En Sıcak Konular

Libya'da hükümet-UGK gerginliği

25 Nisan 2012 23:07 tsi
Libya'da geçici hükümetin Başbakanı Abdürrahim El Kib, Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) bazı üyelerinin hükümetin çalışmalarını ve yaklaşan seçimleri engellemek için karalama kampanyası yürüttüğünü ileri sürerek 19 Haziran'da yapılması planlanan seçimler

Başbakan El Kib, başkent Trablus'ta sözcüsü Nasır el Mana'nın basın toplantısı yapması beklenirken, bizzat gelerek gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

El Kib, hükümetinin 5 aydır görevde bulunduğunu hatırlatarak, çok kısa zaman içinde bir devlet kurmak için neler yaptıklarını ve bu sırada ülkeyi normale döndürmek için ne tür ilerlemeler kaydettiklerini anlattı.

Ancak 5 ay içinde hükümetin yaptıklarına rağmen bazı UGK üyelerinin kendilerine karşı medyada acımasız bir karalama kampanyası yürüttüğünü savunan El Kib, UGK ve hükümetin birbirini tamamlayıcı kurumlar olması gerektiğini söyledi. El Kib, hükümetinin bu süre zarfında UGK tarafından güvensizlik oylaması tehdidiyle karşılaştığını kaydederek, ''Bütün bunlar hükümetimizin çalışmalarını ve seçimlerin zamanında yapılması için gösterilen gayreti engellemeye çalışan çabalardı'' dedi.

''Devrimin yapılma amacı bu ülkede bir anayasa yapmak ve seçimlere gitmekti'' diye konuşan El Kib, seçimlerin belirlenen zamanda yapılmasının hem hükümet hem UGK hem de sivil toplum kuruluşları için esas hedef olması gerektiğinin altını çizdi.

Başbakan El Kib'in hükümeti, bazı çevreler tarafından ülkede zayıf bir yönetim sergilemekle asayişi sağlayamamakla ve ülkenin parasını boşa harcamakla eleştiriliyordu. Hükümetin bazı bakanlarının çalışmalarının UGK tarafından değerlendirildiği ve bu bakanların görevden alınacağı iddia edilmişti.

UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil ise daha önce yaptığı açıklamada, kabinede bir değişiklik öngörmediğini, bazı bakanların görevden alınması durumunda yenilerinin tam olarak iş başına geçmelerinin bir ayı bulacağını söylemişti.

Libya'da 19 Haziran'da seçimlerin yapılması planlanıyor. Seçimlerle oluşturulacak kurucu meclis, yeni anayasayı hazırlayacak. 200 sandalyeli mecliste 120 sandalye bağımsız adaylar, 80 sandalye ise siyasi partiler için ayrıldı.

-Seçime 2 ay kala siyasi partiler yasası çıkarıldı-

Bu arada UGK, seçimlere zemin hazırlayacak siyasi partilerin kurulmasını düzenleyen yasayı kabul etti. UGK'nın dün kabul ettiği yasaya göre Libya'da din, aşiret, bölge ve etnik temele dayanan siyasi partilerin kurulması mümkün olmayacak. Yeni yasayla, siyasi partilerin başka bir ülkede faaliyet gösteren bir partinin uzantısı olması ve ülke dışından finansal destek almasının da önü kapatıldı.

Libya'da Kaddafi döneminde siyasi parti kurulması yasaktı. Dolayısıyla ülkede bir siyasi partiler yasası da bulunmuyordu. Ancak buna rağmen, ülkede çok sayıda siyasi parti kurulmuştu. Kurulan irili ufaklı siyasi parti sayısının 50'den fazla olduğu belirtiliyor. Partilerin neredeyse tamamı, Libya'nın Müslüman bir ülke olduğuna vurgu yapıyor.

Bazı partiler ise yasa metnini görmediklerini ancak ''din temelinde siyasi parti kurulamaz'' şeklindeki ifadenin tam olarak ne anlama geldiğinin açıklanmasını istiyor. Etnik ve bölgesel temelde parti kurulmasının engellenmesiyle de, ülkede bir süredir dile getirilen, özellikle doğudaki Bingazi kenti çevresinden yükselen ''federalizm'' taleplerinin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

zaman


Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,708 µs