketlerin Libya'da önceden olduğu gibi büyük işler yapmaya başladığını belirten Azhari, "Libya'da savaş sırasında yaralananlara karşı en büyük sağlık desteği Türkiye'den geldi. Türk hükümeti Libya'da toplam 500 milyon dolar değerinde 20 hastane yapımı için söz verdi. Arap Türk Bankası'nın 240 milyon TL olan sermayesi de 600 milyon TL'ye yükseltildi." diye konuştu.

Libya'da güvenlik açısından herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Azhari, şunları kaydetti: "Savaştan önce Libya'da 150'ye yakın Türk firması faaliyet gösteriyordu. Ancak savaş nedeniyle bazı aksamalar oldu. Yeni Libya hükümeti bu firmaların geri dönmesini ve başladıkları işleri bitirmelerini umuyor. Artık Libya'da emniyet açısından bir sorun yok."

LİBYALILAR, TÜRK ÜRÜNLERİNİ GÖZÜ KAPALI ALIYOR

Türkiye-Libya Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Temsilcisi Haluk Atasoy da Libya'da inşaat sektörünün önünün açık olduğuna dikkat çekti. Savaş nedeniyle hastane ve konutların çok zarar gördüğünü dile getiren Atasoy, "Hiçbiri oturulacak durumda değil. Yeniden hastane ve kamu binaların yapılması söz konusu. En son aldığımız istihbarata göre, Libya'nın acilen demir çelik, cam, çimento ve seramik gibi inşaat malzemelerine büyük ihtiyacı var." diye konuştu.

Libya'dan gelen yaralı askerlerle ilgili de çalışma yaptıklarını kaydeden Atasoy, şöyle devam etti: "İstanbul'da yüksek fiyatlara ve otellerde ikamet ediyorlar ve hastanelerde tedavi oluyorlardı. Sezon sonunda bu Libyalı kardeşlerimizin Antalya'ya getirilmelerini talep ettik. Komite ve konsolosluk yetkilileri Antalya'da gelip hastaneleri ve otelleri inceledi. Fiyatları gördüler ve Antalya'ya karar verdiler. Bunun üzerine Zintan bölgesinden 3 bin 500 civarında yaralı grubu Antalya'ya getirildi. Yaralı Libyalıların Antalya'ya gelmesi sağlık turizmine de katkı sağlayacak."

Atasoy, Libya'da gıda maddelerine de büyük talep olduğu bilgisini verdi. Özellikle kutu sütlerin büyük rağbet gördüğünü dile getiren Atasoy, "Öyle ki, bu sütler yok satıyor. Türk malı olduktan sonra Libyalılar gözü kapalı satın alıyor. Ancak Libyalı tüketiciler bilinçli. Dolayısıyla gıda maddesi ihracatı yapacak firmalar gönderecekleri ürünlere dikkat etsin." şeklinde konuştu.

LİBYA'DAN GELEN YARALI SAYISI 20 BİNE ULAŞACAK

Türkiye'deki Libyalı hastalardan sorumlu Libya Devlet yetkilisi Ez Eldeen Maliha, Türk hastanelerini Libya'da şube açmaya çağırdı. Savaş sırasında Libya'da 85 bin kişinin fiziki yaralanma ve travmatik etkiye maruz kaldığını dile getiren Maliha, "Bu hastaların tedavi sürecinde Türkiye önemli rol üstlendi. Bugüne kadar Türkiye'ye 13 bin hasta geldi. Bunlardan 7 binin tedavisi tamamlanarak geri döndü. Yıl sonuna kadar Libya'dan gelecek hasta sayısı 20 bine ulaşacak. Bu hastalar başta Antalya olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Bursa, Adana ve Eskişehir'de tedavileri gerçekleşecek." bilgisini aktardı.

(CİHAN)

Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs