En Sıcak Konular

Ergenekon’un güvenlik örtüsü

26 Nisan 2012 08:13 tsi
Ergenekon’un güvenlik örtüsü Mahkeme OYAK iddianamesini kabul etti. Ergenekon’un kirli yapılanmasının nerelere uzandığı bir kez daha gözler önüne serildi.

Danıştay saldırısına ilişkin kamera görüntülerini silerek delilleri kararttıkları gerekçesiyle OYAK Güvenlik personeli 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Aralarında OYAK Güvenlik eski Genel Müdürü Orhan Çoban’ın da aralarında olduğu 6 tutuklu sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
 
CİHAZ SAĞLAM ÇIKTI

OYAK iddianamesinde birbirinden ilginç detaylar yer aldı. Ergenekon davası kapsamında Danıştay saldırısına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevlendirdiği bilirkişi tarafından hazırlanan rapora iddianamede yer verildi. Raporda, saldırının gerçekleşmesinden bir gün önce OYAK Güvenlik tarafından arıza nedeniyle söküldüğü belirtilen hard disklerde herhangi bir arızanın bulunmadığı belirtildi. Danıştay üyelerine 17 Mayıs 2006’da silahlı saldırı gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın keşif çalışması yaptığı 16 Mayıs 2006 tarihine ait görüntü kayıtlarının OYAK Güvenlik görevlilerince bilinçli olarak geri döndürülemez bir şekilde silindiği vurgulandı.
 
İddianamede, 15 Nisan 2006 ile 16 Mayıs 2006 tarihleri arasında 3654 adet kaydın silindiği ifade edildi. Silinen kayıtlardan bazısının kurtarılabildiği belirtilirken, kurtarılan kayıtlardan 13 adedinin de Alparslan Arslan’ın keşif çalışması yaptığı 16 Mayıs 2006 tarihine ait olduğu belirtildi. Görüntülerin bulunduğu hard disk içerisinde bazı dosyaların silinme tarihinin yıl, ay ve gün bölümünde 0000.00.00, silme zamanının saat, dakika ve salise bölümünde ise 00.00.00 olduğunun tespit edildiği belirtilerek, bu işlemin de silme tarihlerini saklamaya yönelik bilinçli bir silme olabileceğine dikkat çekildi.
 
Güvenliğin derin yöneticileri
 
OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri AŞ’nin eski Genel Müdürü Orhan Çoban ile yardımcısı Tarık Özyılmaz’ın dikkat çeken özgeçmişlerine de iddianamede yer verildi. Emekli albay olan her iki ismin de Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yaptıklarına dikkat çekildi. Orhan Çoban’ın 1995’te Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan kurmay albay olarak ayrılarak MİT’e geçtiği belirtildi. 1999’a kadar MİT’te Özel Faaliyetler Daire Başkanı olarak görev yaptığı ifade edilen Çoban’ın 2000 yılının Kasım ayında OYAK Güvenlik Şirketi kurulurken de başında bulunduğu kaydedildi.
 
GÜÇLÜ BİR ALBAY

Çoban’la ilgili en ilginç bilgileri ise 10 Şubat 2009’da İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde ifadesi alınan emekli asker Zahit Engin verdi. Engin’in iddianameye giren ifadesinde Çoban’la ilgili şu bilgiler yer aldı: Ankara ilinde görev yaptığım yıllarda, Genelkurmay içerisinde, emekli asker ağırlıklı ve geneli Özel Kuvvetler mensubu şüphelilerden oluşan Ergenekon’un varlığından bahsedilirdi. Ergenekon genelde özel harpçilerden oluşurdu. Danıştay olayında binanın güvenliğini OYAK Güvenlik yerine getiriyordu.
 
OYAK Güvenlik’in başında eski özel harpçi Kurmay Albay Orhan Çoban vardı. O zaman Danıştay olayını dinci bir örgüt tarafından yapılmadığını anladım. Olayı gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın Ergenekon örgütü ile ilişkilerinin ortaya çıkması da benim düşüncemi doğruladı. Kamuoyunda Yeşil olarak bilinenMahmut Yıldırım ile yaptığım görüşmede, Orhan Çoban’ın güçlü bir albay olduğundan bahsederdi. Bu nedenle Danıştay Saldırısı’nda Orhan Çoban’ın güvenlik şirketinin içinde olduğunu öğrenince bu olayın arkasında Ergenekon’un olduğunu düşündüm.
 
REFERANS OLDU

Emekli Albay Tarık Özyılmaz da emniyette alınan ifadesinde, “Orhan Çoban’ın referansıyla OYAK’ta işe başladım. OYAK Güvenlik’in kuruluş aşamasında yöneticiler, başvuranlar arasında Orhan Çoban’ın seçtiği kişilerden belirlendi” dedi. Özyılmaz’la ilgili iddianamede yer verilen bir başka ayrıntı da OYAK Güvenlik’ten bir süreliğine ayrılıp çalıştığı Atlas Güvenlik şirketiyle ilgili oldu. Özyılmaz’ın çalıştığı Atlas Güvenlik, Amirallere suikast davasının sanığı Teğmen Tarık Ayabakan’dan ele geçirilen ‘Nisan Bülteni’ isimli belgede “Doğu Perinçek Başkanımızın emirleri” başlıklı bölümde “Atlas güvenlik, E.A. ve diğer emekliler, hainleri bulmada aktif kullanılsın” şeklinde yer almıştı.
 
İnanılmaz bağlantılar
 

İddianamede OYAK Güvenlik’in Ergenekon’un amaçlarına hizmet ettiği öne sürüldü. Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Ümit Oğuztan, M. Şener Eruygur, Ufuk Akkaya ve Tuncay Özkan’dan ele geçirilen “SECURITY A.Ş. ULUSLAR ARASI GÜVENLİK ŞİRKETİ PROJESİ İSTANBUL/ 26 HAZİRAN 2000” isimli belge iddianamede detaylıca anlatıldı.
 
ÖRTÜ GÖREVİ ÜSTLENECEK
 

İddianamede belgenin içeriğine ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Güvenlik şirketlerinin istihbarat örgütleri için çok önemli olduğu, oluşturulacak güvenlik şirketinin istihbarat görevlerinde yer alarak uzmanlaşmış emekli bir kurmay albayın başkanlığında kurulması gerektiği ve tüm personelin yalnızca emekli istihbarat subaylarından oluşturulması gerektiği, bu şirket bünyesinde kesinlikle emekli emniyet mensuplarının yer almaması gerektiği, böylece örtülü bir biçimde yepyeni bir yapılanma ile güçlü bir istihbarat biriminin oluşturulacağı, bu istihbarat biriminin doğal olarak operasyonal hizmetlerin sorumluluk ve yükümlülüğünü de üstlenebilecek yeterlilikte olacağı,
 
Özel Güvenlik Şirketi olarak faaliyet gösterecek olan bu şirketin operasyonel girişimlerin deşifre olması halinde olumlu bir örtü görevi üstleneceğinin de çok açık olacağı, kurulması planlanan güvenlik şirketinin anonimşirket olarak faaliyete geçeceği, kurulacak güvenlik şirketiyle hemgelir elde edileceği, hemde istihbarat verilerinin toplanacağı, gereğinde ise operasyonel faaliyetler sürdürebileceği belirtilmiştir.”
 
ÇİZİLEN PROFİLLE AYNI

Savcılık belgedeki bilgiler ve şüphelilerden Serkan Akyıldız’ın ifadeleri doğrultusunda Security AŞ isimli belgede belirtilen yapının OYAK SGS şirketinde bulunduğunu dikkat çekti. İddianamede şöyle denildi: “ETÖ sanıklarından ele geçirilen “SECURITY A.Ş. PROJESİ” adlı dokümanda belirtilen bilgilerdeki güvenlik şirketlerine yönelik değerlendirmeler ve bu şirketlerde görev alacak şahıslara yönelik çizilen profilin şüpheli Orhan Çoban ile örtüştüğü, Danıştay saldırısıyla bu binada kurulu bulunan OYAK SGS’ye ait kameraların kayıt yapamaz hale getirilmesi ve delillerin tamamen yok edilmesinin Ergenekon Terör Örgütü’nün amaçlarına ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla yapıldığı kanaatine varılmıştır.”
 
bugün

Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,074 µs