En Sıcak Konular

Erdoğan El Cezire'ye konuştu

25 Nisan 2012 18:34 tsi
Erdoğan El Cezire'ye konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyaretinde El Cezire spikerlerinden Muhammed Krişan'ın sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Suriye ve Suriye halkına asla düşman değiliz. Şu anda biz, Beşşar Esed'in yaptıklarını kabul etmiyoruz ve Beşşar Esed'in yaptıklarına düşmanız" dedi. Erdoğan, "Biz Suriye'deki muhalif güçlere hiçbir zaman uzak durmayacağız" diye konştu.
     
Erdoğan, Katar'a ziyaretinde El Cezire televizyonuna verdiği ve bu akşam yayınlanan mülakatta, Suriye'deki durumun Türkiye'yi de "ciddi manada endişelendirdiğini" söyledi.

El Cezire spikerlerinden Muhammed Krişan'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye'den komşu ülkelere sığınanların arttığına, Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısının da 25 bini aştığına dikkati çekti.

Erdoğan, "Bu, Suriye ile 910 kilometre sınırı olan Türkiye başta olmak üzere bütün bölgeyi olumsuz etkiliyor. Bunun için sadece bölge ülkeleri olarak değil BM olarak, Arap Ligi olarak, İslam Konferansı Örgütü olarak hep birlikte bu işi sahiplenmek, bu işe müdahil olmak durumundayız. Şu anda bunun çalışmalarını hep birlikte bölge ülkeleri olarak yapıyoruz. Temennim odur ki kısa sürede netice alalım" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Şam yönetiminin Türkiye'nin reform çağrılarına uzun süre kulak tıkadığını, bunun neticesinde ülkenin içine sürüklendiği kaosun uluslararası bir sorun haline dönüştüğünü söyledi.

Suriye'deki soruna çözüm bulma amacıyla İstanbul'da Suriye'nin Dostları Zirvesi düzenlendiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu zirvede çok ciddi kararlar alındı. İstanbul'da bulunan Ulusal Geçiş Konseyi, Suriye ile ilgili, yetkili bir organ olarak kabul edildi ve bu çalışmalar şimdi yoğun bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

"Böyle bir rejimi kabul etmek bir defa mümkün değildir"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Suriyelilere kapılarını kapatmasının asla söz konusu olmayacağını da belirterek, "Biz Suriye'deki muhalif güçlere hiçbir zaman uzak durmayacağız, onların yanında olacağız. Biz kapımızı kapatmayacağız. Suriye'den şu ana kadar 25 bin'i aşan kardeşimiz geldi, ne kadar gelirse alacağız" dedi.

Erdoğan, "Temennim odur ki en yakın zamanda tekrar kendi topraklarına, kendi memleketlerine dönme imkanını da hazırlayalım. Biz tüm bölgedeki dostlarla, bölge ülkeleriyle bu kanın, bu ölümün durması için elimizden geleni yapmak durumundayız, yapacağız. Bu hem insani görevimizdir hem İslami görevimizdir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki yetkililerin ve medya organlarının Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ı "Suriye'ye düşmanlık" ile suçlamalarını da "çelişki" olarak niteledi. Başbakan Erdoğan bu üç ülkenin yetkililerinin de yakın zamana kadar Şam ile iyi ilişkiler içerisinde olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Şimdi nasıl oldu da bu üç ülke Suriye'ye bir anda düşman oldu. Biz Suriye ve Suriye halkına asla düşman değiliz. Şu anda biz, Beşşar Esed'in yaptıklarını kabul etmiyoruz ve Beşşar Esed'in yaptıklarına düşmanız. Çünkü bu insani değildir, bu İslami değildir. İnsanları, savunmasız insanları, acımasızca öldürmenin insanlık tarihinde nereye oturtulduğu bellidir. Bu otokratik bir anlayışın neticesidir. Ve böyle bir rejimi kabul etmek bir defa mümkün değildir. Bizim şu anda ters düştüğümüz nokta burasıdır. Suriye halkı bizim canımızdır, ciğerimizdir. Ve şu anda biz ne yapıyorsak Suriye halkı için yapıyoruz. Bundan sonra da Suriye halkı için bunu yapmaya devam edeceğiz".

cnnturk


Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs