En Sıcak Konular

'Rüşvetle mücadelede başarılı olamadım'

26 Nisan 2012 13:25 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev devlet televizyonlarında canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başkan olarak katıldığı son canlı yayın programında Medvedev, rüşvetle mücadele konusunda yoğun çalışma yaptığını, ancak çok az sonuç alabildiğini söyledi.

"Samimi söylemek gerekirse, devlet görevlileri bir şirket gibi. Kendi işlerine müdahale edilmesini istemiyor. Rusya'nın yüzyıllardır var olan rüşvet sorunu bir alışkanlık ve anlayış sorunu" tespitinde bulunan Rusya liderine göre, mücadele anlayış zemininde yapılmalı.

7 Mayıs'ta koltuğunu Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e devretmeye hazırlanan Medvedev, daha önce de rüşvetle mücadelede başarılı olamadığını itiraf etmişti. Uluslar arası rüşvet ve yolsuzluk endeksinde 150. sırada bulunan Rusya'da dönen yıllık rüşvet rakamı farklı tahminlere göre 30-100 milyar dolar arasında değişiyor.

RUS HALKI KENDİNİ ÖZGÜR HİSSEDİYOR

Kendi başkanlığı döneminde sivil haklar açısından önemli ilerlemeler kaydedildiğini savunan Rusya lideri, "Rus halkı kendini daha özgür hissediyor" dedi. Medvedev seçim sürecinde sokaklarda yaşanan gösterileri de buna örnek gösterdi.

HODORKOVSKİ'YE AF İÇİN, TALEP OLMALI

Vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlarından hapiste tutulan ünlü oligark Mihail Hodorkovski'nin devlet başkanı olarak af kapsamına almasının mümkün olmadığını açıklayan Medvedev gerekçesini anlattı: "Öncelikle af için başvuru olması gerekiyor. Devlet başkanı Anayasanın dışında hareket edemez. Af ancak mahkumun istemesi durumunda gerçekleşir. Bir kişi haklı olduğunu ispat etmeye çalışırken başkan onu affederse, o zaman vatandaşın yargılanıp temize çıkma hakkını ihlal etmiş olur."

"HER ŞİKAYETTE BAKAN DEĞİŞİRSE, İSTİKRAR OLMAZ"

Polisin karıştığı skandallarda son dönemde artış yaşanmasının ardından İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev'in görevden alınıp alınmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Medvedev, bakanlık bünyesinde yapılan yanlışlıklardan bakanın da doğrudan sorumlu olduğunu hatırlattı. Bununla birlikte her altında yapılan hatada bakanı görevden almanın yanlış olduğunu kaydeden Medvedev, "Bu durum bakanın görevden alınmasını gerektirmeyebilir. O zaman sağlıklı çalışacak ekip oluşturamayız. Sistem çöker" dedi.

"BÖLGE VALİLERİNİN YARISINI DEĞİŞTİRDİM"

Bölgelerde görev yapan yöneticilerin yarısında değişiklik yaptığını ifade eden Medvedev, 4 yıllık bir süre için bunun önemli bir oran olduğunu söyledi. Yerel yöneticilerin halk tarafından seçilmesini sağlayacak yeni yasa ile ilgili çalışmalar Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da devam ediyor.

(CİHAN)

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,039 µs