En Sıcak Konular

Hindistan - Pakistan silahlanma yarışı

25 Nisan 2012 16:21 tsi
Her iki ülkenin de facto nükleer güç oldukları biliniyor. 1998 yılı Mayıs’ında yaptıkları nükleer denemelerle bunu tüm dünyaya ilan etmişlerdi.

İngilizlerin Altkıtayı terk etmeleri ardından iki ayrı devlet olarak arzı endam eden Hindistan ve Pakistan arasındaki silahlanma son sürat devam ediyor. Bu yarışı iki ülkenin Keşmir bağlamında birbirine olan düşmanlıkları ve üç savaş yapmalarına bağlamak mümkün. Her ne kadar Pakistan, Hindistan’ın dengi olmasa da ve Hindistan’ın güçlenmesi Çin’e yönelik olsa da, stratejik derinlikten yoksun Pakistan’ın silahlanmasının Hindistan ile aralarındaki düşmanlıkla doğrudan ilişkisi bulunuyor.

Her iki ülkenin de facto nükleer güç oldukları biliniyor. 1998 yılı Mayıs’ında yaptıkları nükleer denemelerle bunu tüm dünyaya ilan etmişlerdi. Yine her iki ülke de bu nükleer silahları taşıtacak kısa, orta ve uzun menzilli füzeler geliştiriyorlar.
Bunun son örneğini Agni 5 ile Hindistan gösterdi. Bir tondan fazla nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip 5000 km menzilli bu kıtalararası füzeyi deneyerek Hindistan elit füze kulübüne girdi.

Artık Hindistan beş bin km yarıçaplı bir daire içindeki, Pekin, Tahran dâhil başkentleri vurma kapasitesini yakaladı. Hatta Anadolu’nun büyük kısmı da bu daire içerisinde kalıyor. Hintlilere göre Agni 5 en büyük caydırıcılık enstrümanı haline geldi.
Füze sistemleri dâhil denemelerini büyük ciddiyetle yaptıklarını Hintlilerin de kabul ettikleri Pakistanlıların kıtalararası füzelerini denemeleri ise an meselesi.

Pakistan bu konuyla ilgili Hindistan’a notasını çoktan verdi ve birkaç gün içinde “Şahin” isimli 4000 – 4500 km menzilli kıtalararası füzeyi denediklerini işiteceğiz. Böylece Pakistan kıtalararası yani uzun menzilli füze sistemlerine sahip olmada Hindistan’ı dengelediğini dost, düşman herkese ilan etmiş olacak.

Her iki ülke de kıtalararası füzeye sahip olmanın gururunu doyasıya yaşayabilirler ama garip olan durum şu: her iki ülkede de milyonlarca aç insan var. Çoğu nüfus, açlık sınırı altında yaşıyorlar. Yine de her iki ülke en fazla silah satın alan ülkelerin başında geliyorlar. Yani halkın ne durumda olduğu önemli değil yeter ki askeri olarak güçlü olsunlar. 

Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,658 µs