En Sıcak Konular

Çernobil'e uzay çatısı yapılıyor

26 Nisan 2012 15:27 tsi
Çernobil faciasının üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, tehlike kaynağı olan nükleer santralin üzerinin örtülmesi çalışmaları devam ediyor.



Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, santralin üzerini kapatacak, 935 milyon Euro değerindeki uzay çatı sisteminin temel atma törenine katıldı. Ukrayna'nın üst düzey devlet erkânının katıldığı temel atma töreninde Yanukoviç ,21 ülkenin büyükelçisi ile birlikte butona basarak koruma kalkanının inşaatına başlattı.

Fransız şirketi Novarka konsorsiyum tarafından yapılacak çatının temel atma törenine; ABD, Japonya, Çin, Macaristan, Polonya, Rusya, Fransa, İtalya ve Kazakistan gibi Çernobil fonuna destek veren ülkelerin büyükelçileri iştirak etti. Türkiye'nin maddi yardımda bulunduğu projeye Kiev Büyükelçiliği Birinci Müsteşar Şule Gürel katıldı.

Yanukoviç konuşmasında, Çernobil nükleer santralinin kemerle kapatılmasının çevreyi güvenliğe alacağını söyledi. Yanukoviç; "Biz dönüşümü belirleyici tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz. Bu proje kendi ölçeğinde dünyada eşi görülmemiş bir tasarım. Bu projenin başarıyla uygulanması halinde atmosfere radyasyon sızması imkânsız hale gelecek ve tüm çevresinin güvenliğini garanti edebileceğiz." dedi. Proje ile yüksek beklentilerinin olduğunu ifade Yanukoviç, projenin hayata geçirilmesinde payı olanlara teşekkür etti.

17 Eylül 2007'de Çernobil Nükleer Santrali'nin üzerinin uzay çatı sistemi ile kapatılması için Fransız Novarka şirketi ile Ukrayna'nın Çernobil kazasının sonuçlarının ortadan kaldırılması ile ilgili devlet kurumu arasında anlaşma imzalanmıştı. 5 yıl içerisinde tamamlanması beklenen 108 metre yüksekliğindeki çatı projesinin genişliği 257 metre uzunluğu ise 150 metre olacak.

Çernobil'den 100 yıl radyasyon sızıntısını önleyecek projenin maliyetinin bir milyar Euro'nun üzerinde olması bekleniyor. Çernobil faciasının sonuçlarının bertaraf edilmesinin Ukrayna'ya faturası 12 milyar doların üzerinde oldu.

ÇERNOBİL'E RAĞMEN NÜKLEER SANTRALLER ÇALIŞIYOR

100 yılın felaketi olarak adlandırılan Çernobil faciasına rağmen Ukrayna sahip olduğu nükleer reaktör sayısı bakımından dünyada 10. sırada bulunuyor.

Ukrayna'da faaliyetteki; Zaporojskaya, Rovenskaya, Hmelnitskaya ve Yujnoukrainskaya nükleer elektrik santraline ek yeni santraller yapayı planlıyor.

Söz konusu 4 santralde toplam 15 tane reaktör çalışır vaziyette. Çernobil faciasından sonra bölgedeki 3 reaktör durdurulmuştu. Nükleer santrallerde üretilen elektrik ile ülkenin elektrik enerji ihtiyacının yarısına yakını karşılanıyor.

(CİHAN)

Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,464 µs