En Sıcak Konular

Hamzaçebi'den başbakana cami yalanlaması

25 Nisan 2012 14:39 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Sayın Başbakan'ın grup toplantıları artık din ve kutsal değerler ekseninde toplumu kutuplaştırmaya yönelik politikaların açıklandığı toplantılar haline dönüşmüştür'' dedi.

Hamzaçebi, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü öğrencilerini makamında kabul etti. Öğrenciler, Hamzaçebi'ye, Ege Orman Vakfı'nda adına dikilen fidanın sertifikasını verdi.

Hamzaçebi, daha sonra bir gazetecinin, ''Sayın Başbakan, dünkü grup toplantısında partinizin iktidarı döneminde camilerin kapatıldığını söyledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken, ''Sayın Başbakan'ın grup toplantıları artık din ve kutsal değerler ekseninde toplumu kutuplaştırmaya yönelik politikaların açıklandığı toplantılar haline dönüşmüştür'' dedi.

''Böyle bir üslubun, bu tip toplantıların ülkemize, topluma vereceği hiçbir şey yoktur'' ifadesini kullanan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Toplumu dini ve kutsal değerler etrafında kutuplara ayırmak, dinin sahipleri ve karşıtları gibi bir anlayışla insanları ayrıma tabi tutmak, toplumda bölünmeye yol açabilecek olan bir politikadır. Sayın Başbakan'ın bu üsluptan memnun olduğu anlaşılıyor. Bu üslupla kendisini baş başa bırakıyoruz. Bizim bu üslupla yarışmak gibi bir niyetimiz yok. Bu üsluba cevap vermek gibi bir arzumuz da yok. Bunu doğru bulmuyoruz. Siyasetin öfke ve nefretten beslenen dilini bir kenara atıp, barış dilini yakalamak zorundayız. Bu konuda da Sayın Başbakan'a düşen görevler vardır. Bu görevi yapmaya Sayın Başbakan'ı davet ediyorum.''

Hamzaçebi, ''Başbakan Erdoğan'ın, grup toplantısında verdiği bilgilerin tamamen yanlış olduğunu'' öne sürdü.

'Tamamını cevaplamaya zaman yok ama aynı eksendedir. Bir iki örnek vermek istiyorum'' diyen Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Başbakan diyor ki, '1935 yılında CHP iktidarında yasa çıkarılmıştır. Bu yasayla camiler kapatılmıştır.' Bu tamamen yanlıştır, gerçeklerin tahrif edilmesinden başka bir şey değildir. Yasa burada işte. TBMM'deki görüşme tutanaklarını çıkardım, gerekçesini de çıkardım. Yasa diyor ki, 'bir kısım camilerimiz cemaatsiz kalmıştır', 'bu camiler yola gitmiştir veya çok harap ve yıkık durumdadır.' Dolayısıyla, buralara vatandaşımızın ibadet için gitmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, 'bu camileri başka hizmetlere yönlendirmek suretiyle değerlendirelim' şeklinde bir kanun. Hiçbir şekilde cemaati olan, ibadet amacıyla gidilen bir caminin hizmetten çıkarılması şeklinde bir uygulama söz konusu değildir. Sayın Başbakan'a yasayı, tutanakları okumasını tavsiye ediyorum.

Sayın Başbakan yine örnek veriyor, 'Seferihisar'da bir cami ahır yapılmış' diyor. Zamanın Cumhuriyet gazetesini buna örnek gösteriyor. Ben de bu gazeteyi, Meclis kütüphanesinden çıkardım. Haber, 'Bu ne insafsızlık' başlığı altında, Seferihisar müze müdürünün bir caminin harap haline tespit etmesini konu alıyor. Yani devletin görevlisi bu caminin amacına aykırı bir biçimde kullanıldığını tespit ediyor. Caminin minaresi yıldırımdan yıkılmış, harap halde. Vatandaşlar da bunu bir başka amaçla kullanmışlar. Bu haberi CHP, 'camiyi ahır yaptı' diye verirseniz, bu en hafifinden insafsızlık olur. ''

-''Çarpıtmalarla dolu...''-

Hamzaçebi, ''Başbakan Erdoğan'ın verdiği tüm örneklerin çarpıtmalarla dolu olduğunu'' ileri sürdü.

''CHP'nin tarihinde, ''İstanbul'un silueti'' olarak adlandırılan, kente özelliğini veren silueti rant uğruna feda etme anlayışı olmamıştır'' ifadesini kullanan Hamzaçebi, ''CHP'nin tarihinde, İstanbul'un tarihi yarımadasını süsleyen, Süleymaniye Camisi başta olmak üzere ve diğer camilerin onların minarelerinin ve kubbelerinin yarattığı olağanüstü güzelliği gökdelenler uğruna feda etme anlayışı yoktur. Sayın Başbakan'ın anlayışının hakim olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce bu siluet, rant uğruna yok edilmiştir'' şeklinde konuştu.

Bir başka gazetecinin, ''Sayın Meclis Başkanı, tutuklu milletvekilleriyle ilgili yeni bir süreç başlattı. Sizin önerileriniz olacak mı?'' sorusuna Hamzaçebi, ''Sayın Meclis Başkanı'nı, bu çalışması nedeniyle kutluyorum ve kendisine teşekkür ediyorum. Sayın Başkan'ın demeç vermeme noktasındaki ilke kararı tüm siyasi partiler tarafından benimsenmiştir. Bu konuda bizim bir açıklama yapmamız doğru değil. Süreç işliyor, olumlu sonuçlaması yününde arzumuz vardır'' yanıtını verdi.


AA

Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,750 µs