En Sıcak Konular

'Arabuluculuk' Komisyon'dan geçti

25 Nisan 2012 19:32 tsi
TBMM Adalet Komisyonu'nda, hukuk uyuşmazlıklarının ''arabuluculuk'' yoluyla çözümünü düzenleyen kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Tasarının bugünkü görüşmelerinde, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, zaman zaman gerginleşen ortamı yumuşatmak için ''özlü sözler'' söyledi ve espriler yaptı.
 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirirken, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Öztürk, İyimaya'nın kendisine yönelik sözleri üzerine, ''Sana güveniyorum güvenmesine de yukarıda Başbakan var'' dedi.
 
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, tasarıya bütün baroların karşı çıktığını öne sürerek, taraflar arasında sorunu çözmenin bir çok yöntemi olduğunu, ancak arabuluculuğun bu yöntemler arasında yer alamayacağını söyledi.
 
-''Hızlı yargı, hızlandırılmış yargı''-
 
Düzenlemenin yargının iş yükünü azaltacağının söylendiğini belirten Kocasakal, ''(Ne olursa olsun sorunu çözelim) deniyor. Hızlı trenle hızlandırılmış tren arasında ne farka varsa, hızlı yargı ile hızlandırılmış yargı arasında aynı fark vardır. Hızlı yargı iyidir ancak hızlandırılmış yargı iyi değildir'' diye konuştu.
 
Kocasakal, arabuluculuğun dünyadaki örneklerinin incelendiğini ifade ederek, ''Oraların sistemi bizimle aynı mıdır, oralarda cemaatler var mıdır? Bunlara bakmak lazım. Tasarı böyle geçerse, güneydoğuda mahkemeye gidecek bir tek kişiyi bile zor bulursunuz. Terör örgütünün yaptığı yargılamalar altyapıya kavuşur'' diye konuştu.
 
''Daha yargının bağımsızlığını sağlayamamışken, arabulucunun bağımsızlığını nasıl sağlayacağız? Başına silah dayayıp mahkemeye götüremez ama arabulucuya götürürse ne olacak?'' diyen Kocasakal, tasarıyla yeni bir mesleğin ortaya çıktığını belirtti.
 
-''Dostane çözüm yöntemleri diyelim''-
 
Tasarıyı hazırlayan Bilim Konseyi'nin Başkanı, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, tasarının bazı milletvekillerince çok fazla eleştirilmesi üzerine, ''Buna o zaman alternatif çözüm yöntemleri yerine, 'dostane çözüm yöntemleri' diyelim'' dedi.
 
Tasarıyla getirilen düzenlemeleri korkulacak bir şey gibi algılayıp öyle gösterenler olduğunu ifade eden Pekcanıtez, şöyle konuştu:
 
''Arabulucunun hukukçu olması gerektiği söyleniyor. Arabuluculuk faaliyetini sürdürecek kişinin sadece hukuki bilgileriyle taraflara yardımcı olması yetmez. Avukat sadece hukuki bilgileriyle bu sorunu çözemez. Tarafların davranışlarını hareketlerini, nasıl oturup kalktıklarını, psikolojik durumunu da bilmesi gerekir ki başarılı olsun. Mesela Almanya'da gördüm, arabulucu, kadını bir tarafa, erkeği diğer tarafa oturtuyor. Şekeri birinin yanına sütü de diğerinin yanına koyuyor. Niye? Çünkü birbirlerine şeker ile sütü versinler diye.
 
Tahkimin tartışıldığı dönemlerde 'Tahkim geliyor, ülke satılıyor, istila edilecek' deniliyordu. Ben aksini savunduğumda ise 'hocam sen çocuksun ileride ne olacağını görürsün' dediler. Aradan 11 yıl geçti, tahkim nedeniyle Türkiye'nin başına gelen olumsuz bir durum duydunuz mu? Eleştirilerin haklı tarafları vardır ama ne olursunuz korkulara kapılarak bu fırsata kaçırmayalım. 150 yıldır tahkime sahip olan ülkeler var ama hiç bir sorun yaşamıyorlar. İngiliz arabulucu Bolu'ya geldi, 200 milyon dolarlık işin parasını cebine koydu gitti.
 
Çok kısa sürede bir şey beklememek lazım. Uzun vadeli bir konu, 30-40 yıl sonra faydalarını göreceğiz. Düzenleme yarın yürürlüğe girdiği zaman kimse hemen bir şey beklemesin, aslında bize çok da uygun bir düzenleme değil. Çünkü biz de yasa çıktıktan sonra iş bitiyor. Yasa çıkarmak yetmiyor, yasayı uygulayabilmek lazım. Yasa çıkmadan, düzenleme uygulanmadan korkularımız gitmeyecek. Bunun tek çözümü, uygulamaya koyduğumuz zaman hataları ve eksiklikleri görmek.''
 
-''Buraya Uşak'ı da eklemek lazım''-
 
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, tasarıyı hazırlayan öğretim üyelerinin yarın olmayacağını belirterek, verdikleri önergelerin bugün görüşülmesi için ısrar edince, Ahmet İyimaya'nın, ''Arapların Kafkaslara yönelik bir atasözü vardır. Atasözü şöyle: - Önce Arapçasını sonra Türkçesini söyleyerek -'Gürcü ve Laz'a itiraz vaciptir.' Buraya Uşak'ı da eklemek lazım'' sözleri salonda bulunanları güldürdü.
 
Toplantıda, daha sonra CHP'nin verdiği bazı önergeler okundu.
 
Komisyon Başkanı İyimaya, yarın saat 10.30'da devam etmek üzere toplantıyı bitirdi.

aa


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs